[Rozwiązane] 0 "@config" is not defined
Wyniki 1 do 5 z 5

Temat: 0 "@config" is not defined

  1. #1
    Debiutant
    Dołączył
    13-05-2019
    Wpisy
    7
    Punkty
    2

    Domyślny 0 "@config" is not defined

    Cześć!
    Mam stronę na Joomla, którą pożarł błąd i nie umiem sobie poradzić. www.inwest-kom.pl i po kolei:
    1. Wersja PHP 7.1.x, joomla ‎3.9.8 - wszystko działa jak należy.
    2. Odpaliłam aktualizację Joomla do 3.9.13, zaktualizowałam template YoothemePro, który obsługuje mi stronę główną.
    3. Sru, strona główna - 0 "@config" is not defined, nie mogę wejść również w zapleczu w artykuły, szablony i moduły (ten sam błąd).
    4. Przywróciliśmy kopię bezpieczeństwa. Obecna wersja (jeszcze sprzed aktualizacji) php 5.6, joomla 3.9.8, strona jak nie działała, tak nie działa.

    Stronę główną obsługuje system yoothemePRO, podstrony są postawione na zwykłych szablonach i działają - tutaj przykład https://inwest-kom.pl/index.php/prze...okarowe-glowna

    Układanie obrazków i modułów to prosta sprawa, ale we wszystkich programistycznych dziedzinach jestem zielona, będę więc wdzięczna za łopatologiczne wyjaśnienia )

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2
    Wiarus siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    1 930
    Punkty
    211

    Domyślny

    Pierwszy raz widzę taki problem... ale z opisu wynika, że jest on raczej związany z YOOTheme niż z Joomla!
    Ewentualnie bym próbował zmienić domyślny szablon w bazie danych aby sprawdzić czy przy innym wybranym problem też będzie istniał.

    Napisz na forum YOOTheme, tam najszybciej pomogą: https://yootheme.com/support
    Na Forum pomagam bezpłatnie ad maiorem Joomla gloriam
    Mimo pomocy na forum nie dajesz rady? Potrzebujesz by ekspert "zrobił to" za Ciebie?
    Napisz do mnie na PW. Argentum et Aurum nie zawsze jest konieczne ;)

  4. #3
    Debiutant
    Dołączył
    13-05-2019
    Wpisy
    7
    Punkty
    2

    Domyślny

    Właśnie Yootheme nie bardzo jest mi w stanie pomóc, odsyła do dokumentacji Joomla, z których nic nie wynika w związku z problemem...
    Zauważyłam dwie rzeczy:

    1. W ostrzeżeniach mam notatkę - czy to wazne?

    Brak katalogu tymczasowego PHP.Katalog tymczasowy PHP jest miejscem, z którego korzysta PHP do przechowania przesyłanego pliku, zanim Joomla uzyska do niego dostęp. Nieustawienie tego katalogu nie zawsze powoduje problemy, ale jeśli pliki manifestu lub wczytywane pliki nie są wykrywane, ustaw ten parametr przy pomocy pliku php.ini, co może naprawić problem."



    2. W system > informacje o systemie > prawa do folderów - wszystkie pozycje widnieją na zielono, tylko configuration.php ma czerwoną etykietę "niezapisywalny". Porównałam z innymi stronami, ale tylko ta jest w domena.pl i nie wiem czy może to być poszlaka czy raczej specyfika hostingu?

    Dziękuję za wskazówki!

  5. #4
    Wiarus siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    1 930
    Punkty
    211

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez aniaaina Zobacz wiadomość
    Właśnie Yootheme nie bardzo jest mi w stanie pomóc, odsyła do dokumentacji Joomla, z których nic nie wynika w związku z problemem...
    Słabo... bo na moje oko to nie ma związku z problemem. Problem nie jest w Joomla tylko w jakimś rozszerzeniu.

    Cytat Wysłane przez aniaaina Zobacz wiadomość
    1. W ostrzeżeniach mam notatkę - czy to wazne?
    Nie ma znaczenia w tym przypadku.

    Cytat Wysłane przez aniaaina Zobacz wiadomość
    2. W system > informacje o systemie > prawa do folderów - wszystkie pozycje widnieją na zielono, tylko configuration.php ma czerwoną etykietę "niezapisywalny". Porównałam z innymi stronami, ale tylko ta jest w domena.pl i nie wiem czy może to być poszlaka czy raczej specyfika hostingu?
    Tak powinno być Chmod dla katalogów 755, dla plików 644 dla configuration.php 444 czyli właśnie niezapisywany.

    Dobra, na zapleczu nie możesz przejście do szablonów. Zatem proponuję by zrobić to w bazie danych tj. w PHPmyAdminie wyłączyć szablon YOOTheme i powiązane rozszerzenia. Następnie zrobić domyślnym szablon Protostar. Potem sprawdzić czy strona działa bez błędu. jeśli zadziała to git, można próbować jeden po jednym włączać rozszerzenia a na koniec szablon. Jak się znowu zepsuje to to udowodni co jest wandalem.

    Poradzisz sobie czy potrzebujesz pomocy?
    Na Forum pomagam bezpłatnie ad maiorem Joomla gloriam
    Mimo pomocy na forum nie dajesz rady? Potrzebujesz by ekspert "zrobił to" za Ciebie?
    Napisz do mnie na PW. Argentum et Aurum nie zawsze jest konieczne ;)

  6. #5
    Debiutant
    Dołączył
    13-05-2019
    Wpisy
    7
    Punkty
    2

    Domyślny

    Dziękuję!

    Faktycznie problem był w Yootheme. Nie mam dostępu do PHPmyadmin, generalnie obsługa domena.pl przywróciła mi pliki z kopii, na przywrócenie bazy danych trzeba czekać tydzień i z przyczyn technicznych nie mogli mi (oczywiście w tym momencie) udostępnić plików 'php log error' o które prosili w supporcie YT, więc średnie wsparcie ze strony hostingu...

    W zapleczu działała sekcja menu. Po wybraniu pozycji jest tam opcja przypisania szablonu. Trzeba było prze klikać każdą pozycję po kolei, ale faktycznie strona ruszyła. Usunięcie i ponowne zainstalowanie dodatku rozwiązało problem.

    Bardzo Ci dziękuję za pomysł i wyjaśnienia, ogromna pomoc Miłego weekendu!

Podobne tematy

  1. Grid.publish - listItemTask is not defined
    przez Robster na forum Programowanie pod Joomla!
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post/autor: 03-11-2012, 16:48
  2. Błąd ReferenceError: WFEditor is not defined Joomla 1.7
    przez seba5120 na forum Rozszerzenia - problemy z obsługą, zarządzaniem
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post/autor: 02-03-2012, 16:22
  3. tinyMCE is not defined
    przez dziadzia na forum Instalacje (Joomla!, składników)
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post/autor: 23-06-2009, 12:44
  4. tinyMCE is not defined - edytor z frontendu i błędy
    przez furni na forum Administracja Joomla!
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post/autor: 27-01-2008, 22:25
  5. Instalacja komponentów - Constant xxx already defined in
    przez q3d na forum Instalacje (Joomla!, składników)
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post/autor: 20-03-2006, 15:10

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •