[Rozwiązane] Problem z wyświetlaniem lewej kolumny na urządzeniach mobilnych
Wyniki 1 do 9 z 9

Temat: Problem z wyświetlaniem lewej kolumny na urządzeniach mobilnych

  1. #1
    Nowicjusz
    Dołączył
    13-12-2017
    Skąd
    Legnica
    Wpisy
    18
    Punkty
    2

    Domyślny Problem z wyświetlaniem lewej kolumny na urządzeniach mobilnych

    Proszę o radę, jak zrobić, aby lista artykułów np. na stronie http://www.tetraplegik.pl/wozek.html która w wersji desktopowej jest po lewej stronie, w wersji mobilnej była nad artykułami. Obecnie ta lista na smartfonach jest poniżej artykułu.
    Oczywiście dokładnie sprawdziłem wszystkie opcje szablonu, pliki css i javascript. Gdzie mogę znaleźć fragment kodu, który odpowiada za umieszczenie lewej kolumny pod contentem w wersji mobilnej tego szablonu lub jak wymusić, aby ta lista wyświetlana była nad artykułami?

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2
    Wiarus siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    2 289
    Punkty
    240

    Domyślny

    Tak niestety bez sensu zbudowany jest ten szablon: http://prntscr.com/rwnfx1.
    Faktycznie w kodzie pole centralne jest NAD modułem po lewej.
    Wyświetla się do dzięki float i negatywnemu marginesowi.

    Nie najlepiej jest to rozwiązane. W Bootstrap jest to o wiele bardziej czytelne i sensowniejsze: co po lewej będzie nad centrum a co po prawej pod centrum.

    Albo inny szablon zastosujesz albo mocno do przerobienia.
    Na Forum pomagam bezpłatnie ad maiorem Joomla gloriam
    Mimo pomocy na forum nie dajesz rady? Potrzebujesz by ekspert "zrobił to" za Ciebie?
    Napisz do mnie na PW. Argentum et Aurum nie zawsze jest konieczne ;)

  4. #3
    Nowicjusz
    Dołączył
    13-12-2017
    Skąd
    Legnica
    Wpisy
    18
    Punkty
    2

    Domyślny

    Dzięki za odpowiedź. Wystarczy pokombinować w samym css-ie, czy jeszcze szukać trzeba gdzieś indziej?

  5. #4
    Wiarus siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    2 289
    Punkty
    240

    Domyślny

    Można... ale to będzie malowanie trupa:

    Kod:
    #s5_center_column_wrap_inner {
        margin: 0px !important;
            margin-top: 0px;
        margin-top: 500px !important;
        left: 0;
    }
    #s5_center_column_wrap {
        position: relative;
        left: 0;
        float: none;
    }
    #s5_left_column_wrap {
        margin-right: 0px !important;
        position: absolute;
        top: 0;
    }
    Drewniane rozwiązanie na pozycję absolutną i odsunięcie części centralnej o określony margines. http://prntscr.com/rwphqh

    Ja zmieni się zawartość (wysokość) modułu to zacznie przykrywać treść... dlatego jest to słabe, bo sztywne, rozwiązanie. Najlepiej byłoby zastosować szablon który jest zrobiony rozsądnie i przewidywalnie.
    Na Forum pomagam bezpłatnie ad maiorem Joomla gloriam
    Mimo pomocy na forum nie dajesz rady? Potrzebujesz by ekspert "zrobił to" za Ciebie?
    Napisz do mnie na PW. Argentum et Aurum nie zawsze jest konieczne ;)

  6. #5
    Nowicjusz
    Dołączył
    13-12-2017
    Skąd
    Legnica
    Wpisy
    18
    Punkty
    2

    Domyślny

    To rozwiązanie jest dla mnie satysfakcjonujące, tylko nie działa prawidłowo dla wersji mobilnej poniżej 579px http://tetraplegik.pl/wozek.html
    Zależy mi, aby dla wersji desktopowej szablon działał po staremu, a lewa kolumna była nad contentem tylko w wersji mobilnej.
    Obecnie lewa kolumna, która jest na górze zasłania część artykułu. Jak zrobić, żeby lista spychała artykuł niżej. Nie można tego zrobić na sztywno, bo różne listy mają różną liczbę artykułów.

  7. #6
    Wiarus siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    2 289
    Punkty
    240

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez tetrus Zobacz wiadomość
    Zależy mi, aby dla wersji desktopowej szablon działał po staremu, a lewa kolumna była nad contentem tylko w wersji mobilnej.
    No od tego są punkty łamania. Kod który podałem musisz sobie umieścić w odpowiednich punktach łamania: https://www.w3schools.com/howto/howt...reakpoints.asp

    Cytat Wysłane przez tetrus Zobacz wiadomość
    Obecnie lewa kolumna, która jest na górze zasłania część artykułu. Jak zrobić, żeby lista spychała artykuł niżej. Nie można tego zrobić na sztywno, bo różne listy mają różną liczbę artykułów.
    Wyjaśniałem: struktura twojej strony taka jest - środkowa część jest w kodzie NAD lewą. Pisałem o "drewnianym" rozwiązaniu bo nadaniu pozycji absolutnej części lewej i że może przykrywać część główną. Nie zrobisz by "spychała" część główna bo w kodzie są odwrotnie. Przeczytaj proszę jeszcze raz moja wypowiedź
    Na Forum pomagam bezpłatnie ad maiorem Joomla gloriam
    Mimo pomocy na forum nie dajesz rady? Potrzebujesz by ekspert "zrobił to" za Ciebie?
    Napisz do mnie na PW. Argentum et Aurum nie zawsze jest konieczne ;)

  8. #7
    Nowicjusz
    Dołączył
    13-12-2017
    Skąd
    Legnica
    Wpisy
    18
    Punkty
    2

    Domyślny

    Oczywiście umieściłem Twój kod w odpowiednim punkcie łamania.
    Dziękuję, że uzmysłowiłeś mi, że ten szablon nie można prawidłowo skonfigurować w odniesieniu do moich oczekiwań.

  9. #8
    Wiarus siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    2 289
    Punkty
    240

    Domyślny

    Hej, ale jeszcze drążąc temat znalazłem lepsze rozwiązanie Pomocny okaże się flexbox

    Zobacz tą poradę: https://stackoverflow.com/questions/...ments-with-css

    Sprawdziłem i działa wyśmienicie.
    Na Forum pomagam bezpłatnie ad maiorem Joomla gloriam
    Mimo pomocy na forum nie dajesz rady? Potrzebujesz by ekspert "zrobił to" za Ciebie?
    Napisz do mnie na PW. Argentum et Aurum nie zawsze jest konieczne ;)

  10. #9
    Nowicjusz
    Dołączył
    13-12-2017
    Skąd
    Legnica
    Wpisy
    18
    Punkty
    2

    Domyślny

    Rzeczywiście flexbox okazał się zbawieniem. Działa wyśmienicie.
    Dzięki wielkie za pomoc. Pozdrawiam

Podobne tematy

  1. Problem z szablonem na urządzeniach mobilnych
    przez iopi na forum Szablony, formatowanie wyglądu
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post/autor: 24-09-2017, 14:55
  2. Problem z nie działającymi hiperłączami na urządzeniach mobilnych
    przez blstab na forum Szablony, formatowanie wyglądu
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post/autor: 12-03-2017, 17:49
  3. problem z wyświetlaniem na urządzeniach mobilnych
    przez bieno na forum Szablony, formatowanie wyglądu
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post/autor: 07-11-2016, 09:05
  4. Problem z wyświetlaniem strony na urządzeniach mobilnych
    przez tobiasz22 na forum Szablony, formatowanie wyglądu
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post/autor: 31-01-2015, 23:30
  5. problem z wyświetlaniem slidera na urządzeniach mobilnych
    przez balckbrookly na forum Rozszerzenia - problemy z obsługą, zarządzaniem
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post/autor: 28-06-2014, 18:27

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •