Modyfikacja pliku persolnal.css w szablonie beez3
Wyniki 1 do 9 z 9

Temat: Modyfikacja pliku persolnal.css w szablonie beez3

  1. #1
    Debiutant Jan Matejko awatar
    Dołączył
    08-10-2020
    Wpisy
    3
    Punkty
    2

    Joomla! 3.6 Modyfikacja pliku persolnal.css w szablonie beez3

    Witam,
    Nie jestem specem od Joomli i mam banalny problem. Stworzyłem sobie stronę, która służy tylko testom i nauce metodą prób i błędów.
    http://www.test.nstrefa.pl/
    Teraz nagłówek wygląda tak:


    Jak widzicie header jest w jednej trzeciej ucięty. Problem w tym, że domyślnie szablon beez3 założył wielkość pliku personal2.png na 1060x250 pikseli. Zamieniłem domyślny plik personal2.png na Bitwę pod Grunwaldem o wymiarach 1060x461 piseli.
    Dawniej aby rozwiązać ten problem wystarczało, że zmienię plik personal.css


    wierszu 35 wystarczało tylko zamienić domyślną wartość 250px na 461px i wówczas plik nowy personal2.png był widoczny w całej okazałości. Teraz tego nie da się zrobić ponieważ jak próbuję to modyfikować to pojawia się error 403.

    I nic nie można z tym zrobić. Zauważyłem również, że 250px jest na zielono, ale nie bardzo wiem co to znaczy.
    Sorry za tak banalny problem, ale czy ktoś mógłby mi coś doradzić i wytłumaczyć czemu nie mogę sprawić, że cała Bitwa pod Grunwaldem będzie widoczna na mojej testowej stronie?

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2
    Bywalec terra awatar
    Dołączył
    26-05-2017
    Skąd
    Wrocław
    Wpisy
    482
    Punkty
    50

    Domyślny

    403 oznacza to co oznacza, więc pewnie zmieniłeś jeszcze coś niż tylko zawartość css i nie ma do tego dostępu.
    Zmień
    Kod:
    min-height: 450px;
    i będzie cała wysokość obrazu

  4. #3
    Senior Bazyl awatar
    Dołączył
    02-08-2008
    Skąd
    Skierniewice
    Wpisy
    7 521
    Punkty
    561

    Domyślny

    Cześć,

    jeżeli stawiasz pierwsze kroki to polecam używać jakiegoś zewnętrznego edytora do zmian w css, a nie męczyć się na zapleczu...
    Najważniejsza rzecz dla początkujących to łatwe cofanie wprowadzonych zmian ;-)
    Ja od lat używam PSPad-a, ale jest wiele różnych, mniejszych i większych

    A jeśli przy zapisie masz 403 to znaczy, że wcześniej coś namieszałeś ;-)

  5. #4
    Debiutant Jan Matejko awatar
    Dołączył
    08-10-2020
    Wpisy
    3
    Punkty
    2

    Joomla! 3.6

    Właśnie to staram się zmienić i pojawia się error 403.

    Kiedyś nie miałem z tym problemów. Tak jest na wszystkich moich stronach.

    - - - Updated - - -

    Cytat Wysłane przez Bazyl Zobacz wiadomość
    Ja od lat używam PSPad-a, ale jest wiele różnych, mniejszych i większych
    Co to jest PSPad?

  6. #5

  7. #6
    Bywalec terra awatar
    Dołączył
    26-05-2017
    Skąd
    Wrocław
    Wpisy
    482
    Punkty
    50

    Domyślny

    osobiście polecam notepad++ https://www.youtube.com/watch?v=TD338YzS0g4
    następnie poprzez ftp otwórz plik do edycji zmień plik, zapisz i prześlij na serwer.

  8. #7
    Senior Bazyl awatar
    Dołączył
    02-08-2008
    Skąd
    Skierniewice
    Wpisy
    7 521
    Punkty
    561

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez terra Zobacz wiadomość
    zapisz i prześlij na serwer
    a ponieważ wspomniany przeze mnie PSPad ma wbudowanego klienta FTP odchodzi uciążliwe wysyłanie plików...
    To oszczędza baaardzo dużo czasu ;-)

  9. #8
    Bywalec terra awatar
    Dołączył
    26-05-2017
    Skąd
    Wrocław
    Wpisy
    482
    Punkty
    50

    Domyślny

    Notepad++ robi to samo , ale żeby przesłać to zmiany trzeba zapisać, w PsP pewnie też

  10. #9
    Senior nikszal awatar
    Dołączył
    07-09-2006
    Skąd
    FNW
    Wpisy
    5 282
    Punkty
    196

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez Jan Matejko Zobacz wiadomość
    Zamieniłem domyślny plik personal2.png na Bitwę pod Grunwaldem o wymiarach 1060x461 piseli.
    Dopisz jeszcze jedną linijkę kodu oznaczoną na czerwono i będziesz miał obrazek o ustalonych wymiarach 1060x461px.

    Kod:
    .logoheader {
        background: url(../images/personal/personal2.png) no-repeat right bottom #0C1A3E;
        color: #FFFFFF;
        min-height: 250px;
        height: 461px;
    Zanim zapytasz na Forum:
    1. Przeszukaj wątki.
    2. Poszukaj odpowiedzi na wiki.
    __________________________________________________ _________________
    Książki oddane na makulaturę dowodzą, że cierpliwość papieru też ma swoje granice.

Podobne tematy

  1. Artykuł na całą szerokość w szablonie beez3
    przez peentech na forum Szablony, formatowanie wyglądu
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post/autor: 23-03-2018, 20:11
  2. Plik personal2.png w szablonie beez3
    przez Henry Morgan na forum Szablony, formatowanie wyglądu
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post/autor: 07-08-2017, 13:32
  3. Zmiana koloru w szablonie Beez3
    przez tomassi002 na forum Szablony, formatowanie wyglądu
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post/autor: 04-02-2016, 00:45
  4. css/t<br /> emplate.css zamiast css/template.css
    przez docxxx na forum Administracja - ogólne
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post/autor: 23-05-2010, 00:02

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •