Opcja "czytaj więcej" (read more) uległa uszkodzeniu - Joomla 3.9.16.
Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Wyniki 1 do 10 z 32

Temat: Opcja "czytaj więcej" (read more) uległa uszkodzeniu - Joomla 3.9.16.

  1. #1
    Nowicjusz
    Dołączył
    27-01-2012
    Wpisy
    17
    Punkty
    10

    Domyślny Opcja "czytaj więcej" (read more) uległa uszkodzeniu - Joomla 3.9.16.

    Witajcie.
    Pojawił mi się na stronie problem, do którego nie wiem jak podejść. Prawdopodobnie rozleciała się konfiguracja, ewentualnie pogubiły się jakieś ścieżki do stylów? Podejrzewam, że mogło to się stać po aktualizacji któregoś z modułów, bo żadne inne operacje na stronie (poza edycjami treści) nie były wykonywane.
    Problem polega na tym, że po naciśnięciu przycisku czytaj więcej, zawartość artykułu rozsypuje się i wyświetla tylko jako tekst. Gubią się wszystkie grafiki, fotografie.
    Wygląda to tak:

    strona z bledem.jpg


    W podglądzie żródła strony widać błędy:

    błędy.jpg

    Co tutaj mogło się stać? Jak podejść do rozwiązania problemu? Nie jestem zbytnio zaawansowany, więc proszę o wyrozumiałość, jesli czegoś nie zroumiem od razu.

    Link do przykładowej podstrony strony, sprawiającej problemy: http://shetland-pony.pl/index.php/wystawy

    Z góry dziękuję, za każdą pomoc.

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2

    Domyślny

    Masz masę błędów 404 czyli nie odnaleziono.
    Sprawdź czy nie zmieniałeś ustawień lub ta aktualizacja nie zmieniła ustawień dla przyjaznych linków. Dodatkowo sprawdź plik .htaccess czy czegoś tam nie masz namieszane. W następnej kolejności sprawdził bym szablon i ten moduł choć to wątpliwe.
    Wyłącz ten moduł i zobacz czy problem dalej istnieje.

  4. #3
    Nowicjusz
    Dołączył
    27-01-2012
    Wpisy
    17
    Punkty
    10

    Domyślny

    Rkonik - BINGO! Twoja sugestia przypomniała mi, że kiedyś w konfiguracji globalnej zmieniłem opcję "Proste adresy" z NIE na TAK. Przywróciłem teraz opcję na NIE i wszystko działa już prawidłowo. Pozostaje jednak wtórny problem, że ja potrzebuję tych prostych adresów, bo są czesto publikowane w koumunikatorach itp. Więc idąc dalej rodzi się kolejne pytanie, dlaczego ta opcja rozwala konfigurację i jak to ewentualnie skorygować ?
    P.S. Dzięki za tę pomoc i pomysł.

  5. #4

    Domyślny

    Sprawdź .htaccess może tam masz coś namieszane. Możliwe że jakiś plugin komponent lub nawet Ty sam coś namieszałeś.

  6. #5
    Wiarus siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    2 195
    Punkty
    229

    Domyślny

    Ustawienia dla prostych adresów nie powinna mieć wpływu na ładowanie skryptów czy stylów bo linki do nich są tworzone w inny sposób (pomijają tzw. router).
    A przywróć poprzednie ustawienie i daj znać tzw. pokaż stronę z problemem.

    To może być htaccess ale z tego jaki masz link może wynikać, że wcale go nie używasz (index.php w URL)
    Na Forum pomagam bezpłatnie ad maiorem Joomla gloriam
    Mimo pomocy na forum nie dajesz rady? Potrzebujesz by ekspert "zrobił to" za Ciebie?
    Napisz do mnie na PW. Argentum et Aurum nie zawsze jest konieczne ;)

  7. #6
    Nowicjusz
    Dołączył
    27-01-2012
    Wpisy
    17
    Punkty
    10

    Domyślny

    Proszę, znowu popsute specjalnie do testów: http://shetland-pony.pl/index.php/wystawy Naciśnij gdziekolwiek "czytaj więcej".

  8. #7
    Wiarus siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    2 195
    Punkty
    229

    Domyślny

    Dobra, widzę gdzie leży problem:

    Wczytanie się nie powiodło dla elementu „script” ze źródłem „http://shetland-pony.pl/gorne-menu/t...4/jquery.js”.

    http://shetland-pony.pl/wystawy/temp...s/template.css
    Do adresów URL zasobów CSS i JS dodawany jest fragment aktualnego adresu URL. A w takiej lokacji zasób nie istnieje.
    Zatem problem może dotyczyć albo htaccess albo kodowanie w szablonie (źle generowany jest adres URL zasobu).
    Na Forum pomagam bezpłatnie ad maiorem Joomla gloriam
    Mimo pomocy na forum nie dajesz rady? Potrzebujesz by ekspert "zrobił to" za Ciebie?
    Napisz do mnie na PW. Argentum et Aurum nie zawsze jest konieczne ;)

  9. #8
    Nowicjusz
    Dołączył
    27-01-2012
    Wpisy
    17
    Punkty
    10

    Domyślny

    Podejrzewam, że to szablon. Był projektowany pod Joomlę 2.5 i przeszedł adaptację do wersji 3.x Pewnie tu coś nie działa. Niestety nie potrafię grzebać w tym na tyle, żeby modyfikować kodowanie. Będę musiał gdzieś zamówić nowy szablon.

  10. #9

    Domyślny

    To nie jest jakiś wielki problem.
    Nie chcę ciebie namawiać do grzebania w pliku .htaccess ale możesz przynajmniej porównać z plikiem z instalacji. albo nawet spróbować podmienić. Jednak bądź ostrożny przed taką operacją bo możesz sobie narobić problemów. Oczywiście zawsze zrób backup starego pliku by móc go przywrócić w przypadku jakiegoś niepowodzenia.

    Podaj też informację w jaki sposób dodawane są pliki css i js w szablonie. Najczęściej znajdziesz je w pliku index.php ewentualnie helper.php jeżeli takowy przez autora był tworzony.

    Tak jak pisałem wyżej to nie jest taki problem abyś musiał cały szablon zmieniać. Najwyraźniej masz problem z tworzeniem linków. W tym momencie zgaduję że nieprawidłowo jest nieprawidłowo dodany plik css i js w szablonie ale nie widząc treści plików jest to jedynie zgadywanka.

  11. #10
    Wiarus siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    2 195
    Punkty
    229

    Domyślny

    @rkonik dobrze podpowiada. Zanim zaczniesz szukać nowego szablonu zrób eksperyment: przełączna domyślny szablon Joomla Protostar a następnie zobacz czy w nim ten problem występuje.
    Jeśli nie występuje to na 100% jest to problem szablonu.
    Naprawa może być całkiem prosta - poprawa kodu linków do zasobów. To mogą być 3 - 4 linijki kodu.

    Ale może warto też stronę odświeżyć i nadać jej nowy szablon: https://www.templatki.com/joomla/joomla-templates
    Na Forum pomagam bezpłatnie ad maiorem Joomla gloriam
    Mimo pomocy na forum nie dajesz rady? Potrzebujesz by ekspert "zrobił to" za Ciebie?
    Napisz do mnie na PW. Argentum et Aurum nie zawsze jest konieczne ;)

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Podobne tematy

  1. Problem z "Czytaj więcej..." "Read more"
    przez daniel_borkowski na forum Programowanie pod Joomla!
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post/autor: 26-02-2017, 12:42
  2. Jak zmienić "Więcej..." na "Czytaj więcej..."
    przez Diron18 na forum Szablony, wygląd, formatowanie
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post/autor: 17-09-2011, 16:36
  3. Przycisk read more i czytaj więcej ?
    przez asker na forum Administracja - ogólnie
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post/autor: 26-04-2011, 16:02
  4. Read more (Czytaj więcej) nie pojawia się na stronie głównej.
    przez morfek na forum Menu, struktura witryny
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post/autor: 07-03-2011, 10:43
  5. problem z przyciskiem czytaj więcej (read more)
    przez sasa1111 na forum Joomla 1.5 BŁĘDY
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post/autor: 08-04-2010, 11:39

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •