[Rozwiązane] PHP Startup: Redis not available while creating session_id in ...
Wyniki 1 do 3 z 3

Temat: PHP Startup: Redis not available while creating session_id in ...

  1. #1
    Przeglądacz
    Dołączył
    28-10-2013
    Wpisy
    44
    Punkty
    2

    Domyślny PHP Startup: Redis not available while creating session_id in ...

    W panelu 'Konfiguracja globalna - pamiec podreczna: obsługa pamieci podrecznej, nastawilem na Redis
    i obsługa sesji ustawilem na PHP i po tym tak mi sie narobilo...

    Wyswietla mi sie taki blad:

    Notice: PHP Startup: Redis not available while creating session_id in /southampton24.co.uk/libraries/joomla/session/handler/native.php on line 260

    Warning: PHP Startup: Failed to read session data: redis (path: tcp://localhost:6379?persistent=1&database=0) in /southampton24.co.uk/libraries/joomla/session/handler/native.php on line 260
    Error: Failed to start application: Failed to start the session


    Nie mam wejscia na zaplecze tez.
    Mam druga strone co dziala normalnie i ustawienia sciagnalem z niej w configuration.php, ale nic nie pomoglo, wersje php tez zmienialem i nic.
    Mam aktualna wersje Joomla. Wejscie na serwer przez FTP. Wchodze na ... native.php on line 260 ale jest tak samo jak na innej mojej stronie, która dziala. Poprosze o pomoc?
    Dzieki

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2
    Wiarus siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    2 631
    Punkty
    270

    Domyślny

    Upewnij się, że masz zapisywalny configuration.php bo domyślnie ma chmod 444. Możesz go otworzyć ale się w nim nic nie zapisze przez FTP.
    Musisz mu zmienić chmod na 644.

    Upewnij się, że używasz Joomla 3.9.25 i php maksymalnie 7.3

    A potem ustaw wartości:

    Kod PHP:
    public $caching '0';
        public 
    $cache_handler 'file';
        public 
    $cachetime '15';
        public 
    $cache_platformprefix '0';
        public 
    $session_handler 'database';
        public 
    $shared_session '0';
        public 
    $memcache_persist '1';
        public 
    $memcache_compress '0';
        public 
    $memcache_server_host 'localhost';
        public 
    $memcache_server_port '11211';
        public 
    $memcached_persist '1';
        public 
    $memcached_compress '0';
        public 
    $memcached_server_host 'localhost';
        public 
    $memcached_server_port '11211';
        public 
    $redis_persist '1';
        public 
    $redis_server_host 'localhost';
        public 
    $redis_server_port '6379';
        public 
    $redis_server_db '0';
        public 
    $proxy_enable '0';
        public 
    $session_memcache_server_host 'localhost';
        public 
    $session_memcache_server_port '11211';
        public 
    $session_memcached_server_host 'localhost';
        public 
    $session_memcached_server_port '11211';
        public 
    $redis_server_auth '';
        public 
    $session_redis_persist '1';
        public 
    $session_redis_server_host 'localhost';
        public 
    $session_redis_server_port '6379';
        public 
    $session_redis_server_auth '';
        public 
    $session_redis_server_db '0'
    Na Forum pomagam bezpłatnie ad maiorem Joomla gloriam
    Mimo pomocy na forum nie dajesz rady? Potrzebujesz by ekspert "zrobił to" za Ciebie?
    Napisz do mnie na PW. Argentum et Aurum nie zawsze jest konieczne ;)

  4. #3
    Przeglądacz
    Dołączył
    28-10-2013
    Wpisy
    44
    Punkty
    2

    Domyślny

    Dzięki
    Zmienilem chmod z 444 na 644 tak, jak napisales
    Poprawilem configuration.php wedlug twoich wskazówek, były niektóre inne wartości, a np:
    public $session_redis_server_auth = '';
    public $redis_server_auth = '';
    ...tych dwóch pozycji w ogóle nie było i je dopisałem, nie wiem czy dobrze zrobilem
    ...zmienilem wersje php na 7.3 maksymalnie. Myslalem, ze musi byc najnowsza i mialem 8
    Wszystko to poprawilem i ... strona zaczela chodzic. Wlasnym oczom nie wierze normalnie.
    Super pomoc. Wielkie dzieki. Pozdrawiam

Podobne tematy

  1. php Zip extension not available on this server
    przez molos na forum Administracja - ogólnie
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post/autor: 09-12-2013, 16:37
  2. 404 Not Found error was encountered while trying to use an ErrorDocum NOWY
    przez azimo na forum Instalacja, aktualizacja, migracje
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post/autor: 21-08-2012, 18:56
  3. 2.5.1 - The MySQL adapter 'mysqli' is not available.
    przez fridge na forum Administracja - ogólnie
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post/autor: 15-02-2012, 21:28
  4. Phoca Gallery "Error while Creating Thumbnails (Error1)"
    przez lukasz3001 na forum Joomla 1.5 BŁĘDY
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post/autor: 30-11-2009, 19:22
  5. CB - This profile does not exist or is no longer available
    przez arczicoder na forum Administracja składnikami
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post/autor: 02-02-2007, 23:17

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •