[Rozwiązane] menu w witrynie dwujęzycznej - Strona 2
Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Wyniki 11 do 16 z 16

Temat: menu w witrynie dwujęzycznej

  1. #11
    Przeglądacz vienio52 awatar
    Dołączył
    14-07-2010
    Skąd
    Wroclaw, PL
    Wpisy
    45
    Punkty
    10

    Domyślny

    Cześć, nie nie mam nic takiego włączonego.

    Myślę, że problem jest z language. Co zauważyłem: jeśli wybiorę język ,,wszystkie", pomimo, że wybrane mam menu pl_PL link do art. pojawia się w strefie polskiej i angielskiej. Tak być chyba nie powinno - przecież ten sam art. może być wołany i w tym i w tamtym środowisku, po co dublować. Kryterium powinno być do jakiego menu jest przypisany. Mam rację?
    https://snag.gy/1UcW2P.jpg
    strona angielska
    https://snag.gy/LroAy4.jpg


    strona polska
    https://snag.gy/UC3abO.jpg

    Coś z konfiguracją języków u mnie jest nie tak - tu widzę problem
    --
    pozdrawiam, vienio
    don't give up, to be happy!

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #12
    Wiarus siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    1 749
    Punkty
    193

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez vienio52 Zobacz wiadomość
    Co zauważyłem: jeśli wybiorę język ,,wszystkie", pomimo, że wybrane mam menu pl_PL link do art. pojawia się w strefie polskiej i angielskiej. Tak być chyba nie powinno - przecież ten sam art. może być wołany i w tym i w tamtym środowisku, po co dublować. Kryterium powinno być do jakiego menu jest przypisany. Mam rację?
    Zatem prostuję: menu item i artykuł to dwa rożne obiekty. Jeśli menu item ma ustawiony język na "Wszystkie" to oznacza, że ta pozycja wyświetli się dla każdego, dowolnego języka. Czyli wyświetla poprawnie - pozycja "Znajomi" i "O mnie" jest dostępne dla każdego języka więc powinno być widoczne dla języka polskiego i angielskiego (na to może mieć wpływ jeszcze ustawienie wyświetlania modułu). Ale to jest dość interesujące. Ten eksperyment pokazuje, że "Main Menu" jest wyświetlane w module prawidłowo (podobnie jak sam moduł Menu).

    Zatem faktycznie coś nie tak z językiem. A wyłącz SEF w Joomli, przejdź na jakąś podstronę w języku polskim i sprawdź wyświetlanie menu i URL. Widzę, ze zamazujesz domenę ale czy możesz zamazać domenę a pokazać resztę adresu? Chcę zobaczyć czy jest odpowiednia zmienna w URL.
    Na Forum pomagam bezpłatnie ad maiorem Joomla gloriam
    Mimo pomocy na forum nie dajesz rady? Potrzebujesz by ekspert "zrobił to" za Ciebie?
    Napisz do mnie na PW. Argentum et Aurum nie zawsze jest konieczne ;)

  4. #13
    Przeglądacz vienio52 awatar
    Dołączył
    14-07-2010
    Skąd
    Wroclaw, PL
    Wpisy
    45
    Punkty
    10

    Domyślny

    Cześć, dziękuję za cierpliwość ..
    chcę jeszcze potwierdzenia: jeśli ta sama treść podstrony ma być wyświetlana dla obu środowisk językowych muszę jednak zdublować artykuł by odnośnik (nazwa w menu) był różny, np. Galeria/Gallery ? TAK?

    Co tu u mnie popsute, działające odmiennie:
    Main Menu (pl-PL), artykuł ma wybrany język 'Wszystkie' pozycja pojawia się w obu środowiskach językowych
    Main Menu (en-GB), artykuł ma wybrany język 'Wszystkie' pozycja nie pojawia się nigdzie ?????

    Wyłączyłem skracanie adresów, zerknij na adresy dla ,,Znajomi":
    pl - http://vienio.wpalczewski.pl/index.p...id=356&lang=pl
    en- http://vienio.wpalczewski.pl/index.p...id=356&lang=en

    - - - Updated - - -

    zmieniam dla próby stronę ,,Domyślna"

    i błąd.... może ten komunikat coś rozjaśni:
    Błąd

    Zapisanie nie powiodło się z powodu następującego błędu: Bazowe menu dla języków nie może pozostać nieustawione..
    --
    pozdrawiam, vienio
    don't give up, to be happy!

  5. #14
    Przeglądacz vienio52 awatar
    Dołączył
    14-07-2010
    Skąd
    Wroclaw, PL
    Wpisy
    45
    Punkty
    10

    Domyślny

    zgłupiałem... wyłączyłem moduły menu a np. w wersji polskiej menu poziome jest i działa

    https://snag.gy/p634LG.jpg

    to w końcu co odpowiada, że wyświetlanie menu?
    --
    pozdrawiam, vienio
    don't give up, to be happy!

  6. #15
    Wiarus siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    1 749
    Punkty
    193

    Domyślny

    Zmienne lang są w linkach poprawne.

    Generalnie za wyświetlanie menu odpowiada moduł do którego przypisano odpowiednie menu... ale może być taki magiczny szablon, że ma wbudowane wyświetlanie menu i wtedy menu wybiera się w szablonie (no niestety, są deweloperzy którzy tak to rozwiązują by wszystko było ładnie w ich szablonie). Zatem zobacz czy aby szablon nie ma jakichś własnych ustawień dla mneu.
    Na Forum pomagam bezpłatnie ad maiorem Joomla gloriam
    Mimo pomocy na forum nie dajesz rady? Potrzebujesz by ekspert "zrobił to" za Ciebie?
    Napisz do mnie na PW. Argentum et Aurum nie zawsze jest konieczne ;)

  7. #16
    Przeglądacz vienio52 awatar
    Dołączył
    14-07-2010
    Skąd
    Wroclaw, PL
    Wpisy
    45
    Punkty
    10

    Domyślny

    Dziękuję Ci z wytrwałość i pomoc.
    Jestem gapa - szukałem ustawień systemowych, a de'facto jak zasugerowałeś priorytet przejęły ustawienia szablonu.
    Jeszcze raz: bardzo dziękuję!
    Temat do zamknięcia
    --
    pozdrawiam, vienio
    don't give up, to be happy!

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Podobne tematy

  1. Tytuł i opis strony w witrynie dwujęzycznej w J 2.5
    przez Konar na forum Rozszerzenia - problemy z obsługą, zarządzaniem
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post/autor: 13-01-2014, 21:35
  2. przekierowanie 303 przy dwujęzycznej Joomli 2.5
    przez waldi26 na forum Optymalizacja, wydajność
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post/autor: 17-12-2012, 09:21
  3. Sposoby tworzenia dwujęzycznej strony
    przez ursa81 na forum Administracja - ogólne
    Odpowiedzi: 10
    Ostatni post/autor: 19-02-2010, 23:38
  4. Konstrukcja strony dwujęzycznej.
    przez azathoth na forum Szablony, wygląd, formatowanie
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post/autor: 07-11-2009, 23:56
  5. obrazki na dwujęzycznej stronie
    przez eMCe na forum Instalacje (Joomla!, składników)
    Odpowiedzi: 9
    Ostatni post/autor: 06-07-2008, 23:07

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •