[Rozwiązane] Kopiowanie szablonu w Joomla 3.9 - Strona 3
Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Wyniki 21 do 29 z 29

Temat: Kopiowanie szablonu w Joomla 3.9

  1. #21
    Bywalec
    Dołączył
    26-01-2011
    Wpisy
    228
    Punkty
    10

    Domyślny

    Chodzi o to, że jakiś fragment kodu miałby być odpowiedzialny za wykrywanie?
    porównanie.jpg
    Nie kojarzę żebym robił kopię szablonu w ten sposób.
    Nie powinno to być robione w ten sposób, żeby zrobić kopię z poziomu Joomla, później kopia folderu na dysku i podmianka ścieżki do nowej lokalizacji?

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #22
    Wyga siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    3 121
    Punkty
    293

    Domyślny

    Z tego co rozumiem chcesz mieć kopie szablonu odporna na aktualizacje, prawda?
    To znaczy, że musisz wyodrębnić kopie z oryginalnego systemu plików Joomli.
    Jak zrobisz kopię w Joomli, na Zapleczu to nie powstanie osobny system plików szablonu tylko pojawi się kopia USTAWIEŃ... kopia stylu, nie szablonu de facto.
    Zmień w linii gdzie jest template-install.dtd z 1.6 na 2.5 i spróbuj wykryć raz jeszcze.

    Od wielu lat instaluję w ten sposób swój bazowy szablon bo nigdy nie chciało mi się zrobić paczki instalacyjne... a i tez nie tzreba jej robić skoro jest wykrywanie
    Na Forum pomagam bezpłatnie ad maiorem Joomla gloriam
    Mimo pomocy na forum nie dajesz rady? Potrzebujesz by ekspert "zrobił to" za Ciebie?
    Napisz do mnie na PW. Argentum et Aurum nie zawsze jest konieczne ;)

  4. #23
    Bywalec
    Dołączył
    26-01-2011
    Wpisy
    228
    Punkty
    10

    Domyślny

    Zmiana nic nie daje, nie wygrywa mi tej kopii szablonu:
    screen1.jpg

    Komunikat jaki mi się pojawił jakiś czas temu dotyczy PHP
    Joomla alarmuje żeby na hostingu zmienić PHP z 7.4 do nowszej wersji (mam dostępne 8.0 i 8.1)

    screen2.png

    ale jak zmienię na PHP 8 to wyrzuca mi błędy ( opisywałem w temacie LINK )
    Jak ustawiam Beez3 oryginalny na bieżąco aktualizowany to normalnie listę artykułów wyświetla mi poprawnie
    Tak więc można wywnioskować że kopia szablonu nie uaktualniana dłuższy czas w końcu się nie nadaje do użytku i trzeba zrobić nową kopię oryginalnego uaktualnionego Beez3

    Cytat Wysłane przez siristru Zobacz wiadomość
    Z tego co rozumiem chcesz mieć kopie szablonu odporna na aktualizacje, prawda?
    To znaczy, że musisz wyodrębnić kopie z oryginalnego systemu plików Joomli.
    Jak zrobisz kopię w Joomli, na Zapleczu to nie powstanie osobny system plików szablonu tylko pojawi się kopia USTAWIEŃ... kopia stylu, nie szablonu de facto.
    Zmień w linii gdzie jest template-install.dtd z 1.6 na 2.5 i spróbuj wykryć raz jeszcze.

    Od wielu lat instaluję w ten sposób swój bazowy szablon bo nigdy nie chciało mi się zrobić paczki instalacyjne... a i tez nie tzreba jej robić skoro jest wykrywanie
    Taką kopię robiłem ostatnio chyba w 2019 roku. Wersja Joomla 3 była już dostępna.
    Rozumiem że sama kopia z poziomu zaplecza nic nie da i że musi być kopia całego folderu na serwerze w folderze templates.
    Tylko nie kojarzę żebym to robił w ten sposób że kopiowałem pliki i następnie przez wykrywanie
    Na pewno oprócz kopii plików używałem opcji Kopiuj szablon z poziomu zaplecza

    screen3.jpg

  5. #24
    Wyga siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    3 121
    Punkty
    293

    Domyślny

    Zrobiłem zgodnie z tym co opisałem i wykrywa bez problemu. Nawet nie zmieniałem nic w tej linii z dtd:

    https://prnt.sc/mx28L4NAWTfF

    https://prnt.sc/ZmhZJgp_eGio

    https://prnt.sc/HEQWPk_ATozz

    Ta metoda działa na 100%.

    https://prnt.sc/gz6HbRYj1H29

    https://prnt.sc/IJa_BMQvmDX4
    Na Forum pomagam bezpłatnie ad maiorem Joomla gloriam
    Mimo pomocy na forum nie dajesz rady? Potrzebujesz by ekspert "zrobił to" za Ciebie?
    Napisz do mnie na PW. Argentum et Aurum nie zawsze jest konieczne ;)

  6. #25
    Bywalec
    Dołączył
    26-01-2011
    Wpisy
    228
    Punkty
    10

    Domyślny

    Jak najbardziej działa ta metoda

    screen.jpg

    Dzisiaj w pracy znowu spróbowałem i tym razem się udało i wykryło.
    Kopia templatki na serwerze i zmiana nazwy w pliku templateDetails.xml i tyle,
    szablon wykryty i zainstalowany

  7. #26
    Bywalec
    Dołączył
    26-01-2011
    Wpisy
    228
    Punkty
    10

    Domyślny

    Na jednej stronie udało się to zrobić bez problemów
    Kopia szablonu, podmianka css'ów + logo głównego i wszystko działa pod PHP 8.1
    Do usunięcia tylko napis strony, przyciski zmiany rozmiaru czcionki i przycisk zamknięcia prawego panelu.

    splowce.jpg

    Na drugiej stronie też niby wszystko się udało, ale zamiast nazw przycisków mam polecenia
    tak jakby język jest źle podczytany

    zsnienowice1.jpg

    i to samo w zapleczu w opcjach szablonu

    zsnienowice2.jpg

  8. #27
    Wyga siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    3 121
    Punkty
    293

    Domyślny

    Po prostu dodaj sobie te stałe językowe z tekstem do nadpisywania języka.
    To nie jest duży problem.
    Ale zapewne chodzi o to, że szablon zmienił nazwę, zatem trzeba dla niego mieć osobny plik językowy z nazwą szablonu.
    Na Forum pomagam bezpłatnie ad maiorem Joomla gloriam
    Mimo pomocy na forum nie dajesz rady? Potrzebujesz by ekspert "zrobił to" za Ciebie?
    Napisz do mnie na PW. Argentum et Aurum nie zawsze jest konieczne ;)

  9. #28
    Bywalec
    Dołączył
    26-01-2011
    Wpisy
    228
    Punkty
    10

    Domyślny

    language.png

    chodziłoby o zmianę nazwę tych plików w folderze nowego szablonu?
    czy raczej pliki sterujące językiem gdzieś w folderze administratora lub w głównym folderze language?

    generalnie to zdziwiłem się bo na tej stronie gdzie robiłem nową templatkę (green) to wszystko jest ok
    a tam gdzie robiłem blue (wszystko to samo) to nie wczytuje odpowiednich nazw z języka

    ale strony działają poprawnie więc to nie jest jakiś duży problem

  10. #29
    Wyga siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    3 121
    Punkty
    293

    Domyślny

    Tak, utwórz katalog pl-PL i pliki z takim prefixem.
    Na Forum pomagam bezpłatnie ad maiorem Joomla gloriam
    Mimo pomocy na forum nie dajesz rady? Potrzebujesz by ekspert "zrobił to" za Ciebie?
    Napisz do mnie na PW. Argentum et Aurum nie zawsze jest konieczne ;)

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Podobne tematy

  1. kopiowanie szablonu nie działa... Cannot create destination folder
    przez damianm2007 na forum Szablony, formatowanie wyglądu
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post/autor: 29-07-2016, 15:07
  2. upgrate do 2.5, a kopiowanie starego szablonu
    przez blusss1 na forum Instalacja, aktualizacja, migracje
    Odpowiedzi: 13
    Ostatni post/autor: 29-04-2013, 16:02
  3. Kopiowanie szablonu
    przez otek1981 na forum Szablony, wygląd, formatowanie
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post/autor: 08-03-2011, 21:10
  4. Przenosiny Joomla - kopiowanie plików i bazy, bez instalki.
    przez no3l na forum Instalacja, aktualizacja, migracje
    Odpowiedzi: 10
    Ostatni post/autor: 24-04-2009, 00:56
  5. Kopiowanie stronę razem z joomlą do innego katalogu
    przez labirynt na forum Instalacja, aktualizacja, migracje
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post/autor: 12-12-2008, 16:36

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •