Akeeba - nie może zrobić kopii - Strona 2
Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Wyniki 11 do 20 z 20

Temat: Akeeba - nie może zrobić kopii

  1. #11
    Bywalec terra awatar
    Dołączył
    26-05-2017
    Skąd
    Wrocław
    Wpisy
    484
    Punkty
    51

    Domyślny

    235 MB na jedną kopie to dużo, sprawdź czy to nie za duzo na Twój hosting. Możesz w konfiguracji wykluczyć niektóre foldery np. te z obrazami. Zwłaszcza, że każda nowa kopia doda kolejne 235. 4 pliki i jest prawie 1GB.

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #12
    Debiutant
    Dołączył
    14-10-2020
    Wpisy
    8
    Punkty
    2

    Domyślny

    To wykluczone, nie jest za dużo, poprzednie kopie, które są już usunięte miały po 3GB.

  4. #13

  5. #14
    Debiutant
    Dołączył
    14-10-2020
    Wpisy
    8
    Punkty
    2

    Domyślny

    Tylko, że ten komunikat mam zaraz po minucie, odczeka 15 sekund (jeśli wcześniej nie kliknę RESUME) i wyskakuje ponownie. Po trzech razach kończy! I to nie jest tak, że po resume coś jeszcze kopiuje, tylko od razu spowrotem ten komunikat.

  6. #15

  7. #16
    Senior nikszal awatar
    Dołączył
    07-09-2006
    Skąd
    FNW
    Wpisy
    5 282
    Punkty
    196

    Domyślny

    Backup wysypuje się na obrazkach? Nazwy plików graficznych (DSCxxxx.jpg) sugerują, że pochodzą one wprost z aparatu lub smartfona. Zacznij od optymalizacji grafiki dla potrzeb internetu. Nie ma potrzeby wrzucania kilkumegowych plików graficznych tylko po to, aby były wyświetlane na ekranach użytkowników wyłącznie w rozdzielczości ekranowej (72 lub 96 dpi). Zwiększa to czas wczytywania strony i drastycznie obciąża transfer danych w urządzeniach mobilnych.

    Dobrze jest także utworzyć osobny katalog na wykonywane backupy, po za głównym drzewem katalogów Joomla. Wówczas kopie będą lokalizowane nie w katalogu administrator i tym samym nie będą wykonywane kopie z kopii przy kolejnych uruchomieniach Akeeba. Unikniesz tworzenia archiwów po 3 GB. Docenisz to, kiedy będziesz zmuszony do postawienia strony na nowo, bo przetransferowanie tak ogromnego archiwum na serwer przy kiepskim łączu lub nie najlepiej skonfigurowanym serwerze to nie lada wyczyn.
    Zanim zapytasz na Forum:
    1. Przeszukaj wątki.
    2. Poszukaj odpowiedzi na wiki.
    __________________________________________________ _________________
    Książki oddane na makulaturę dowodzą, że cierpliwość papieru też ma swoje granice.

  8. #17
    Wiarus siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    2 433
    Punkty
    249

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez nikszal Zobacz wiadomość
    Dobrze jest także utworzyć osobny katalog na wykonywane backupy, po za głównym drzewem katalogów Joomla. Wówczas kopie będą lokalizowane nie w katalogu administrator i tym samym nie będą wykonywane kopie z kopii przy kolejnych uruchomieniach Akeeba. Unikniesz tworzenia archiwów po 3 GB. Docenisz to, kiedy będziesz zmuszony do postawienia strony na nowo, bo przetransferowanie tak ogromnego archiwum na serwer przy kiepskim łączu lub nie najlepiej skonfigurowanym serwerze to nie lada wyczyn.
    Ale wiesz, że domyślne ustawienia wykluczeń w Akeeba Backup wykluczają katalogi takie jak tmp, logs, cache i... backup w com_akeeba http://prntscr.com/v0q5tg

    Obrazki? Może ale nie koniecznie. A jak masz pliki wideo w swojej strukturze? np. takie po 50+ MB?
    Na Forum pomagam bezpłatnie ad maiorem Joomla gloriam
    Mimo pomocy na forum nie dajesz rady? Potrzebujesz by ekspert "zrobił to" za Ciebie?
    Napisz do mnie na PW. Argentum et Aurum nie zawsze jest konieczne ;)

  9. #18
    Senior nikszal awatar
    Dołączył
    07-09-2006
    Skąd
    FNW
    Wpisy
    5 282
    Punkty
    196

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez siristru Zobacz wiadomość
    Ale wiesz, że domyślne ustawienia wykluczeń w Akeeba Backup wykluczają katalogi takie jak tmp, logs, cache i... backup w com_akeeba http://prntscr.com/v0q5tg
    Ja utworzyłem w katalogu domains folder kopie i w nim gromadzę backupy wykonywane cyklicznie poprzez zadania cron. Kopie są wykonywane raz w tygodniu, nad ranem, w porze najmniejszego obciążenia serwera. To działa. Mam utworzone także drugie zadanie, które usuwa zgromadzone kopie starsze niż 30 dni. Stare backupy nie zajmują mi miejsca na serwerze.

    Cytat Wysłane przez siristru Zobacz wiadomość
    Obrazki? Może ale nie koniecznie. A jak masz pliki wideo w swojej strukturze? np. takie po 50+ MB?
    Na to też znalazłem rozwiązanie. Utworzyłem darmową domenę oferowaną przez hostingodawcę, a w niej katalog na filmy video. Nie ma w niej systemu Joomla, bo nie jest potrzebny. Filmy do witryny ładuję z zewnętrznego (własnego) URL. Nie jest to wygodny sposób linkowania, ale dzięki niemu uruchamiany cyklicznie Akeeba nie magluje mi dużych plików i tym samym nie wysypuje się. Raz w tygodniu dostaję powiadomienie poprzez email o powodzeniu odbytych zadań cyklicznych.
    Zanim zapytasz na Forum:
    1. Przeszukaj wątki.
    2. Poszukaj odpowiedzi na wiki.
    __________________________________________________ _________________
    Książki oddane na makulaturę dowodzą, że cierpliwość papieru też ma swoje granice.

  10. #19
    Debiutant
    Dołączył
    14-10-2020
    Wpisy
    8
    Punkty
    2

    Domyślny

    Ja o tym wiem, że są niepotrzebne tak wielkie, jednak obsługa należy do młodych dziewczyn, a one nie chcą lub nie ogarniają modyfikacji zdjęć, w każdym razie to nigdy nie był problem dla akeeba.

  11. #20
    Senior nikszal awatar
    Dołączył
    07-09-2006
    Skąd
    FNW
    Wpisy
    5 282
    Punkty
    196

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez robertsm Zobacz wiadomość
    ...obsługa należy do młodych dziewczyn, a one nie chcą lub nie ogarniają modyfikacji zdjęć...
    Nie ma większego znaczenia kto obsługuje system. Sytuacja XXI wieku zmusza nas do ciągłego rozwijania się i uczenia. Optymalizacja grafiki nie tylko wpływa na czas wczytywania strony i zużywania ogromnego transferu danych w urządzeniach mobilnych, ale również bezpośrednio wpływa na pozycjonowanie strony w Google. Zapoznaj się z poradnikiem na ten temat:
    Optymalizacja grafiki na potrzeby www

    Cytat Wysłane przez robertsm Zobacz wiadomość
    ...w każdym razie to nigdy nie był problem dla akeeba.
    Nie był, ale już go masz. Mam tę samą wersję Joomla, ale nie mam problemów podczas tworzenia kopii systemu, bo moje obrazki ważą w zależności od wymiarów od 150 do 350 kB, a nie 4 MB. Katalog na kopie też mam po za strukturą systemu Joomla, więc nie tworzę kopii z kopii i tym samym nie przysparzam AkeebaBackup dodatkowych problemów.
    Zanim zapytasz na Forum:
    1. Przeszukaj wątki.
    2. Poszukaj odpowiedzi na wiki.
    __________________________________________________ _________________
    Książki oddane na makulaturę dowodzą, że cierpliwość papieru też ma swoje granice.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Podobne tematy

  1. Odpowiedzi: 8
    Ostatni post/autor: 01-09-2015, 00:31
  2. Problem z Akeeba Backup, nie można zrobć kopii,
    przez balboa na forum Rozszerzenia - problemy z obsługą, zarządzaniem
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post/autor: 04-01-2012, 14:58
  3. Po aktualizacji do 1.5.23 akeeba nie chce zrobić kopii danych.
    przez ramiro na forum Administracja - ogólne
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post/autor: 11-06-2011, 09:54
  4. Akeeba - błędne opisy plików kopii na liście
    przez Gall Anonim na forum Rozszerzenia - problemy z obsługą, zarządzaniem
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post/autor: 02-03-2011, 12:27
  5. Problem z wczytaniem kopii zapasowej akeeba backup
    przez 88milion na forum Rozszerzenia - problemy z obsługą, zarządzaniem
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post/autor: 14-01-2011, 21:11

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •