Problem adresacji Virtue Mart
Wyniki 1 do 9 z 9

Temat: Problem adresacji Virtue Mart

  1. #1
    Debiutant
    Dołączył
    16-12-2016
    Wpisy
    5
    Punkty
    2

    Joomla! 3.6 Problem adresacji Virtue Mart

    Witam
    Posiadam sklep internetowy na joomli w formie katalogu i zauważyłem dziwny błąd związany ze stroną. Otóż roboty indeksujące częso twierdzą, że mam zduplikowane treści odsyłając pod adres:

    www.mojadomena.pl/o

    tak samo z niektórymi kategoriami w sklepie
    www.mojadomena/o/rodzaj-akcesoriow

    Ale co dziwne, tylko niektórymi, bo większość wyświetla się prawidłowo:

    www.mojadomena/kredki-i-olowki

    Dodatkowo, strony z /o/ nie są widziane w mapie strony, która się generuje. Czy wie może ktoś coś na ten temat, przejrzałem wszystkie ustawienia i nie natrafiłem na rozwiązanie.

    Pozdrawiam

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2
    Wiarus siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    1 649
    Punkty
    185

    Domyślny

    Ciekawe, pierwszy raz się spotykam.
    Rozumiem, że adres www.mojadomena.pl/o daje 404?
    Spróbuj wykonać przekierowania 301 dla tych dziwnych URL. Jeśli dają one 404 to przekierowuj je na własna stronę z błędem lub na stronę główną.
    Na Forum pomagam bezpłatnie ad maiorem Joomla gloriam
    Mimo pomocy na forum nie dajesz rady? Potrzebujesz by ekspert "zrobił to" za Ciebie?
    Napisz do mnie na PW. Argentum et Aurum nie zawsze jest konieczne ;)

  4. #3
    Debiutant
    Dołączył
    16-12-2016
    Wpisy
    5
    Punkty
    2

    Domyślny

    Właśnie nie. Strona najzwyczajniej stoi sobie także pod adresem www.mojadomena.pl/o
    I w sumie by mi to nie przeszkadzało, gdybym to rozumiał ;) Zrobić przekierowania 301 to żaden problem, ale niektóre kategorie w sklepie są pod /o/ a niektóre tak jak Pan alias przykazał.
    Problemem jest chyba ilość odnośników do kategorii VM. Są w górnym menu, menu bocznym oraz jako główna zawartość strony (czyli wyświetlanie wszystkich kategorii) gdzieś musiał zajść konflikt aliasów.

  5. #4
    Wiarus siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    1 649
    Punkty
    185

    Domyślny

    Gdyby zaistniał konflikt aliasów to nie można by utworzyć pozycji menu bo alias musi być unikatowy.
    I te URL z "o" to są dostępne normalnie z pozycji menu?
    Na Forum pomagam bezpłatnie ad maiorem Joomla gloriam
    Mimo pomocy na forum nie dajesz rady? Potrzebujesz by ekspert "zrobił to" za Ciebie?
    Napisz do mnie na PW. Argentum et Aurum nie zawsze jest konieczne ;)

  6. #5
    Debiutant
    Dołączył
    16-12-2016
    Wpisy
    5
    Punkty
    2

    Domyślny

    Jest to dosyć przypadkowe i wygląda na losowe.
    Ale w google search console wygląda jakby wszystkie strony były zduplikowane - czyli bez różnicy czy wpiszę:

    www.mojadomena.pl/o/nazwa-kategorii/nazwa-produktu-X
    www.mojadomena.pl/nazwa-kategorii/nazwa-produktu-X

    Pod oboma adresami wyświetli się ta sama strona czyli nazwa-produktu-X

  7. #6
    Wiarus siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    1 649
    Punkty
    185

    Domyślny

    Dziwne... ale pewnie wytłumaczalne.
    Uderzaj na forum VM, ktoś ze specjalistów powinien się wypowiedzieć.
    Na Forum pomagam bezpłatnie ad maiorem Joomla gloriam
    Mimo pomocy na forum nie dajesz rady? Potrzebujesz by ekspert "zrobił to" za Ciebie?
    Napisz do mnie na PW. Argentum et Aurum nie zawsze jest konieczne ;)

  8. #7
    Debiutant
    Dołączył
    16-12-2016
    Wpisy
    5
    Punkty
    2

    Domyślny

    Chodzi Ci o to forum czy raczej to anglojęzyczne? ;)

  9. #8
    Wiarus siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    1 649
    Punkty
    185
    Na Forum pomagam bezpłatnie ad maiorem Joomla gloriam
    Mimo pomocy na forum nie dajesz rady? Potrzebujesz by ekspert "zrobił to" za Ciebie?
    Napisz do mnie na PW. Argentum et Aurum nie zawsze jest konieczne ;)

  10. #9
    Debiutant
    Dołączył
    16-12-2016
    Wpisy
    5
    Punkty
    2

    Domyślny

    Dziękuję bardzo

Podobne tematy

  1. Problem z Virtue Mart
    przez thordur na forum Rozszerzenia - problemy z obsługą, zarządzaniem
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post/autor: 19-01-2012, 13:30
  2. Dwa szybkie pytanka dotyczące adresacji/administracji joomla
    przez Gresos na forum Administracja - ogólnie
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post/autor: 30-10-2011, 14:17
  3. Virtue mart problem z kategoriami
    przez keko na forum Rozszerzenia - problemy z obsługą, zarządzaniem
    Odpowiedzi: 10
    Ostatni post/autor: 28-06-2010, 14:50
  4. Virtue Mart problem
    przez efect1 na forum Biznes: sklepy, ogłoszenia, katalogi produktów
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post/autor: 01-07-2008, 11:01
  5. Virtue Mart & Community Builder - problem z rejestracją
    przez przemko na forum Instalacje (Joomla!, składników)
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post/autor: 02-08-2006, 02:08

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •