[Rozwiązane] Edycja styli w kilku rozszerzeniach a przyszły update
Wyniki 1 do 9 z 9

Temat: Edycja styli w kilku rozszerzeniach a przyszły update

  1. #1
    Nowicjusz
    Dołączył
    10-08-2016
    Wpisy
    25
    Punkty
    2

    Domyślny Edycja styli w kilku rozszerzeniach a przyszły update

    Cześć.
    Mam na stronie kilka dodatków w których dostosowałem sobie wygląd za pomocą edycji styli w css (danego rozszerzenia).
    Tylko teraz przy aktualizacji takiego dodatku mój plik styli zostanie nadpisany domyślnym.
    Czy jest jakiś sposób aby tego uniknąć ?

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2
    Wiarus siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    1 805
    Punkty
    196

    Domyślny

    Oczywiście, przecież możesz nadpisać style w swoim szablonie. Wystarczy tworzyć łańcuchy klas. Tzn. nie wskazujesz jednej klasy tylko jej rodzica i dopiero ją. Poczytaj o stylach kaskadowych.
    No i zawsze można użyć !important dla danej wartości.
    Na Forum pomagam bezpłatnie ad maiorem Joomla gloriam
    Mimo pomocy na forum nie dajesz rady? Potrzebujesz by ekspert "zrobił to" za Ciebie?
    Napisz do mnie na PW. Argentum et Aurum nie zawsze jest konieczne ;)

  4. #3
    Nowicjusz
    Dołączył
    10-08-2016
    Wpisy
    25
    Punkty
    2

    Domyślny

    Chodzi mi np o moduł roksprocket.
    Próbowałem nadpisywać w edycji szablonu - zakładka "twórz nadpisane".
    Jednak po kliknięciu w moduł roksprocket w templates/moj-szablon/html/layouts/com_roksprocket są tam w zasadzie same php'y bez styli css.
    Domyślnie ścieżka styli znajduję się w /components/com_roksprocket/layouts/mosaic/themes/default/mosaic.css i cały czas z tego pliku wszystko się ładuje.
    Myślałem wypiąć tego css'a z dodatku i przypiąć go z ręki w head ale już w lokalizacji templates/moj-szablon/. Nie wiem jednak czy to dobry pomysł.

  5. #4
    Wiarus siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    1 805
    Punkty
    196

    Domyślny

    Jak pisałem - poczytaj jak nadpisać styl css odpowiednio wywołując jego rodzica. Np. mamy strukturę:

    Kod:
    <div id="parent">
    <div class="set1">
    <ul class="my-list">
    <li class="first">text</li>
    <li class="second">text</li>
    <li class="third">text</li>
    </ul>
    </div>
    </div>
    Możemy przypisać styl np:

    Kod:
    .third {color: red;}
    li.third {color: red}
    .my-list li.third {color: red}
    ul.my-list li.third {color: red;}
    .set1 ul.my-list li.third {color: red;}
    #parent .set1 ul.my-list li.third {color: red;}
    lub

    Kod:
    #parent .my-list .third {color: red}
    lub wzmocnić przez dodanie !important:

    Kod:
    .my-list .third {color: red !important}
    ALE w twoim wypadku sprawa widzę jest o wiele prostsza. Skoro masz plik w takiej lokacji: /components/com_roksprocket/layouts/mosaic/themes/default/mosaic.css
    Oznacza to, że rozszerzenie korzysta z "tematów" (theme). Ten nazywa się "default". Utwórz nowy katalog w tej samej lokacji, skopiuj do niego wszystko z "default", wprowadź zmiany a w konfiguracji wybierz swój temat.
    Na Forum pomagam bezpłatnie ad maiorem Joomla gloriam
    Mimo pomocy na forum nie dajesz rady? Potrzebujesz by ekspert "zrobił to" za Ciebie?
    Napisz do mnie na PW. Argentum et Aurum nie zawsze jest konieczne ;)

  6. #5
    Nowicjusz
    Dołączył
    26-08-2018
    Wpisy
    18
    Punkty
    6

    Domyślny

    Ja znam inne rozwiązanie. Pewnie siristru też je zna ale nie napisał. Mianowicie użycie modułu "Blank module". Jest darmowy. Ustawiamy jak każdy moduł z tym że wyłączamy tytuł, aby go nie było widać. W zakładce CSS wstawiamy znaczniki style. W ten sposób
    Kod:
    <style>
    .klasa{color:#000 !important;}
    </style>
    Styl piszesz własny z !importantem. Ustawiamy na każdej stronie lub można na poszczególnych stronach zrobić wersje.

  7. #6
    Bywalec
    Dołączył
    25-01-2013
    Wpisy
    142
    Punkty
    18

    Domyślny

    Moduł Roksprocket nadpisuje się nieco inaczej. Bezpośrednio w głównym katalogu szablonu ( nie w katalogu HTML ! ).
    https://rockettheme.com/docs/joomla/...ayout_modes.md

  8. #7
    Nowicjusz
    Dołączył
    10-08-2016
    Wpisy
    25
    Punkty
    2

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez siristru Zobacz wiadomość
    ALE w twoim wypadku sprawa widzę jest o wiele prostsza. Skoro masz plik w takiej lokacji: /components/com_roksprocket/layouts/mosaic/themes/default/mosaic.css
    Oznacza to, że rozszerzenie korzysta z "tematów" (theme). Ten nazywa się "default". Utwórz nowy katalog w tej samej lokacji, skopiuj do niego wszystko z "default", wprowadź zmiany a w konfiguracji wybierz swój temat.
    Ten sposób wydał mi sie bardzo ciekawy. Od razu przystąpiłem do testu. Dodałem nowy katalog oraz wpis w configu - czyli w pliku meta.xml. Pojawił się mój "nowy" szablon w menu komponentu i po jego wybraniu wszystko działa tak jak powinno. Dzieki wielkie za pomoc.
    Pytanie tylko, czy przy aktualizacji nie nadpisze mi tego pliku meta.xml usuwając mój wpis z nowym szablonem ?

  9. #8
    Wiarus siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    1 805
    Punkty
    196

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez jeremy Zobacz wiadomość
    Pytanie tylko, czy przy aktualizacji nie nadpisze mi tego pliku meta.xml usuwając mój wpis z nowym szablonem ?
    Nie powinien. A nawet jeśli to zmieniasz tylko w jednym pliku ^^
    Generalnie z tematami jest tak, że powinny być wykrywane po katalogu lub po własnym pliku xml.
    Ale może być też tak, że trzeba coś dopisać do głównego xml... wtedy taki plik nie powinien być nadpisywany i w paczce aktualizacyjnej nie powinno go być.
    Na Forum pomagam bezpłatnie ad maiorem Joomla gloriam
    Mimo pomocy na forum nie dajesz rady? Potrzebujesz by ekspert "zrobił to" za Ciebie?
    Napisz do mnie na PW. Argentum et Aurum nie zawsze jest konieczne ;)

  10. #9
    Nowicjusz
    Dołączył
    10-08-2016
    Wpisy
    25
    Punkty
    2

    Domyślny

    Dziękuję siristru za pomoc. Zrobiłem podobnym sposobem w innym komponencie menu - DJ-MegaMenu Light Edition. Tam nawet nie trzeba nic dopisywać w xml - sam wykrywa nowy katalog. Jedyne co musiałem zrobić to pozmieniać przyrostek klas w css na taki sam jak nazwa katalogu z nowym tematem menu. Oczywiście trzeba to zrobić oddzielnie dla wersji desktop i mobilnej - bo to dwa różne pliki css.

Podobne tematy

  1. Brak pozycji Instalator w rozszerzeniach
    przez m3a2r1 na forum Administracja - ogólnie
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post/autor: 09-07-2015, 09:28
  2. Odpowiedzi: 7
    Ostatni post/autor: 09-01-2014, 01:20
  3. Jak usunąć resztki po odinstalowanych rozszerzeniach?
    przez Marny na forum Rozszerzenia - problemy z obsługą, zarządzaniem
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post/autor: 25-02-2012, 03:49
  4. Książka o rozszerzeniach. Jaka najlepsza?
    przez polibudacz na forum Rozszerzenia - problemy z obsługą, zarządzaniem
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post/autor: 20-04-2011, 15:03
  5. Użycie kilku styli dla górnego menu
    przez Raffael na forum Szablony graficzne
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post/autor: 07-02-2006, 18:55

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •