Zmiana CMS Wordpress na Joomla - czy da się zrobić to bez strat w SEO?
Wyniki 1 do 8 z 8

Temat: Zmiana CMS Wordpress na Joomla - czy da się zrobić to bez strat w SEO?

  1. #1

    Rozwiązano Zmiana CMS Wordpress na Joomla - czy da się zrobić to bez strat w SEO?

    Cześć,
    mam dość wordpressa i zamierzam się przenieść w końcu na darmową Joomle bo zdecydowanie jest dla mnie korzystniejsza. Jednak problemem jest fakt, że nie mam pojęcia jak wykonać przeniesienie bez utraty struktury adresów URL, opisów i ogólnie pozycji w SEO na których mi zależy.
    Macie może jakieś gotowe skrypty lub rozwiązania jak to przenieść?
    Strona do wglądu dla experta/moderatora znajduje się tutaj. Przykładowy wpis podlinkowałem na którym mi zależy by nie stracił w seo.

    Za pomoc stawiam dobre piwo!

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2

  4. #3

    Domyślny

    Nie jest ich przesadnie dużo. Bardziej zależy mi na tym by przy zmianie silnika nie ucierpiały pozycje. Łącznie 10 oddzielnych URLi rankujących w Google.

  5. #4
    Wyjadacz terra awatar
    Dołączył
    26-05-2017
    Skąd
    Wrocław
    Wpisy
    603
    Punkty
    56

    Domyślny

    Nie ma takiej możliwości, żeby wykonać taką operację automatycznie, ponieważ musisz powielić 1:1
    - linki
    - tytuły
    - metaopisy
    - słowa kluczowe
    Wordpress, w przeciwieństwie do Joomla, nie ma wbudowanych opcji SEO, dlatego używasz Yoast'a. Dodatki Joomla podobne do Yoast'a nie mają możliwości importu danych z tej wtyczki.

    To co możesz zrobić to :
    1. zmigrować do Joomla,
    2. wyeksportować treść do SQL dump
    3. Wyeksportować dane z Yoast'a do csv
    4. skorelować dane z csv i sql.
    5. zaimportować dane sql do Joomla

    Drugie rozwiązanie:
    wyeksportować dane z Y do csv, które staną się podstawą np. do Redirect 301 w htacces na poszczególne adresy joomla.
    zainstalować w Joomla EFSEO.
    uzupełnić ręcznie metadane poprzez EFSEO

  6. #5
    Senior Bazyl awatar
    Dołączył
    02-08-2008
    Skąd
    Skierniewice
    Wpisy
    7 622
    Punkty
    567

    Domyślny

    Joomla trochę inaczej buduje adresy, ale nie ma problemu, gdy ktoś wie, co robi...

  7. #6
    Wyjadacz terra awatar
    Dołączył
    26-05-2017
    Skąd
    Wrocław
    Wpisy
    603
    Punkty
    56

    Domyślny

    sama metoda budowania nie ma znaczenia, liczy się link wynikowy. adres w WP www.strona.pl/adres będzie dla robotów taki sam w Joomla www.strona.pl/adres niezależnie od sposobu budowy, istotna jest treść i metadane

  8. #7
    Senior Bazyl awatar
    Dołączył
    02-08-2008
    Skąd
    Skierniewice
    Wpisy
    7 622
    Punkty
    567

    Domyślny

    Mniej więcej właśnie to napisałem ;-)
    Pozdrawiam ze Skierniewic!

  9. #8

Podobne tematy

  1. Instalacja Quick strat
    przez Adrian0003 na forum Instalacja, aktualizacja
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post/autor: 27-07-2016, 10:53
  2. Odpowiedzi: 12
    Ostatni post/autor: 05-04-2013, 11:34
  3. Odpowiedzi: 2
    Ostatni post/autor: 29-10-2009, 18:01

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •