[Rozwiązane] Jak wykonać aktualizacje ceny?
Wyniki 1 do 6 z 6

Temat: Jak wykonać aktualizacje ceny?

  1. #1
    Przeglądacz
    Dołączył
    08-01-2020
    Wpisy
    36
    Punkty
    2

    Joomla! 3.x Jak wykonać aktualizacje ceny?

    Witam, chciałbym wykonać stronkę, na której jest artykuł z konkretnym produktem, opisem i ceną. Jest to nasza strona. Jesteśmy autoryzowanym przedstawicielem danej marki. Chcę aby na stronie w moim artykule opis i grafika były stałe i zgodne z moim projektem(to umiem bez problemu zrobić), natomiast cena za ten produkt była wyświetlana w sposób przeze mnie zdefiniowany, ale żeby sama się aktualizowała zgodnie z aktualizacją na stronie producenta. Jak to zrobić? Wydaje mi się, że trzeba by było ją zakodować w języku php, ale nie znam tego języka programowania. Czy mógłby mi ktoś pomóc z tym?

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2
    Wiarus siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    2 131
    Punkty
    223

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez Robbi777909 Zobacz wiadomość
    żeby sama się aktualizowała zgodnie z aktualizacją na stronie producenta.
    To nie takie proste bowiem:

    1. Jakiś skrypt musi co jakiś czas sprawdzać czy cena się nie zmieniła (np. odwiedzać stronę producenta, zeskanować cenę i porównać ją z istniejącą w bazie danych strony, nadpisać w miarę potrzeby)... ale crawler to trudna sprawa bo bada stronę pod kątem jej struktury... a co jak producent zmieni stronę? Najlepiej mieć dostęp do jakiejś bazy danych i pobierać dane z niej.

    2. Jeśli już mamy dane w jakiejś bazie to musimy tak zmienić widok artykułu by móc "wkładać" tą cenę w określone miejsce. Nie może to być po prostu tekst artykułu bo ten jest przechowywany w jednej zmiennej. Trzeba zatem zastosować różne pola na elementy gdzie treść artykułu to tylko tekst.

    Najtrudniejszą częścią jednak będzie punkt 1... a bez dostępu do jakiejś bazy to w ogóle karkołomne jest.
    Na Forum pomagam bezpłatnie ad maiorem Joomla gloriam
    Mimo pomocy na forum nie dajesz rady? Potrzebujesz by ekspert "zrobił to" za Ciebie?
    Napisz do mnie na PW. Argentum et Aurum nie zawsze jest konieczne ;)

  4. #3
    Przeglądacz
    Dołączył
    08-01-2020
    Wpisy
    36
    Punkty
    2

    Domyślny

    Dzięki śliczne siristru za info, ja będę nadal myślał w jaki sposób to wykonać najlepiej - tak aby ceny były aktualne i nie trzeba było ich co chwilę uaktualniać. Z dostępem do bazy będzie już więcej zachodu, rozmów, uzgodnień oraz zaangażowania większej ilości osób, a tego chciałbym uniknąć

  5. #4
    Przeglądacz Frodoo awatar
    Dołączył
    26-08-2018
    Skąd
    Łódź
    Wpisy
    41
    Punkty
    6

    Domyślny

    Skorzystaj z komponentu sklepu dla Joomla np. virtuemart. W artykule będzie jeszcze bardziej trudniej zmieniać tą cenę. Wyciągnij cenę netto i brutto z bazy producenta i przypisz do odpowiedniego pola w virtuemart. W artykule dodatkowo będziesz musiał wiedzieć jaka była cena poprzednio aby wyszukać ją i zmienić. Taki skrypt nazywa się cron. Co jakiś czas wykonuje się plik php. Np co godzinę. Można to ustawić na hostingu
    Na forum pomagam bezpłatnie, ale nie koniecznie

  6. #5
    Przeglądacz
    Dołączył
    08-01-2020
    Wpisy
    36
    Punkty
    2

    Domyślny

    Super, sprawdzę.
    Dziękuję ślicznie

  7. #6
    Przeglądacz
    Dołączył
    08-01-2020
    Wpisy
    36
    Punkty
    2

    Domyślny

    Można zamknąć temat. Pozdrawiam

Podobne tematy

  1. Jak wykonać menu analogiczne jak mainmenu w joomal extensions ?
    przez Robert1724 na forum Rozszerzenia - problemy z obsługą, zarządzaniem
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post/autor: 24-01-2012, 22:05
  2. Jak wykonać taką stronę jak drzwi.pl
    przez inqo na forum Szukam dodatku do Joomla
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post/autor: 07-05-2010, 10:45
  3. Jak wykonać felieton
    przez benek1993r na forum Administracja - ogólne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post/autor: 09-06-2008, 07:41
  4. Nowa podstrona - jak wykonać
    przez cayser na forum Administracja składnikami
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post/autor: 14-04-2006, 12:26
  5. Jak wykonać linki do województw mapy Polski?
    przez feco na forum Administracja Joomla!
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post/autor: 22-03-2006, 13:14

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •