edytor tekstu/artykułów - źle wyświetla przy kopiowaniu z WORDa
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Wyniki 1 do 10 z 14

Temat: edytor tekstu/artykułów - źle wyświetla przy kopiowaniu z WORDa

  1. #1

    Domyślny edytor tekstu/artykułów - źle wyświetla przy kopiowaniu z WORDa

    Hej,

    Na mojej stronie główne działania sprowadzają się do pisania artykułów i akurat w tej materii mam problem.

    strona: www.miedzyzdrojanin.pl

    Z jakiś powodów przy kopiowaniu treści z WORDa nie uznaje w większości formatowania z tego programu. Nie wiem gdzie jest problem. Na dzień dzisiejszy zmuszony jestem dwa razy przerabiać artykuł. Raz w WORDzie i później w edytorze na stronie. W sumie nie byłbym zdziwiony gdybym od początku stworzenia strony przez informatyków taka sytuacja by istniała.

    Ale okazuje się, że jeden artykuł przeszedł z poprawnym formatowaniem:
    http://www.miedzyzdrojanin.pl/aktual...-specjalizacja

    - Tekst zaznaczony na zielono z WORDa przeszedł. teraz już to nie działa
    - "enter" w WORDzie jest przejściem tylko do nowego wersu ale po skopiowaniu do edytora istnieje extra przestrzeń między wierszami. jakaś interlinia czy coś
    - podtytuły są wielkości ustawionej w WORDzie. Po skopiowaniu dzisiaj już nie uznaje wielkości tekstu

    Informatyk mi poradził żebym kopiował bez formatowania. Co prawda jest taka możliwość ale wówczas mam sporo dodatkowej roboty. Tym bardziej, że niektórych funkcji edytor nie ma. Np zaznaczanie tła tekstu na kolor nie ma. Muszę wówczas w kodzie zmieniać. Syzyfowa robota.

    Niemniej jednak jeden artykuł poprawnie przeszedł... więc musi być coś co zostało przeoczone albo nie do końca zrozumiane.

    Czy ktoś z Was miał podobny problem albo wie gdzie mogę to zmienić?

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2
    Senior Bazyl awatar
    Dołączył
    02-08-2008
    Skąd
    Skierniewice
    Wpisy
    7 404
    Punkty
    547

    Domyślny

    Cześć,

    nie wstawia się tekstu bezpośrednio z Worda.
    Najpierw do np. notatnika z Win, a póżniej do edytora J.

    Dopiero wtedy formatujesz...


    p.s.
    Gdybyś zajrzał w kod artykułu, który "poprawnie wstawił formatowanie" zobaczyłbyś śmieci.
    Taki tekst potrafi być kilka razy więcej ważyć, mimo, że na stronie jest ok ;-)

  4. #3

    Domyślny

    Tzn priorytetem jest dla mnie prostota wklejania artykułu tym bardziej, że artykuły w założeniu portalu będą dodawane również przez innych... jeszcze większych laików w temacie niż ja

    Potrzebuję prostoty... nawet kosztem wagi pliku.

    PS pytanie: dlaczego jeden artykuł przeszedł z formatowaniem, które umożliwiło prawidłowe wyświetlenie artykułu

  5. #4
    Senior zwiastun awatar
    Dołączył
    20-09-2005
    Wpisy
    27 287
    Punkty
    1132

    Domyślny

    Rzecz jest nieco bardziej złożona.
    Wklejanie tekstu do edytora TinyMCE skopiowanego z Worda przynosi różne efekty, zależne od używanej wersji Worda, a także zastosowanego formatowania. Z mojego doświadczenia wynika, że jest tu również nieco przypadkowości, ale generalnie:
    1. Teksty skopiowane z najnowszych wersji Worda (od 2013, a nawet od 2010) i wklejone do edytora TinyMCE albo JCE zachowują znaczniki poprawnie zastosowanych stylów wbudowanych (nagłówki, listy, itp.), także wtedy, gdy formatowanie tych stylów jest zmodyfikowane za pomocą opcji Modyfikuj styl). Na stronie internetowej takie teksty wyświetlają się zgodnie z regułami formatowania zdefiniowanymi w arkuszach stylów witryny.
    2. Jeżeli w kopiowanym materiale zastosowano "ręczne formatowanie" - zmiana rozmiarów fontów, zmiana kolorów fontu, kolorów tła i innych właściwości, nowsze wersje Worda przenoszą to formatowanie do skopiowanego dokumentu, stosując style wpisane (śródliniowe). Tu, niestety, zachowanie bywa różne, choć niekoniecznie przypadkowe - nie badałem tego dokładnie. Ale odczuwam skutki, gdy redaktorzy administrowanych przeze mnie witryn kopiują z Worda. Bywa, że potrafią zburzyć stronę. Gdy zajrzeć do kodu takich stron, okazuje się, że jest w nim mnóstwo "śmieci", czyli nadmiarowego, modyfikującego wyświetlanie kodu. Szczególnie uważać trzeba na kopiowanie tabel, ale bywa, że zupełnie "skopane" będą listy.
    3. Jeśli ktoś używa starszych wersji Worda, do kodu HTML dochodzi jeszcze zupełnie zbędny kod XML.

    Zatem
    Generalna wskazówki: raczej należy się wystrzegać kopiowania z Worda, ale to nie znaczy, że nie można.
    Można, przy czym po wklejeniu materiału, należy podejrzeć kod (przełączyć edytor do trybu HTML). Jeśli zostały tylko znaczniki HTML bez śródliniowego CSS-a, jest bardzo dobrze.
    Jeśli został kod CSS, należy przeprowadzić sprzątanie. TinyMCE posiada funkcję Wyczyść formatowanie. Jej zastosowanie do zaznaczonego tekstu czyści kod z wpisanego (środliniowego) kodu CSS, ale zachowuje znakowanie tekstu.
    Oczywiście, można pozostawić formatowanie z Worda, jeśli materiał dobrze wyświetla się na stronie i nie powoduje uszkodzenia wyświetlania innych elementów strony.
    Generalnie jednak dodatkowe efekty formatujące (jeśli już muszą być zastosowane), lepiej uzyskiwać bezpośrednio za pomocą narzędzi edytora TinyMCE, a jeszcze lepiej za pomocą stylów.

    PS. Priorytety mamy różne. I to zrozumiałe. Ale nie spodziewaj się cudów. Konwersja z jednego do innego formatu zawsze była zabiegiem złożonym, wymaga kontroli człowiek i dodatkowej pracy. Prostota polega na tworzeniu bezpośrednio w edytorze internetowym (albo przynajmniej edytowanie w edytorze internetowym). Po co tworzyć coś najpierw w Wordzie, skoro można od razu w Joomla.
    Korzystaj i ciesz się!
    ===============
    Zwiastun
    Biblioteka Elektronicznej Dokumentacji Joomla!

  6. #5
    Senior Bazyl awatar
    Dołączył
    02-08-2008
    Skąd
    Skierniewice
    Wpisy
    7 404
    Punkty
    547

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez miedzyzdrojanin Zobacz wiadomość
    Tzn priorytetem jest dla mnie prostota wklejania artykułu tym bardziej, że artykuły w założeniu portalu będą dodawane również przez innych
    Tekst w edytorze J formatuje się podobnie do tego w Wordzie.
    Jeśli masz czas, to oczywiście możesz poprawiać po redaktorach zamiast nauczyć ich podstaw korzystania z edytora w J
    ;-)

  7. #6
    Wiarus siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    1 644
    Punkty
    185

    Domyślny

    Dodam jeszcze od siebie: kiedyś miałem sytuację, że zgłosiła się do mnie osoba z awarią strony. Amba fatima, strony nima! Biała strona olaboga!
    Co się okazało? Że kopiowała treść do artykułu z Worda i była w tej treści obrazek. Edytorianin nie pomyślał i skopiował wszystko jak leci i zapisał.

    Taaak... prostota. najlepiej jakby się samo robiło a samochód sam prowadził. Nie ma w życiu tak ładnie bo ludzkość zmieniłaby sie w ameby.
    Chcesz mieć ładnie? Rób ładnie.
    Niektóre edytory mają opcje wklejania treści z Worda... działa to różnie.

    Jak chcesz prostoty to proś by przygotowywali teksty w notatniku, oddzielali nagłówki paragrafami a następnie niech to wklejają i formatowanie robią w edytorze. Jak już wcześniej wspomniano robi się to tak samo w Wordzie i w edytorze a nawet prościej.
    Poza tym w powyżej opisany sposób formatowanie będzie robione raz a dobrze.
    Na Forum pomagam bezpłatnie ad maiorem Joomla gloriam
    Mimo pomocy na forum nie dajesz rady? Potrzebujesz by ekspert "zrobił to" za Ciebie?
    Napisz do mnie na PW. Argentum et Aurum nie zawsze jest konieczne ;)

  8. #7

    Domyślny

    czy jest jakaś możliwość aby w tym edytorze dodać przynajmniej malowanie tła tekstu?
    edytor joomla.jpg
    Ostanio edytowane przez miedzyzdrojanin : 04-07-2019 19:07 Powód: błąd

  9. #8
    Wiarus siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    1 644
    Punkty
    185

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez miedzyzdrojanin Zobacz wiadomość
    malowanie tła tekstu
    Boszsz... poważnie? Chcesz malować tło tekstu na stronie? No jak kto lubi... ale strona z takimi kwiatkami jak nic powinna dostać jakąś INternetową Złotą Malinę.

    Ten edytor jak widać nie posiada...
    Na Forum pomagam bezpłatnie ad maiorem Joomla gloriam
    Mimo pomocy na forum nie dajesz rady? Potrzebujesz by ekspert "zrobił to" za Ciebie?
    Napisz do mnie na PW. Argentum et Aurum nie zawsze jest konieczne ;)

  10. #9

    Domyślny

    chcę... ponieważ przy dłuższych artykułach tekst się zlewa w jedną całość optycznie. Z kolei zaznaczenie tła kolorem w prosty sposób szczególnie starszym osobom umożliwia łatwiejszą nawigację po artykule.

    zobacz tutaj:
    http://www.miedzyzdrojanin.pl/aktual...-specjalizacja

    część tekstu zaznaczona na zielono

  11. #10
    Wiarus siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    1 644
    Punkty
    185

    Domyślny

    Nie chcę Cię pognębić ale... eh. Poczytaj może czym jest web accessibility czyli dostępność, standard WCAG 2.0.
    Używanie tekstu wielkości 10pt (pt? dlaczego?) a następnie wspominanie:

    Cytat Wysłane przez miedzyzdrojanin Zobacz wiadomość
    tekst się zlewa w jedną całość optycznie
    no, nie trzyma się razem. Nagłówki odróżnia się wielkością, pogrubieniem lub ostatecznie barwą. O responsywności strony już nie wspomnę.

    Na stronie powinieneś mieć raczej mechanizm powiększania tekstu, zmiany kontrastu niż bawić się w tło dla nagłówków. Zwłaszcza jeśli strona ma być dla starszych osób.

    Pomyśl czy nie warto zmienić szablon by pomóc tym osobom i zyskać na czytelności. Zobacz: http://dostepny.joomla.pl/

    Tak samo jeśli idzie o tworzenie treści - jeśli zależy wam na tym, dlaczego nie włożyć w to więcej wysiłku?
    Na Forum pomagam bezpłatnie ad maiorem Joomla gloriam
    Mimo pomocy na forum nie dajesz rady? Potrzebujesz by ekspert "zrobił to" za Ciebie?
    Napisz do mnie na PW. Argentum et Aurum nie zawsze jest konieczne ;)

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Podobne tematy

  1. Problem z nazwa strony przy kopiowaniu
    przez domekwrabce na forum Rozszerzenia - problemy z obsługą, zarządzaniem
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post/autor: 26-11-2013, 00:07
  2. Link do strony przy kopiowaniu jej treści
    przez armez na forum Rozszerzenia - problemy z obsługą, zarządzaniem
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post/autor: 11-07-2012, 10:25
  3. Awaria przy kopiowaniu plikow
    przez deos na forum Administracja - ogólnie
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post/autor: 04-06-2012, 22:42
  4. JCE 2.0.20 - nie moge skopiowac poprawnie tekstu z Worda!
    przez waltb na forum Galerie, media, obsługa grafiki i innych mediów
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post/autor: 24-01-2012, 12:18
  5. Nie wychodzi wklejanie tekstu z open office'a lub worda
    przez kordix na forum Administracja - ogólne
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post/autor: 27-07-2010, 14:05

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •