Joomla 4 wersja Beta już jest - Strona 2
Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Wyniki 11 do 20 z 25

Temat: Joomla 4 wersja Beta już jest

  1. #11
    Wiarus siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    2 308
    Punkty
    240

    Domyślny

    Ale to tej pory było tak samo: Joomla miała bootstrapa, mootools i jquery. One nie ładowały sie domyślnie ale po przez wywołanie:

    Kod HTML:
    JHtml::_('bootstrap.framework');
    JHtml::_('behavior.framework');
    JHtml::_('jquery.framework');
    Problem jednak polegał na tym, że skoro skrypty były wbudowane w strukturę plików... i nie były aktualizowane. Co oznaczało, że albo trzeba korzystać ze starych albo je wyłączać. A wystarczy, ze jedna wtyczka, moduł na stronie wywołuje skrypt - ładuje się on na tej stronie. I czasami były sytuacje, że ładowały się 2-3 jquery bo deweloperzy dawali swoje nowsze wersje albo zmodyfikowane pakiety. I konflikty leciały.

    Idea jest dobra - po co instalować za każdym razem skoro można tylko wywołać... ale bez aktualizacji to lipa.
    Na Forum pomagam bezpłatnie ad maiorem Joomla gloriam
    Mimo pomocy na forum nie dajesz rady? Potrzebujesz by ekspert "zrobił to" za Ciebie?
    Napisz do mnie na PW. Argentum et Aurum nie zawsze jest konieczne ;)

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #12
    Przeglądacz Frodoo awatar
    Dołączył
    26-08-2018
    Skąd
    Łódź
    Wpisy
    42
    Punkty
    6

    Domyślny

    Zainstalowałem Joomla 4 beta i przetestowałem jedną rzecz. Sprawdziłem czy stare szablony z frontu działają bo nie znalazłem ich w wersji 4 beta. Czyli szablon beez3 i protostar wgrałem do kat. templates i zainstalowałem przez wykrywanie. protostar wygląda że jest ok, ale beez3 się wysypał. Błąd to "#500 JHtmlBehavior::framework not found."
    Sprawdziłem także szablony jakie robił Artisteer i one też się sypią. Błąd to: "Class 'JRequest' not found"
    Posypały się szablony także robione przez program Themler.
    Na forum pomagam bezpłatnie, ale nie koniecznie

  4. #13
    Wiarus siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    2 308
    Punkty
    240

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez Frodoo Zobacz wiadomość
    "#500 JHtmlBehavior::framework not found."
    LO, to nie ma prawa zadziałać bo to wywoływanie mootools a tego przecież nie ma w 4

    Cytat Wysłane przez Frodoo Zobacz wiadomość
    "Class 'JRequest' not found"
    To tylko znaczy, że klasa JRequest nie jest używana w 4. Została zdeprecjonowana już w J! 3.x... chociaż u mnie wciąż działa (?) Została zastąpione przez:

    Kod PHP:
    JFactory::getApplication()->input 
    Na Forum pomagam bezpłatnie ad maiorem Joomla gloriam
    Mimo pomocy na forum nie dajesz rady? Potrzebujesz by ekspert "zrobił to" za Ciebie?
    Napisz do mnie na PW. Argentum et Aurum nie zawsze jest konieczne ;)

  5. #14
    Bywalec terra awatar
    Dołączył
    26-05-2017
    Skąd
    Wrocław
    Wpisy
    398
    Punkty
    47

    Domyślny

    niewierni Tomasze ;) . Proponuję sprawdzić jak skonstruowana jest "Cassiopeia"

  6. #15

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez terra Zobacz wiadomość
    W celu szybszego ładowania oraz uniknięcia potencjalnych konfliktów bibliotek, usunięto z kodu Joomla4, jQuery.
    Przepiękna i wspaniała wiadomość. Nareszcie a tak długo na to czekałem.

  7. #16
    Debiutant
    Dołączył
    29-01-2020
    Skąd
    Żywiec
    Wpisy
    2
    Punkty
    2

    Domyślny

    Ja też długo czekałem na nową wersję. Będzie teraz trzeba klepać nowe stronki dla klientów

  8. #17
    Bywalec terra awatar
    Dołączył
    26-05-2017
    Skąd
    Wrocław
    Wpisy
    398
    Punkty
    47

    Domyślny

    Nic nie trzeba, wraz z Joomla 4 planowane jest opublikowanie Joomla 3.10, która ułatwi migrację do 4. Joomla 3.x będzie jeszcze wspierana przez kolejne lata (pewnie do końca 2022), więc proces migracji może odbyć się w sposób łagodny i terminie dogodnym dla posiadaczy obecnych stron.

  9. #18

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez piotrtalikos Zobacz wiadomość
    Ja też długo czekałem na nową wersję. Będzie teraz trzeba klepać nowe stronki dla klientów
    Dziwne podejście, ale każdy ma swoje.
    Dla mnie nowa wersja daje większą swobodę i niezależność podczas tworzenia czegokolwiek dla Joomla.

  10. #19
    Przeglądacz Frodoo awatar
    Dołączył
    26-08-2018
    Skąd
    Łódź
    Wpisy
    42
    Punkty
    6

    Domyślny

    Nowy szablon w panelu i z frontu jest ok, ale czy znowu szykuje się migracja wszystkiego do czwórki? Miało być bez migracji!!!
    Wszystkie moje rozszerzenia będę musiał zaktualizować bo już teraz na becie patrzę, że nie działa kilka funkcji.
    "Class 'JRequest' not found" - dlaczego teraz tej klasy nie ma?
    Na forum pomagam bezpłatnie, ale nie koniecznie

  11. #20
    Wiarus siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    2 308
    Punkty
    240

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez Frodoo Zobacz wiadomość
    "Class 'JRequest' not found" - dlaczego teraz tej klasy nie ma?
    http://forum.joomla.pl/showthread.ph...l=1#post384692

    LOL
    Na Forum pomagam bezpłatnie ad maiorem Joomla gloriam
    Mimo pomocy na forum nie dajesz rady? Potrzebujesz by ekspert "zrobił to" za Ciebie?
    Napisz do mnie na PW. Argentum et Aurum nie zawsze jest konieczne ;)

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Podobne tematy

  1. JomSocial 2.1.0 BETA Polska wersja
    przez PiotrWrona na forum CB i Joomsocial
    Odpowiedzi: 17
    Ostatni post/autor: 19-02-2011, 10:48
  2. Joomla! 1.6 beta 3 jest już dostępna
    przez PeFik na forum Różne
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post/autor: 15-06-2010, 11:25
  3. JoomlaTemplateKit - wersja JTK 3.0 Beta for Joomla 1.5
    przez kujawiak na forum Szablony, wygląd, formatowanie
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post/autor: 16-03-2008, 11:32
  4. Joomla 1.5 Beta już dostępna
    przez stone na forum Aktualizacje, migracje
    Odpowiedzi: 50
    Ostatni post/autor: 21-09-2007, 14:03
  5. Wersja JoomliPE 1.0.8a Beta
    przez stone na forum Joomla Power Edition
    Odpowiedzi: 22
    Ostatni post/autor: 29-04-2006, 20:05

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •