Joomla 2.5 po przeniesieniu ana multiple php 5.6 - frontend -16s , backend normalnie
Wyniki 1 do 10 z 10

Temat: Joomla 2.5 po przeniesieniu ana multiple php 5.6 - frontend -16s , backend normalnie

  1. #1
    Przeglądacz
    Dołączył
    27-12-2010
    Wpisy
    85
    Punkty
    10

    Domyślny Joomla 2.5 po przeniesieniu ana multiple php 5.6 - frontend -16s , backend normalnie

    Mam problem ze starą stroną w Joomli 2.5. Chodzi o stronę candc22-2.pl. Strona ta dopóki była na starym serwerze debian 6 i chyba jeszcze debian 7 potem - z niższym php - to chodziła normalnie szybko.
    Ponieważ na serwerze mam jeszcze inne strony na przykład z Wordpressem - to serwer przeinstalowywałam do debian 8, 9,10. Teraz mam debiana 10.
    Ta stara strona w Joomli na debianie 8 już w ogóle nie chciała chodzić - wymusiło to zrobienie serwera z multiple php. Teraz na debianie 10 jest to multiple php i inne strony chodzą na php 7.4 i 7.3 natomiast ta stara strona w Joomli 2.5 na php 5.6.

    Niestety strona otwiera się około 16 sekund (od momentu przeniesienia na nowszy serwer już z php 7.x - czyli od debiana 8 tak jest), natomiast backend/panel-admina chodzi normalnie szybko.

    Stronę tę migrowałam jakieś 2 lata temu do nowszej Joomli 3.x i ta wersja po migracji jest dostępna na candc22.pl i chodzi na tym debianie 10 pod php7.4.

    Chciałam jednak zachować jako archiwum starą stronę w Joomli 2.5 candc22-2.pl do której nowe dane nie są już dopisywane od 2017r. Czy nie ma jakiejś możliwości ustawienia czegoś może w php.ini na tym php 5.6 żeby stronka chodziła trochę prędzej?

    Bardzo proszę o jakieś porady.

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2
    Przeglądacz
    Dołączył
    27-12-2010
    Wpisy
    85
    Punkty
    10

    Domyślny

    Taki mam wynik testu prędkości:
    https://gtmetrix.com/reports/candc22-2.pl/9vOXoZtS/

    TTFB: 13.3s
    Redirect: 527ms
    Connect: 369ms
    Backend: 12.4s




    Reduce initial server response time Root document took 12.4s
    Eliminate render-blocking resources Potential savings of 5.8s

  4. #3
    Wiarus siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    2 821
    Punkty
    278

    Domyślny

    Czy używasz gzipa?
    Skoro nie będzie dodawana nowa treść to można włączyć cache w Joomli.
    Włącz też debugowanie i zobacz jakie procesy zajmują ile czasu.
    To pozwoli wywnioskować co tam spowalnia stronę.
    Na Forum pomagam bezpłatnie ad maiorem Joomla gloriam
    Mimo pomocy na forum nie dajesz rady? Potrzebujesz by ekspert "zrobił to" za Ciebie?
    Napisz do mnie na PW. Argentum et Aurum nie zawsze jest konieczne ;)

  5. #4
    Przeglądacz
    Dołączył
    27-12-2010
    Wpisy
    85
    Punkty
    10

    Domyślny

    Włączenie gzipa i cache w Joomli poprawia temat w granicach niecałej sekundy. Czas frontendu poprawia się na 15,x sekund.

    Błędy po włączeniu raportowania na maksimum są takie jak poniżej i znikają jak wyłączy się odpowiednio moduł i dodatek od System-cache i menu-Maxi-menu (to menu górne na stronie) ale nie poprawia to czasu otwierania strony.

    Strict Standards: Declaration of JCacheControllerPage::store() should be compatible with JCacheController::store($data, $id, $group = NU
    LL) in /var/www/php56/cc.joomlav56/libraries/joomla/cache/controller/page.php on line 0

    Warning: Creating default object from empty value in /var/www/php56/cc.joomlav56/modules/mod_maximenuck/helper.php on line 186


    Wydaje mi się, że samo zrobienie multiple php z php5,6 na debianie 10 na którym jest standardowe php 7.3 i można dodać to wyższe php 7.4 to za mało dla tej Joomli 2,5.

    System ten na pewno dobrze mi chodził da debianie 6 na którym php było 5.x . Na hostingach mają przecież serwery na których chodzą i stronki nowe na aktualnym php 7.4 i też te starsze wymagające 5.x.
    Więc może na serwerze trzeba coś ustawić lub doinstalować jeszcze?

  6. #5
    Wiarus siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    2 821
    Punkty
    278

    Domyślny

    Przepraszam, pisząc o debugowaniu miałem na myśli analizę systemu w tabie System -> Diagnostyka.
    Jak to włączysz to na dole strony pojawi się dodatkowa tabelka a w niej tab "Informacje o wydajności".
    Tam warto przeanalizować.
    Na Forum pomagam bezpłatnie ad maiorem Joomla gloriam
    Mimo pomocy na forum nie dajesz rady? Potrzebujesz by ekspert "zrobił to" za Ciebie?
    Napisz do mnie na PW. Argentum et Aurum nie zawsze jest konieczne ;)

  7. #6
    Przeglądacz
    Dołączył
    27-12-2010
    Wpisy
    85
    Punkty
    10

    Domyślny

    Informacje o wydajności:
    Application 0.000 seconds (+0.000); 0.36 MB (+0.357) - afterLoad

    Application 0.033 seconds (+0.032); 2.61 MB (+2.256) - afterInitialise

    Application 0.040 seconds (+0.007); 2.92 MB (+0.311) - afterRoute

    Application 0.141 seconds (+0.101); 4.83 MB (+1.902) - afterDispatch

    Application 0.144 seconds (+0.003); 4.91 MB (+0.086) - beforeRenderModule mod_version (Joomla Version)

    Application 0.146 seconds (+0.002); 4.92 MB (+0.009) - afterRenderModule mod_version (Joomla Version)

    Application 0.146 seconds (+0.000); 4.92 MB (+0.000) - beforeRenderModule mod_title (Title)

    Application 0.148 seconds (+0.002); 4.93 MB (+0.004) - afterRenderModule mod_title (Title)
    Application 0.148 seconds (+0.000); 4.92 MB (-0.001) - beforeRenderModule mod_toolbar (Toolbar)

    Application 0.151 seconds (+0.002); 4.96 MB (+0.038) - afterRenderModule mod_toolbar (Toolbar)

    Application 0.151 seconds (+0.000); 4.96 MB (-0.001) - beforeRenderModule mod_status (User Status)

    Application 0.154 seconds (+0.003); 4.97 MB (+0.007) - afterRenderModule mod_status (User Status)

    Application 0.154 seconds (+0.000); 4.97 MB (-0.002) - beforeRenderModule mod_menu (Admin Menu)

    Application 0.208 seconds (+0.054); 5.37 MB (+0.402) - afterRenderModule mod_menu (Admin Menu)

    Application 0.215 seconds (+0.007); 5.70 MB (+0.337) - afterRender

  8. #7
    Wiarus siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    2 821
    Punkty
    278

    Domyślny

    Ale to z zaplecza są wyniki, tak?
    Na Forum pomagam bezpłatnie ad maiorem Joomla gloriam
    Mimo pomocy na forum nie dajesz rady? Potrzebujesz by ekspert "zrobił to" za Ciebie?
    Napisz do mnie na PW. Argentum et Aurum nie zawsze jest konieczne ;)

  9. #8
    Przeglądacz
    Dołączył
    27-12-2010
    Wpisy
    85
    Punkty
    10

    Domyślny

    No tak, nie popatrzyłam dobrze na witrynę. To było z zaplecza.
    Z witryny strony Home jest tak:
    (Włączyłam analizę systemu i analizę języka)
    To "afterRoute" było też na tym Speed Meter domain co wkleiłam link w pierwszym poście.
    Mi się wydawało, że może trzeba coś w tym php5,6 na Serwerze z multiple php jeszcze ustawić albo też jakoś zainstalować jeszcze starsze wersje mysql i dać na jakąś starszą wersję. Chciałam uzyskać jakąś poradę i nie robić tego na ślepo.



    Application 0.000 seconds (+0.000); 0.34 MB (+0.340) - afterLoad

    Application 0.113 seconds (+0.113); 2.82 MB (+2.484) - afterInitialise
    Application 0.219 seconds (+0.106); 16.98 MB (+14.154) - afterRoute

    Application 0.256 seconds (+0.037); 19.82 MB (+2.843) - afterDispatch

    Application 0.277 seconds (+0.020); 20.17 MB (+0.352) - beforeRenderModule mod_custom (Custom HTML)
    Application 0.278 seconds (+0.002); 20.19 MB (+0.018) - afterRenderModule mod_custom (Custom HTML)
    Application 0.278 seconds (+0.000); 20.19 MB (-0.003) - beforeRenderModule mod_custom (Custom HTML - C&C - strony firmowe)
    Application 0.278 seconds (+0.000); 20.19 MB (+0.004) - afterRenderModule mod_custom (Custom HTML - C&C - strony firmowe)
    Application 0.278 seconds (+0.000); 20.19 MB (-0.003) - beforeRenderModule mod_custom (Custom HTML - C&C - dane firmy)

    Application 0.279 seconds (+0.000); 20.19 MB (+0.004) - afterRenderModule mod_custom (Custom HTML - C&C - dane firmy)

    Application 0.279 seconds (+0.000); 20.19 MB (-0.004) - beforeRenderModule mod_footer (Footer1)
    Application 0.280 seconds (+0.001); 20.21 MB (+0.017) - afterRenderModule mod_footer (Footer1)

    Application 0.280 seconds (+0.000); 20.20 MB (-0.005) - beforeRenderModule mod_custom (Custom HTML - C&C - kontakt)
    Application 0.280 seconds (+0.000); 20.21 MB (+0.009) - afterRenderModule mod_custom (Custom HTML - C&C - kontakt)

    Application 0.280 seconds (+0.000); 20.21 MB (+0.001) - beforeRenderModule mod_cblogin (Logowanie)

    Application 0.284 seconds (+0.004); 20.24 MB (+0.025) - afterRenderModule mod_cblogin (Logowanie)

    Application 0.285 seconds (+0.000); 20.25 MB (+0.010) - beforeRenderModule mod_accordeonck (Menu główne)

    Application 0.292 seconds (+0.007); 20.37 MB (+0.122) - afterRenderModule mod_accordeonck (Menu główne)

    Application 0.292 seconds (+0.000); 20.32 MB (-0.046) - beforeRenderModule mod_accordeonck (Menu Użytkownika)

    Application 0.298 seconds (+0.006); 20.39 MB (+0.063) - afterRenderModule mod_accordeonck (Menu Użytkownika)
    Application 0.298 seconds (+0.000); 20.32 MB (-0.070) - beforeRenderModule mod_breadcrumbs (Breadcrumbs)
    Application 0.299 seconds (+0.001); 20.34 MB (+0.020) - afterRenderModule mod_breadcrumbs (Breadcrumbs)
    Application 0.300 seconds (+0.000); 20.33 MB (-0.006) - beforeRenderModule mod_search (Search)
    Application 0.301 seconds (+0.001); 20.36 MB (+0.032) - afterRenderModule mod_search (Search)

    Application 0.301 seconds (+0.001); 20.40 MB (+0.038) - beforeRenderModule mod_maximenuck (Maximenu CK)

    Application 0.394 seconds (+0.092); 21.28 MB (+0.883) - afterRenderModule mod_maximenuck (Maximenu CK)

    Application 0.394 seconds (+0.000); 21.20 MB (-0.083) - beforeRenderModule mod_banners (Banners)

    Application 0.399 seconds (+0.005); 21.27 MB (+0.066) - afterRenderModule mod_banners (Banners)

    Application 0.423 seconds (+0.024); 21.76 MB (+0.492) - afterRender


    Tutaj masz w stopce to php5.6 i wersję mysql.
    https://candc22-2.pl/index.php/iso-administracja-1

  10. #9
    Wiarus siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    2 821
    Punkty
    278

    Domyślny

    Uuuuu, no nie jest kolorowo: https://prnt.sc/1vumunt
    Zasoby wczytują się szybko a jak widać na zrzucie to odpowiedź serwera jest problemem.
    Zatem problemem będzie konfiguracja serwera. Stara wersja PHP na pewno przyczynia się do wolnej odpowiedzi.
    Ale nie podbijesz jej bo strona przestanie działać.

    Możesz spróbować odchodzić te stronę. Np. widzę, ze menu masz powielone w nagłówku i w kolumnie po lewej. Zostaw tylko to w kolumnie.
    Benchmark pokazuje, że ładowany jest mod_banners ale na stronie banera nie ma.

    Ale obawiam się, że wiele się nie da zrobić.
    Na Forum pomagam bezpłatnie ad maiorem Joomla gloriam
    Mimo pomocy na forum nie dajesz rady? Potrzebujesz by ekspert "zrobił to" za Ciebie?
    Napisz do mnie na PW. Argentum et Aurum nie zawsze jest konieczne ;)

  11. #10
    Wyjadacz terra awatar
    Dołączył
    26-05-2017
    Skąd
    Wrocław
    Wpisy
    603
    Punkty
    56

    Domyślny

    To nie konfiguracja serwera jest główną przyczyną, ale struktura Twojej strony. Spójrz w swoim teście na zakładkę WATERFALL, głownym problemem w Twojej stronie są liczne odwołania do skryptów, więc serwer czy wersja php niewiele rozwiąże.Oczywiście odpowiedź serwera jest pierwszym problemem, ale popatrz na to co dzieje się potem, to chyba ze 30 s na ładowanie skryptów.
    Twoja strona to 46 !!! odwołań w trakcie ładowania, a powinno ich być max. kilkanaście.

    Ważna jest zawartość, do wygenerowania pierwszego widoku, dla użytkownika, a Ty na dzień dobry, masz menu, które jest pełne bezproduktywnego kodu.
    Uzyj domyślnego szablonu Joomla i domyślnych modułów i wtedy wykonaj test, powinieneś zobaczyć różnicę. To co możliwe przerzuć do ładowania na końcu , a nie w nagłówku strony.

Podobne tematy

  1. Bezpieczne logowanie - backend czy frontend?
    przez robixon na forum Bezpieczeństwo
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post/autor: 15-07-2015, 22:02
  2. Problemy z połączeniem na frontend, backend działa
    przez Artur1979 na forum Administracja - ogólnie
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post/autor: 02-03-2014, 09:00
  3. Zmiana formatu zamówienia (automatyczna wiadomość wysyłana do klienta)
    przez Obiku na forum Rozszerzenia - problemy z obsługą, zarządzaniem
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post/autor: 27-03-2013, 12:35
  4. Problem Rejestracja 1.5.14 1.5.15 Frontend/Backend
    przez g00fy na forum Joomla 1.5 BŁĘDY
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post/autor: 18-02-2010, 11:57
  5. darmowa płana templatka?
    przez Delux na forum Różne
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post/autor: 16-01-2008, 20:33

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •