[Rozwiązane] Kopiowanie szablonu w Joomla 3.9
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Wyniki 1 do 10 z 14

Temat: Kopiowanie szablonu w Joomla 3.9

Hybrid View

Poprzednia wiadomość Poprzednia wiadomość   Następna wiadomość Następna wiadomość
  1. #1
    Bywalec
    Dołączył
    26-01-2011
    Wpisy
    183
    Punkty
    10

    Domyślny Kopiowanie szablonu w Joomla 3.9

    Witam

    Skopiowałem szablon beez3 żeby go nie edytować po każdej aktualizacji Joomla (pliki css i pliki graficzne logo itp)
    Po ustawieniu koloru szablonu na Personal szablon wczytał się prawie dobrze

    Problem polega na tym że opis tego szablonu jest po angielsku
    W ustawieniach mam np. Template colour -> Personal a w oryginalnym szablonie mam wszystko po polsku (Kolor szablonu -> Osobisty)
    Opis szablonu: "Accessible site template for Joomla! 3.x. Beez3, the HTML5 version." zamiast "Szablon Joomla! - opracowany z uwzględnieniem standardów dostępności, wykorzystuje HTML 5"
    itd

    W zapleczu to nie problem, ale głównej stronie moduł do zmiany rozmiaru czcionki jest po angielsku (na razie tylko to zauważyłem, bo reszta wydaje się wyświetlać ok poza tym że zmniejsza się troszkę okienko wyszukiwarki)
    Próbując zmienić plik en-GB.tpl_beez3_green.ini na napisy z polskimi znakami (Zwiększ, Domyślny) moduł znika. Działa gdy usunę polskie znaki (Zwieksz, Domyslny)

    Dlaczego kopia szablonu ma angielskie "zaplecze"?

  2. #2
    Wiarus siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    2 340
    Punkty
    242

    Domyślny

    Joomla ma takie narzędzie jak analiza języka: http://prntscr.com/oyu6ur
    Włącz ją. Po włączeniu zobaczysz gwiazdki przy nazwach oraz na dole panel analizy języka.
    Przejdź tam gdzie masz problemy i zobacz co Ci konsola podpowiada.
    Na Forum pomagam bezpłatnie ad maiorem Joomla gloriam
    Mimo pomocy na forum nie dajesz rady? Potrzebujesz by ekspert "zrobił to" za Ciebie?
    Napisz do mnie na PW. Argentum et Aurum nie zawsze jest konieczne ;)

  3. #3
    Bywalec
    Dołączył
    26-01-2011
    Wpisy
    183
    Punkty
    10

    Domyślny

    Po włączeniu mam mniej więcej takie rezultaty

    001.jpg

    002.jpg

    003.png

    Na razie się zastanawiam czy skopiowanie szablonu nie do końca przetłumaczonego to mój przypadek spowodowany moimi ustawieniami czy ogólna wada kopiowania

    Oryginalnie tekst do zmiany rozmiaru czcionki wygląda tak:

    PL Rozmiar tekstu Zwiększ.Wyzeruj.Zmniejsz
    EN Font Size Bigger.Reset.Smaller
    DE Schriftgröße Größer.Reset.Kleiner

    Po zmianie szablonu na ten skopiowany "beez3_green" i po zmianie w pliku językowym nazw angielskich na polskie (bez polskich znaków) mam takie wynik:

    PL Rozmiar tekstu Zwieksz.Domyslny.Zmniejsz
    EN Font size Bigger.Reset.Smaller
    DE Rozmiar tekstu Zwieksz.Domyslny.Zmniejsz

    Czyli wczytuje to co wpisałem czyli bez polskich znaków w wersji PL i w wersji DE
    A w wersji EN też jest różnica w stosunku do oryginału bo size pisane jest z małej litery

    Generalnie nie jest to jakiś mega problem.
    To zwiększanie/zmniejszanie tekstu jest zapisane w kodzie jakiegoś pliku - nie jest to moduł (kiedyś to usuwałem, ale w sumie opcja jest przydatna dla kogoś kto słabo widzi)
    Patrzę na moduły i wszystkie działają dobrze na różnych językach na tym kopiowanym szablonie więc kopia szablonu chyba się przyda - nie będę musiał robić poprawek po każdej aktualizacji Joomla.

    Tylko ciekawi mnie trochę dlaczego ten szablon kopiując się gubi język:

    004.jpg

    Strona obecnie działa na tym kopiowanym szablonie http://splowce.pl

  4. #4
    Wiarus siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    2 340
    Punkty
    242

    Domyślny

    A przyjrzyj się dokładnie: http://prntscr.com/oz0n7x
    Zmieniła się nazwa szablonu a wraz z nimi oczekiwany plik z tłumaczeniem. Pisze jak byk "Niezaładowane" bo pewnie takiego pliku nie ma
    Skopiuj plik z oryginalnego szablonu i zmień mu nazwę.
    Na Forum pomagam bezpłatnie ad maiorem Joomla gloriam
    Mimo pomocy na forum nie dajesz rady? Potrzebujesz by ekspert "zrobił to" za Ciebie?
    Napisz do mnie na PW. Argentum et Aurum nie zawsze jest konieczne ;)

  5. #5
    Bywalec
    Dołączył
    26-01-2011
    Wpisy
    183
    Punkty
    10

    Domyślny

    W porządku, już kapuję

    W folderach

    public_html/language/de-DE
    public_html/language/en-GB
    public_html/language/pl-PL


    trzeba było stworzyć kopie poszczególnych plików

    pl-PL.tpl_beez3.ini -> pl-PL.tpl_beez3_green.ini
    pl-PL.tpl_beez3.sys.ini -> pl-PL.tpl_beez3_green.sys.ini

    podobnie w de-DE

    a w en-GB te pliki stworzyły się same ale były jakieś drobne zmiany nie wiem dlaczego (Font size zamiast oryginalnego Font Size)
    więc skasowałem je i zrobiłem kopię analogicznie jak w PL i DE

    Jeśli chodzi o folder z szablonami to w lokalizacji:
    public_html/templates/beez3/language
    mamy tylko folder en-GB

    W lokalizacji
    public_html/templates/beez3_green/language
    kopia en-GB zrobiła się sama podczas kopiowania szablonu (wraz z dodaniem końcówki _green do plików .ini)

  6. #6
    Wiarus siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    2 340
    Punkty
    242

    Domyślny

    Raczej nie korzystam z funkcji kopiowania szablonów, z reguły kopiuję je w systemie plików (ze zmianą nazwy).
    Najwyraźniej tak to działa.
    Czyli kopiowany jest domyślnie angielski a resztę plików językowych trzeba odtworzyć.

    Czy to rozwiązuje problem?
    Na Forum pomagam bezpłatnie ad maiorem Joomla gloriam
    Mimo pomocy na forum nie dajesz rady? Potrzebujesz by ekspert "zrobił to" za Ciebie?
    Napisz do mnie na PW. Argentum et Aurum nie zawsze jest konieczne ;)

  7. #7
    Bywalec
    Dołączył
    26-01-2011
    Wpisy
    183
    Punkty
    10

    Domyślny

    Jak najbardziej rozwiązuje problem.
    Zrobiłem taką kopię na stronie 2 szkół ( http://zsnienowice.pl http://splowce.pl ) i teraz można aktualizować Joomlę nawet przez smartfona, bo skopiowany szablon nie będzie wymagał już poprawek.
    Kiedyś ten już poruszałem ( http://forum.joomla.pl/showthread.ph...j-Joomli/page2 ) ale tam po prostu nie wpadłem na to, żeby skonfigurować szablon tzn Kolor Szablonu ustawić na Osobisty.
    Dzięki za pomoc.

    Przy okazji chciałem dopytać o szablon JM-Services - domyślny.
    Używam go na stronie http://swiadomy.com

    Jego wygląd konfigurowałem w ustawieniach szablonu, które są rozbudowane:

    jm-services.jpg

    Dodatkowo zmieniałem wartości w plikach css ( bootstrap.20.css / djmegamenu.20.css / djmenu.20.css / template.20.css ) ponieważ w ustawieniach szablonu wszystkiego zmienić się nie da.
    Aktualizacje Joomli szablonu nie zmieniają, bo nie jest to szablon podstawowy.

    Konflikt polega na tym, że gdy wejdę do ustawień z poziomu Zaplecza i zmienię np. logo lub wskazanie strony z błędem 404 to aktualizują się pliki css i giną moje zmiany. Trzeba więc podmienić te css-y ręcznie.

    Rozsypana strona po aktualizacji css na oryginalne wyglądała tak:

    rozsypane.jpg

    Czy tutaj można jakoś temu zaradzić?

  8. #8
    Wiarus siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    2 340
    Punkty
    242

    Domyślny

    Tak Nie wprowadzać zmian w plikach źródłowych tylko wszystko w custom.css. Tam używać albo ciągu klas lub !important dla wartości właściwości by nadpisywać style w elementach które Cię interesują.
    Na Forum pomagam bezpłatnie ad maiorem Joomla gloriam
    Mimo pomocy na forum nie dajesz rady? Potrzebujesz by ekspert "zrobił to" za Ciebie?
    Napisz do mnie na PW. Argentum et Aurum nie zawsze jest konieczne ;)

  9. #9
    Bywalec
    Dołączył
    26-01-2011
    Wpisy
    183
    Punkty
    10

    Domyślny

    Gdzie znajdę ten custom.css
    W plikach szablonu go nie ma

  10. #10
    Wiarus siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    2 340
    Punkty
    242

    Domyślny

    Utwórz go i zobacz czy szablon go "zobaczy" na froncie. Może być na razie pusty, ważne by pojawił się w ładowanych.
    Na Forum pomagam bezpłatnie ad maiorem Joomla gloriam
    Mimo pomocy na forum nie dajesz rady? Potrzebujesz by ekspert "zrobił to" za Ciebie?
    Napisz do mnie na PW. Argentum et Aurum nie zawsze jest konieczne ;)

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Podobne tematy

  1. kopiowanie szablonu nie działa... Cannot create destination folder
    przez damianm2007 na forum Szablony, formatowanie wyglądu
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post/autor: 29-07-2016, 14:07
  2. upgrate do 2.5, a kopiowanie starego szablonu
    przez blusss1 na forum Instalacja, aktualizacja, migracje
    Odpowiedzi: 13
    Ostatni post/autor: 29-04-2013, 15:02
  3. Kopiowanie szablonu
    przez otek1981 na forum Szablony, wygląd, formatowanie
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post/autor: 08-03-2011, 21:10
  4. Przenosiny Joomla - kopiowanie plików i bazy, bez instalki.
    przez no3l na forum Instalacja, aktualizacja, migracje
    Odpowiedzi: 10
    Ostatni post/autor: 23-04-2009, 23:56
  5. Kopiowanie stronę razem z joomlą do innego katalogu
    przez labirynt na forum Instalacja, aktualizacja, migracje
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post/autor: 12-12-2008, 16:36

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •