Edycja szablonu
Wyniki 1 do 7 z 7

Temat: Edycja szablonu

  1. #1
    Nowicjusz
    Dołączył
    04-04-2007
    Wpisy
    13
    Punkty
    10

    Domyślny Edycja szablonu

    Witam z problemem edycji szablonu. Szablon to Silent_Power, i nie moge zmienic jednej rzeczy. tego bialego koloru tam gdzie sa newsy, itd. Menu,footer,top znalazlem w .css ale tego za chiny nie moge!
    adres: http://hakerek.ha.funpic.org/joomla/
    2 problem to jak moge dac doslownie 3 linki w tej brazowej belce na gorze. Probowalem cos kombinowac, ale nie szlo. Uff, ciezko sie zmienia wyglad w joomli, o wiele latwiej w xhtml+css albo nawet na forach phpbb! Dzieki za pomoc.

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2
    Senior zwiastun awatar
    Dołączył
    20-09-2005
    Wpisy
    27 300
    Punkty
    1136

    Domyślny

    Zacznij od poprawienia kodu, dziesiątki razy powtarzany błąd:
    Kod:
    <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html;>charset=ISO-8859-2" />
    ma być
    Kod:
    <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=ISO-8859-2" />
    Bez tego nawiasu ostrego za atrybutem określajacym zawartość pliku
    W kodzie szablonu ta linia ma wyglądać tak:
    Kod:
    <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; <?php echo _ISO; ?>" />
    A ten biały kolor, gdzie są wiadomości, to coś mi się wydaje, niewiele ma wspólnego z bialym kolorem.
    Poszukaj w pliku index.php w jakim pudełku (bloku, elemencie) umieszczona jest instrukcja
    Kod:
    <?php mosMainBody(); ?>
    a następnie zmień mu background-color
    Korzystaj i ciesz się!
    ===============
    Zwiastun
    Biblioteka Elektronicznej Dokumentacji Joomla!

  4. #3
    Nowicjusz
    Dołączył
    04-04-2007
    Wpisy
    13
    Punkty
    10

    Domyślny

    jedyne co i to w pliku index.php szablonu mam takie cos:
    Kod:
    <?php echo "<link rel=\"stylesheet\" href=\"$GLOBALS[mosConfig_live_site]/templates/$GLOBALS[cur_template]/css/template_css.css\" type=\"text/css\"/>" ; ?><?php echo "<link rel=\"shortcut icon\" href=\"$GLOBALS[mosConfig_live_site]/images/favicon.ico\" />" ; ?>
    to drugie to favicon...

    co do drugiego to mam takie cos
    Kod:
    <div id="main">
    <div id="com_bans">
      <?php mosLoadComponent( "banners", -1 ); ?>
    </div>
    <?php mosMainBody(); ?>
      </div>
    </div><div style="clear:both"></div>
    to po tej linijce co podales mam podac tylko background color?tak jak w css?

  5. #4
    Senior zwiastun awatar
    Dołączył
    20-09-2005
    Wpisy
    27 300
    Punkty
    1136

    Domyślny

    Kochany, przykro mi, ale jeśli nie wiesz nic o szablonach dla Joomla!, to grzebiąc w plikach w najlepszym wypadku sknocisz to, co zrobił autor. Popraw błąd z kodowaniem i nie pleć, że nie ma tego w pliku index.php.
    Resztę zostaw, tak jak jest. Albo zleć komuś poprawki do szablonu, bo jest jeszcze co najmniej rzeczy kilka do zmiany.
    PS. O szablonach możesz poczytać na www.joomla.pl/pomoc
    Niewiedzę (to żaden wstyd! - nie musisz się przecież na tym znać) wykazałeś swoim pytaniem, gdzie wstawić fragment przeznaczony do arkusza css, a nie do pliku szablonu!
    Korzystaj i ciesz się!
    ===============
    Zwiastun
    Biblioteka Elektronicznej Dokumentacji Joomla!

  6. #5
    Nowicjusz
    Dołączył
    04-04-2007
    Wpisy
    13
    Punkty
    10

    Domyślny

    Co do pierwszego to wstyd sie przyznac, hehe Dzis moze trzezwiejszy jestem :cool: Oczywiscie ze tam bylo
    Co do "tego bialego" to ok znalazlem, ze to siedzi w "main" i "com_bans". Gdy w obu tych zmienilem ( w arkuszu .css) background color, ale nic. Moze trzeba dodac nowa pozycje w arkuszu? Prosze o pomoc, a i dziekuje za juz udzielona.

  7. #6
    Senior zwiastun awatar
    Dołączył
    20-09-2005
    Wpisy
    27 300
    Punkty
    1136

    Domyślny

    table.contentpaneopen
    Korzystaj i ciesz się!
    ===============
    Zwiastun
    Biblioteka Elektronicznej Dokumentacji Joomla!

  8. #7
    Nowicjusz
    Dołączył
    04-04-2007
    Wpisy
    13
    Punkty
    10

    Domyślny

    Ok, dzieki Juz dziala

    Jeszcze jedna sprawa, jak moge "wyciagnac" z bazy sql nazwe uzytkownika. W ustalonym miejscu jezeli uzytkownik jest niezalogowany wyswietlaloby "nieznajomy", a jesli zalogowany to wyswietlaloby, np. "admin". Mysle ze to by bylo na tyle ;)
    Ostanio edytowane przez hakerek : 05-04-2007 11:34

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •