Pobranie parametru z innego komponentu - Joomla 3.9.6
Wyniki 1 do 9 z 9

Temat: Pobranie parametru z innego komponentu - Joomla 3.9.6

  1. #1
    Bywalec
    Dołączył
    09-12-2006
    Skąd
    Lubliniec
    Wpisy
    302
    Punkty
    14

    Joomla! 3.6 Pobranie parametru z innego komponentu - Joomla 3.9.6

    Witam, jak pobrać dany parametr z komponentu X aby wyświetlić jego wartość na front-endzie komponentu Z?

    próbowałem tego
    Kod PHP:
    $component_params JComponentHelper::getParams'com_component'); 
    $value $component_params->get'name_of_param' ); 
    i paru innych rozwiązań, nic nie działa :/ macie jakiś sprawdzony sposób?
    Pozdrawiam Keran
    ________________________
    • webwizard.pl - projektowanie stron i sklepów internetowych.

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2
    Wiarus siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    1 439
    Punkty
    166

    Domyślny

    Za zwyczaj sięgam wprost do bazy danych i wyciągam co potrzebuję.
    Na Forum pomagam bezpłatnie ad maiorem Joomla gloriam
    Mimo pomocy na forum nie dajesz rady? Potrzebujesz by ekspert "zrobił to" za Ciebie?
    Napisz do mnie na PW. Argentum et Aurum nie zawsze jest konieczne ;)

  4. #3

  5. #4
    Bywalec
    Dołączył
    09-12-2006
    Skąd
    Lubliniec
    Wpisy
    302
    Punkty
    14

    Domyślny

    Dziękuję Jola i siristru ale to też nie pomogło. Z tego co wyczytałem parametry teraz powinny być przechowywane w tabeli _extensions zamiast xml? jednak mojego tam nie ma :/
    Komponent, który utworzyłem powstał za pomocą Component Creatora. W opcjach komponentu widać, że parametr jest zapisywany tylko nie wiem gdzie i jak do niego dotrzeć.
    Pozdrawiam Keran
    ________________________
    • webwizard.pl - projektowanie stron i sklepów internetowych.

  6. #5
    Wiarus siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    1 439
    Punkty
    166

    Domyślny

    Ale co to jest "parametr" w twoim przypadku? Jakaś wartość wpisana w komponencie? Jakieś ustawienie w komponencie?
    Na Forum pomagam bezpłatnie ad maiorem Joomla gloriam
    Mimo pomocy na forum nie dajesz rady? Potrzebujesz by ekspert "zrobił to" za Ciebie?
    Napisz do mnie na PW. Argentum et Aurum nie zawsze jest konieczne ;)

  7. #6
    Wyga Jola awatar
    Dołączył
    08-01-2008
    Skąd
    Wrocław
    Wpisy
    3 238
    Punkty
    386

    Domyślny

    Może sprawdź tak:
    Kod PHP:
    use Joomla\CMS\Component\ComponentHelper
    $component_params JComponentHelper::getParams'com_users'); 
    print_r($component_params); 
    Wstaw nazwę swojego komponentu.

  8. #7
    Bywalec
    Dołączył
    09-12-2006
    Skąd
    Lubliniec
    Wpisy
    302
    Punkty
    14

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez siristru Zobacz wiadomość
    Ale co to jest "parametr" w twoim przypadku? Jakaś wartość wpisana w komponencie? Jakieś ustawienie w komponencie?
    Lista wyboru "witryna" i są tylko 2 możliwości.
    Beznazwy-1.jpg

    - - - Updated - - -

    Cytat Wysłane przez Jola Zobacz wiadomość
    Może sprawdź tak:
    Kod PHP:
    use Joomla\CMS\Component\ComponentHelper
    $component_params JComponentHelper::getParams'com_users'); 
    print_r($component_params); 
    Wstaw nazwę swojego komponentu.
    w wyniku tego otrzymuje: Joomla\Registry\Registry Object ( [datarotected] => stdClass Object ( [save_history] => 0 ) [initializedrotected] => 1 [separator] => . )

    używam tego w funkcji display widoku view.html.php
    Pozdrawiam Keran
    ________________________
    • webwizard.pl - projektowanie stron i sklepów internetowych.

  9. #8
    Wiarus siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    1 439
    Punkty
    166

    Domyślny

    Dobra. Jak pisałem - spróbuj pobrać te dane wprost z bazy. Odwołanie się do parametru w jakimś innym komponencie tez utworzy zapytanie do bazy. Można by pominąć odpytanie komponentu i zapytać do bazy wprost.
    Na Forum pomagam bezpłatnie ad maiorem Joomla gloriam
    Mimo pomocy na forum nie dajesz rady? Potrzebujesz by ekspert "zrobił to" za Ciebie?
    Napisz do mnie na PW. Argentum et Aurum nie zawsze jest konieczne ;)

  10. #9
    Bywalec
    Dołączył
    09-12-2006
    Skąd
    Lubliniec
    Wpisy
    302
    Punkty
    14

    Domyślny

    Dzięki Wam za pomoc, sposób Joli oraz bezpośrednio z bazy działa. Musiał mi się zapis skasować po przeinstalowaniu komponentu. Po ponownym zapisaniu parametru na backendzie parametr pojawił się w bazie.
    Dziękuje.
    Pozdrawiam Keran
    ________________________
    • webwizard.pl - projektowanie stron i sklepów internetowych.

Podobne tematy

  1. Pobranie komponentu do zmiennej
    przez maxcv5123 na forum Programowanie pod Joomla!
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post/autor: 10-07-2012, 14:21
  2. przechwytywanie parametru z innego modułu
    przez karlo89 na forum Szablony, wygląd, formatowanie
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post/autor: 10-05-2012, 15:01
  3. Pobranie parametrów innego modulu
    przez jaro61 na forum Programowanie pod Joomla!
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post/autor: 07-06-2011, 00:41
  4. Ręczne aktualizowanie parametru komponentu/pluginu
    przez GrzesiekP na forum Programowanie pod Joomla!
    Odpowiedzi: 9
    Ostatni post/autor: 27-02-2011, 20:16
  5. Pobranie w module zmiennej z komponentu
    przez przemsoon na forum Programowanie pod Joomla!
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post/autor: 30-01-2010, 22:42

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •