[Rozwiązane] edytor podobny do wordpressowego
Wyniki 1 do 9 z 9

Temat: edytor podobny do wordpressowego

  1. #1
    Nowicjusz
    Dołączył
    10-08-2016
    Wpisy
    30
    Punkty
    2

    Domyślny edytor podobny do wordpressowego

    Ostatnio z ciekawości zainstalowałem najnowszą wersję wordpressa i bardzo spodobał mi się sposób tworzenia podstron na zasadzie bloków. Bardzo to wygodne, daje dużo większe możliwości niż standardowy edytor w joomla. Chciałem zapytać czy istnieje jakiś edytor dający podobne możliwości w joomla ? Wiem, że jest coś takiego jak sp page builder - jednak wersja darmowa jest bardzo okrojona.

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2
    Wiarus siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    1 934
    Punkty
    211

    Domyślny

    Już sobie odpowiedziałeś Niestety trzeba "wyskoczyć" z waluty by dostać pełną wersję.

    IMHO budowanie strony korzystając z edytora klocków jest... eh... no cóż dla tych którzy niewiele potrafią i uczyć się nie chcą. Ale rozumiem, że nie każdy chce być web developerem.
    Na Forum pomagam bezpłatnie ad maiorem Joomla gloriam
    Mimo pomocy na forum nie dajesz rady? Potrzebujesz by ekspert "zrobił to" za Ciebie?
    Napisz do mnie na PW. Argentum et Aurum nie zawsze jest konieczne ;)

  4. #3
    Nowicjusz
    Dołączył
    10-08-2016
    Wpisy
    30
    Punkty
    2

    Domyślny

    Głównie chodzi o łatwość i bezproblemowość takiego rozwiązania przy stronach responsywnych.
    No bo jak poradzić sobie gdy podstrona ma składać się np ze zdjęcia po lewej i tekstu po prawej. W joomlowym edytorze mogę jedynie wykorzystać atrybut align - który nie działa za dobrze przy stronach responsywnych. Lub ewentualnie wstawić tabelę. Ale to dość kiepskie rozwiązanie.

  5. #4
    Wiarus siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    1 934
    Punkty
    211

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez jeremy Zobacz wiadomość
    No bo jak poradzić sobie gdy podstrona ma składać się np ze zdjęcia po lewej i tekstu po prawej. W joomlowym edytorze mogę jedynie wykorzystać atrybut align - który nie działa za dobrze przy stronach responsywnych. Lub ewentualnie wstawić tabelę. Ale to dość kiepskie rozwiązanie.
    Nauczyć się Bootstrapa i wykorzystać row-fluid (lub row i span)? LOL
    Przecież w artykułach czy modułach można wykorzystywać kod HTML.
    Na Forum pomagam bezpłatnie ad maiorem Joomla gloriam
    Mimo pomocy na forum nie dajesz rady? Potrzebujesz by ekspert "zrobił to" za Ciebie?
    Napisz do mnie na PW. Argentum et Aurum nie zawsze jest konieczne ;)

  6. #5
    Nowicjusz
    Dołączył
    10-08-2016
    Wpisy
    30
    Punkty
    2

    Domyślny

    Oczywiście, że można. Tylko teraz nie bardzo wiem jak wytłumaczyć ludziom którym wykonałem taką stronę by tworzyli podstrony w html i nauczyli się boodstrapa

  7. #6
    Wiarus siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    1 934
    Punkty
    211

    Domyślny

    Aaaa, zatem to redaktorzy. no to inaczej. Jeśli ma to być proste a wyglądać to raczej użyłbym dodatkowych pól z Joomla a następnie w zależności od wybranych (tj. wypełnionych pól) tworzy się odpowiedni układ responsywny przy wykorzystaniu opcji nadpisywania widoków szablonem. To o wiele prostsze rozwiązanie bo redaktor ma do czynienia z tym samym edytorem Joomla i tworzeniem artykułów co zawsze ale efekt jest z góry przewidziany. A tak to dajesz nowe narzędzie raczej do budowania strony niż treści.
    Na Forum pomagam bezpłatnie ad maiorem Joomla gloriam
    Mimo pomocy na forum nie dajesz rady? Potrzebujesz by ekspert "zrobił to" za Ciebie?
    Napisz do mnie na PW. Argentum et Aurum nie zawsze jest konieczne ;)

  8. #7
    Nowicjusz
    Dołączył
    10-08-2016
    Wpisy
    30
    Punkty
    2

    Domyślny

    Brzmi to dość sensownie. Pola dodatkowe w joomla to jednak dla mnie spora nowość i będę musiał się mocno dokształcić aby móc sensownie wykorzystywać tę funkcję do budowania treści.

  9. #8
    Wiarus siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    1 934
    Punkty
    211

    Domyślny

    pola dodatkowe to potężne narzędzie. Jednak zaznaczam, że wymaga to również nadpisywania widoków szablonem a co za tym idzie odrobinę wiedzy stosowania php jak pętle czy warunki. ALE od czego jest forum? Pytać zawsze można
    Na Forum pomagam bezpłatnie ad maiorem Joomla gloriam
    Mimo pomocy na forum nie dajesz rady? Potrzebujesz by ekspert "zrobił to" za Ciebie?
    Napisz do mnie na PW. Argentum et Aurum nie zawsze jest konieczne ;)

  10. #9
    Nowicjusz
    Dołączył
    10-08-2016
    Wpisy
    30
    Punkty
    2

    Domyślny

    Dzięki za pomysł będę musiał przysiąść i dokładniej zapoznać się z tematem pól dodatkowych.

Podobne tematy

  1. Nie działa edytor tekstu Dodatek Edytor JCE po usunięciu www z adresu strony
    przez michal8001 na forum Administracja - ogólnie
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post/autor: 26-10-2019, 20:59
  2. Migracja 1.5.8 -> 1.5.15, nie działa edytor żaden edytor
    przez darekwaw na forum Aktualizacje, migracje
    Odpowiedzi: 10
    Ostatni post/autor: 08-09-2009, 13:47
  3. Odpowiedzi: 4
    Ostatni post/autor: 20-01-2008, 03:31
  4. Podobny do AlphaContent
    przez pieniak na forum Administracja składnikami
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post/autor: 22-03-2007, 00:35

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •