[Rozwiązane] Rozwijalne menu na urządzeniach mobilnych.
Wyniki 1 do 9 z 9

Temat: Rozwijalne menu na urządzeniach mobilnych.

  1. #1
    Debiutant
    Dołączył
    13-04-2019
    Skąd
    Ruda Śląska, Katowice
    Wpisy
    5
    Punkty
    2

    Domyślny Rozwijalne menu na urządzeniach mobilnych.

    Witajcie!

    To mój pierwszy wpis, więc proszę o wyrozumiałość. Tematu szukałem, jednak nie znalazłem odpowiedzi.

    Potrzebuję na swojej stronie internetowej zmienić rodzaj wyświetlania menu głównego na urządzeniach mobilnych. Temat dotyczy strony https://aiopoint.com/ . Wyświetlanie górnego menu na komputerach jest Ok, jednak na telefonie, wchodząc na stronę, menu zajmuje całą część ekranu i by cokolwiek zobaczyć, należy przewinąć ekran w dół. Wiem, że jest taka możliwość, by menu było tylko w formie przycisku i otwierało się dopiero po jego wciśnięciu, jednak nie potrafię nigdzie znaleźć odpowiedzi jak to ustawić.

    Proszę o pomoc.

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2
    Bywalec terra awatar
    Dołączył
    26-05-2017
    Skąd
    Wrocław
    Wpisy
    292
    Punkty
    34

    Domyślny

    Masz 2 rozwiązania,
    1. utwórz stylizację responsywną (najlepiej poznaj CSS i Bootstrap 4)
    2. zainstaluj gotowy szablon RWD, dla przykładu ten https://www.joomlart.com/joomla/templates/purity-iii

  4. #3
    Debiutant
    Dołączył
    13-04-2019
    Skąd
    Ruda Śląska, Katowice
    Wpisy
    5
    Punkty
    2

    Domyślny

    Nie jestem webmasterem. Nie do końca rozumiem pkt 1, a pkt 2 mi nie odpowiada - nie chcę wgrywać innego szablonu. Na razie chcę, by strona pozostała w tej formie, która jest aktualnie. Wiem, że ustawienie takiego rozwijalnego menu jest na pewno bardzo proste i jest prawdopodobnie tylko kwestią zmiany jakiejś jednej opcji. Chcę by na komputerze pozostało to menu tak jak jest teraz, a na urządzeniu mobilnym ma być zwinięte w przycisk.

    W zakładce Moduły w pozycji Menu mam zakładkę Wzbogacone - Przyrostek klas CSS menu. Czy nie wystarczy tam zmienić tylko opcji? Coś kombinowałem, ale nie wychodzi. Wiem na pewno, że jest to możliwe, ponieważ miałem to ustawienie w innej stronie (szablon był ten sam), do której niestety nie mam już dostępu. Nie mogę więc sprawdzić jak to było ustawione.

  5. #4
    Bywalec terra awatar
    Dołączył
    26-05-2017
    Skąd
    Wrocław
    Wpisy
    292
    Punkty
    34

    Domyślny

    Oops, szczerze mówiąc nigdy nie używam tego szablonu (dzięki za zgłoszenie problemu to poszukałem, nie wiedziałem że jest on responsywny ) , więc skoro się upierasz to w ustawieniach szablonu zakładka WZBOGACONE włącz układ płynny

  6. #5
    Debiutant
    Dołączył
    13-04-2019
    Skąd
    Ruda Śląska, Katowice
    Wpisy
    5
    Punkty
    2

    Domyślny

    Niestety to również nie pomogło. Jedyne co zauważyłem, to po zmianie opcji na układ płynny, szerokość strony "rozjechała" się na całą szerokość ekranu, co akurat nie podoba mi się wizualnie. Szerokość ta zmieniła się zarówno w komputerze, jak i w telefonie. Menu nadal pozostało bez zmian, a na tym przecież mi zależy. Poza tym w objaśnieniach po najechaniu myszką na opcję "Układ płynny" pisze, że obydwa układy (zarówno stały jak i płynny) są responsywne. Więc to nie jest rozwiązaniem.

    Nadal szukam odpowiedzi na pytanie: Jak ustawić rozwijalne menu na urządzeniach mobilnych?

  7. #6
    Wyga alex51 awatar
    Dołączył
    16-01-2007
    Skąd
    Kamień Pomorski
    Wpisy
    3 359
    Punkty
    481

    Domyślny

    Jeśli poprawa responsywności Twojej strony dotyczy samego menu to rozwiązaniem może być zastosowanie modułu Simple Responsive Menu.

    Wiem, że niewiele wiem, ale jeśli to co wiem było Ci pomocne,
    to skorzystaj z tego:

  8. #7
    Debiutant
    Dołączył
    13-04-2019
    Skąd
    Ruda Śląska, Katowice
    Wpisy
    5
    Punkty
    2

    Domyślny

    Właśnie w innej części tutejszego forum znalazłem informację, że opcja, którą chcę uzyskać winna być w "standardowym wyposażeniu" Joomla! 3.x. Tutaj więcej informacji: http://forum.joomla.pl/showthread.ph...strap-w-joomli .

    Proszę zatem o pomoc, jak uzyskać takie menu bez instalowania dodatkowych modułów. Jak pisałem wyżej, z dostępnej mi wiedzy, powinna to być zaledwie zmiana jakiejś jednej, wybranej opcji.

  9. #8
    Wiarus siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    1 503
    Punkty
    173

    Domyślny

    Dobra, ustalmy fakty:

    1. Używasz szablony domyślnego Protostar
    2. To responsywny szablon
    3. Wprost-z-pudełka menu zamienia się w przycisk... ale:

    Upewnij się czy przypisujesz moduł do pozycji "position-1". Ponieważ tylko ta pozycja zagwarantuje utworzenie przycisku na mniejszych rozdzielczościach.

    Cytat Wysłane przez Marcin AIO Zobacz wiadomość
    Jedyne co zauważyłem, to po zmianie opcji na układ płynny, szerokość strony "rozjechała" się na całą szerokość ekranu, co akurat nie podoba mi się wizualnie.
    "Układ płynny" (fluid) oznacza, że szerokość treści będzie 100% głównego pojemnika czyli body - co w efekcie da 100% szerokości ekranu.

    Usunąłem twój post z linkowanego przez ciebie tematu. Tamten temat dotyczy Joomla 2.5 kiedy Ty potrzebujesz pomocy z Joomla 3.x.
    Na Forum pomagam bezpłatnie ad maiorem Joomla gloriam
    Mimo pomocy na forum nie dajesz rady? Potrzebujesz by ekspert "zrobił to" za Ciebie?
    Napisz do mnie na PW. Argentum et Aurum nie zawsze jest konieczne ;)

  10. #9
    Debiutant
    Dołączył
    13-04-2019
    Skąd
    Ruda Śląska, Katowice
    Wpisy
    5
    Punkty
    2

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez siristru Zobacz wiadomość
    Upewnij się czy przypisujesz moduł do pozycji "position-1". Ponieważ tylko ta pozycja zagwarantuje utworzenie przycisku na mniejszych rozdzielczościach.
    Mistrz! Pomogło! +1pkt.

    Dziękuję.

Podobne tematy

  1. You Tube na urządzeniach mobilnych HTML5
    przez Gall Anonim na forum Rozszerzenia - problemy z obsługą, zarządzaniem
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post/autor: 24-03-2014, 14:06
  2. [css] menu na urządzeniach mobilnych
    przez kafus na forum Rozszerzenia - problemy z obsługą, zarządzaniem
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post/autor: 21-10-2013, 23:59
  3. Odtwarzacz - Video w urządzeniach mobilnych - HTML 5 - test
    przez Gall Anonim na forum Rozszerzenia - problemy z obsługą, zarządzaniem
    Odpowiedzi: 21
    Ostatni post/autor: 15-09-2013, 15:23
  4. Joomla na urządzeniach mobilnych
    przez docxxx na forum Szablony, wygląd, formatowanie
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post/autor: 19-02-2013, 20:31
  5. Allvideos a filmiki na urządzeniach mobilnych
    przez coliberek1 na forum Rozszerzenia - problemy z obsługą, zarządzaniem
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post/autor: 16-10-2012, 10:30

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •