[Rozwiązane] Strona po migracji (sprawdzenie)
Wyniki 1 do 10 z 10

Temat: Strona po migracji (sprawdzenie)

  1. #1
    Przeglądacz
    Dołączył
    19-08-2010
    Wpisy
    72
    Punkty
    10

    Joomla! 3.x Strona po migracji (sprawdzenie)

    Chciałbym się dowiedzieć jeszcze ostatnich kluczowych zapytań po migracji strony z joomla 2.5 do 3.x

    1. Czy w ROOT/templates/mój_szablon - może nie widnieć plik error.php?
    - na chwilę obecną wygląda to tak (przykład: https://www.emuza.net/muzyka-mp3/discopoloo)

    2. Czemu można wejść na stronę z adresu emuza.net oraz www.emuza.net? skoro w pliku .htaccess mam dobrze ustawione przekierowania?

    3. Czy dobrze wyglądają następujące pliki configuration.php oraz robots.txt?

    configuration




    robots.txt
    https://www.emuza.net/robots.txt

    ----------------------------------------------------------
    Ostatnie moje pytania Panowie i już Was nie męczę ;) ale chcę mieć pewność czy wszystko jest okej?

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2
    Wiarus siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    1 647
    Punkty
    185

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez B3rr.O Zobacz wiadomość
    1. Czy w ROOT/templates/mój_szablon - może nie widnieć plik error.php?
    - na chwilę obecną wygląda to tak (przykład: https://www.emuza.net/muzyka-mp3/discopoloo)
    Może. Zależy czy masz odpowiedni wpis w pliku index.php swojego szablonu:

    https://docs.joomla.org/Creating_a_C...404_Error_Page

    Cytat Wysłane przez B3rr.O Zobacz wiadomość
    2. Czemu można wejść na stronę z adresu emuza.net oraz www.emuza.net? skoro w pliku .htaccess mam dobrze ustawione przekierowania?
    Obawiam się, ze nie do końca rozumiesz czym jest przekierowanie 301 Przecież nie chodzi Ci aby jeśli ktoś wpisze emuza.net to na stronę NIE WSZEDŁ tylko został przekierowany pod adres który chcesz - czyli www.emuza.net. Po to właśnie jest przekierowanie. Dzięki niemu również roboty są przekierowywane i nie ma wielokrotnego indeksowania treści pod różnymi domenami. U Ciebie to działa poprawnie. Zatem albo nie rozumiem problemu.... albo nie chodzi ci o przekierowanie ;)

    Cytat Wysłane przez B3rr.O Zobacz wiadomość
    3. Czy dobrze wyglądają następujące pliki configuration.php oraz robots.txt?
    W konfiguracji włączył bym wymuszenie SSL dla zaplecza i frontu (w Globalnej konfiguracji). Pliki są w porządku... ale teraz usuń je... niech nikogo nie korci
    Na Forum pomagam bezpłatnie ad maiorem Joomla gloriam
    Mimo pomocy na forum nie dajesz rady? Potrzebujesz by ekspert "zrobił to" za Ciebie?
    Napisz do mnie na PW. Argentum et Aurum nie zawsze jest konieczne ;)

  4. #3
    Przeglądacz
    Dołączył
    19-08-2010
    Wpisy
    72
    Punkty
    10

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez siristru Zobacz wiadomość
    Może. Zależy czy masz odpowiedni wpis w pliku index.php swojego szablonu:

    https://docs.joomla.org/Creating_a_C...404_Error_Page



    Obawiam się, ze nie do końca rozumiesz czym jest przekierowanie 301 Przecież nie chodzi Ci aby jeśli ktoś wpisze emuza.net to na stronę NIE WSZEDŁ tylko został przekierowany pod adres który chcesz - czyli www.emuza.net. Po to właśnie jest przekierowanie. Dzięki niemu również roboty są przekierowywane i nie ma wielokrotnego indeksowania treści pod różnymi domenami. U Ciebie to działa poprawnie. Zatem albo nie rozumiem problemu.... albo nie chodzi ci o przekierowanie ;)



    W konfiguracji włączył bym wymuszenie SSL dla zaplecza i frontu (w Globalnej konfiguracji). Pliki są w porządku... ale teraz usuń je... niech nikogo nie korci

    Czyli zostaje error 404 systemowy bo działa bez zarzutu, tego z szablonu swojego usunąłem (przykład: https://www.emuza.net/muzyka-mp3/discopoloo)

    Co do przekierowania 301 to chodzi o to mi dokładnie że można wejść na stronę po wpisaniu adresu bez www. czyli wpisaniu emuza.net i tu pytanie czy google nie będzie indexować z www. i bez www. adresu?

    Co do plików configuration.php oraz robots.txt - pytanie, skoro usunę je to strona nie będzie działać przecież?

  5. #4
    Wiarus siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    1 647
    Punkty
    185

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez B3rr.O Zobacz wiadomość
    Czyli zostaje error 404 systemowy bo działa bez zarzutu, tego z szablonu swojego usunąłem (przykład: https://www.emuza.net/muzyka-mp3/discopoloo)
    Jak uważasz, tak czy inaczej jest 404 wyświetlane.

    Cytat Wysłane przez B3rr.O Zobacz wiadomość
    Co do przekierowania 301 to chodzi o to mi dokładnie że można wejść na stronę po wpisaniu adresu bez www. czyli wpisaniu emuza.net i tu pytanie czy google nie będzie indexować z www. i bez www. adresu?
    No to właśnie tak jest. Na stronę możesz wejść przez WSZYSTKIE adresy dla których ustawiałeś przekierowanie. Użytkownik wpisuje adres, i zostaje przekierowany na stronę a w pasku adresu niezmiennie jest www.emuzanet.net Majac przekierowanie 301 Google i inne roboty NIE będą indeksować pozostałych adresów.

    Cytat Wysłane przez B3rr.O Zobacz wiadomość
    Co do plików configuration.php oraz robots.txt - pytanie, skoro usunę je to strona nie będzie działać przecież?
    No ale kto zalecał byś je usuwał??? robots.txt można usunąć i nic się nie stanie (poza indeksowaniem z pewnych katalogów systemowych) ale configuration.php jest plikiem konicznym. Mi chodziło byś usunąć OBRAZKI z treścią tych plików na forum - wybacz, jeśli wyraziłem sie nieprecyzyjnie
    Na Forum pomagam bezpłatnie ad maiorem Joomla gloriam
    Mimo pomocy na forum nie dajesz rady? Potrzebujesz by ekspert "zrobił to" za Ciebie?
    Napisz do mnie na PW. Argentum et Aurum nie zawsze jest konieczne ;)

  6. #5
    Przeglądacz
    Dołączył
    19-08-2010
    Wpisy
    72
    Punkty
    10

    Domyślny

    Ostatnie pytanie i zamykamy temat, może ten plik https://www.emuza.net/robots.txt zostać w takiej formie beż żadnego usuwania?

  7. #6
    Wiarus siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    1 647
    Punkty
    185

    Domyślny

    Możesz go tak zostawić lub wymienić treść na tą z ostatniej wersji Joomla:

    Kod:
    User-agent: *
    Disallow: /administrator/
    Disallow: /bin/
    Disallow: /cache/
    Disallow: /cli/
    Disallow: /components/
    Disallow: /includes/
    Disallow: /installation/
    Disallow: /language/
    Disallow: /layouts/
    Disallow: /libraries/
    Disallow: /logs/
    Disallow: /modules/
    Disallow: /plugins/
    Disallow: /tmp/
    Na Forum pomagam bezpłatnie ad maiorem Joomla gloriam
    Mimo pomocy na forum nie dajesz rady? Potrzebujesz by ekspert "zrobił to" za Ciebie?
    Napisz do mnie na PW. Argentum et Aurum nie zawsze jest konieczne ;)

  8. #7
    Przeglądacz
    Dołączył
    19-08-2010
    Wpisy
    72
    Punkty
    10

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez siristru Zobacz wiadomość
    Możesz go tak zostawić lub wymienić treść na tą z ostatniej wersji Joomla:

    Kod:
    User-agent: *
    Disallow: /administrator/
    Disallow: /bin/
    Disallow: /cache/
    Disallow: /cli/
    Disallow: /components/
    Disallow: /includes/
    Disallow: /installation/
    Disallow: /language/
    Disallow: /layouts/
    Disallow: /libraries/
    Disallow: /logs/
    Disallow: /modules/
    Disallow: /plugins/
    Disallow: /tmp/

    Tylko renderowanie strony przez wyszukiwarki będzie blokowane, bo już kiedyś to analizowałem i musiałem zmienić na taką formę jaka jest teraz.

  9. #8
    Wiarus siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    1 647
    Punkty
    185

    Domyślny

    Nie będzie. Skąd ten pomysł? Te reguły blokują dostęp do katalogów wymienionych. I tak właśnie powinno być. Pliki które mogą podlegać indeksowaniu nie powinny być w tych katalogach tylko w:

    media
    images
    templates

    reszta to katalogi systemowe, tam roboty nie powinny wściubiać nosa
    Na Forum pomagam bezpłatnie ad maiorem Joomla gloriam
    Mimo pomocy na forum nie dajesz rady? Potrzebujesz by ekspert "zrobił to" za Ciebie?
    Napisz do mnie na PW. Argentum et Aurum nie zawsze jest konieczne ;)

  10. #9
    Przeglądacz
    Dołączył
    19-08-2010
    Wpisy
    72
    Punkty
    10

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez siristru Zobacz wiadomość
    Nie będzie. Skąd ten pomysł? Te reguły blokują dostęp do katalogów wymienionych. I tak właśnie powinno być. Pliki które mogą podlegać indeksowaniu nie powinny być w tych katalogach tylko w:

    media
    images
    templates

    reszta to katalogi systemowe, tam roboty nie powinny wściubiać nosa

    Ok, zmieniłem jak mówiłeś ;) https://www.emuza.net/robots.txt
    Dziękuję za pomoc a Disallow: /installation/ też powinien się znajdować?

  11. #10
    Wiarus siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    1 647
    Punkty
    185

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez B3rr.O Zobacz wiadomość
    Disallow: /installation/ też powinien się znajdować?
    Może ale nie musi zostać. Ten katalog jest usuwany po zainstalowaniu systemu. Więc ten zapis ani pomaga ani szkodzi.
    Na Forum pomagam bezpłatnie ad maiorem Joomla gloriam
    Mimo pomocy na forum nie dajesz rady? Potrzebujesz by ekspert "zrobił to" za Ciebie?
    Napisz do mnie na PW. Argentum et Aurum nie zawsze jest konieczne ;)

Podobne tematy

  1. Sprawdzenie odnośników kierujących na stronę błędu 404
    przez sasiad na forum Administracja - ogólnie
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post/autor: 04-04-2016, 08:37
  2. strona po migracji działa, ale strona administratora już nie
    przez ayano na forum Instalacja, aktualizacja, migracje
    Odpowiedzi: 11
    Ostatni post/autor: 20-04-2012, 20:11
  3. Prośba o sprawdzenie templatki
    przez niusek na forum Szablony, wygląd, formatowanie
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post/autor: 14-09-2007, 08:33
  4. Sprawdzenie Joomli 1.0.8
    przez Deko na forum Instalacje (Joomla!, składników)
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post/autor: 21-03-2006, 10:12
  5. Sprawdzenie poprawności instalacji
    przez Joomla User na forum Instalacje (Joomla!, składników)
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post/autor: 24-11-2005, 11:13

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •