Framework T4 - pływające menu
Wyniki 1 do 6 z 6

Temat: Framework T4 - pływające menu

  1. #1
    Bywalec
    Dołączył
    15-05-2006
    Wpisy
    375
    Punkty
    23

    Joomla! 4.x Framework T4 - pływające menu

    Jak w templatce t4_bs5_blank ustawić pływające menu? Chciałbym by menu zawsze znajdowało się na górze strony.

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2
    Wiarus siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    2 846
    Punkty
    278

    Domyślny

    Nie wiem czy można ustawić w szablonie... zawsze można to zrobić CSSem. Jak coś to mogę pomóc ;)
    Na Forum pomagam bezpłatnie ad maiorem Joomla gloriam
    Mimo pomocy na forum nie dajesz rady? Potrzebujesz by ekspert "zrobił to" za Ciebie?
    Napisz do mnie na PW. Argentum et Aurum nie zawsze jest konieczne ;)

  4. #3
    Debiutant
    Dołączył
    16-01-2022
    Wpisy
    2
    Punkty
    2

    Domyślny

    Czy pływające menu oznacza to takie przylepione do paska u góry? Jeśli tak to też szukam pomocy
    kropka.png

  5. #4
    Wiarus siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    2 846
    Punkty
    278

    Domyślny

    Tak, o takie menu chodzi. Zobacz tutaj: https://muzeum.szczecin.pl/
    Przewijasz stronę i w pewnym momencie menu przykleja się do górnej krawędzi ekranu i pozostaje tam przez cały czas dalszego przewijania.
    Na Forum pomagam bezpłatnie ad maiorem Joomla gloriam
    Mimo pomocy na forum nie dajesz rady? Potrzebujesz by ekspert "zrobił to" za Ciebie?
    Napisz do mnie na PW. Argentum et Aurum nie zawsze jest konieczne ;)

  6. #5
    Przeglądacz Frodoo awatar
    Dołączył
    26-08-2018
    Skąd
    Łódź
    Wpisy
    98
    Punkty
    10

    Domyślny

    Generalnie musisz zastosować taki kod jquery dla elementu o klasie art-nav
    Kod:
    $(function() {    
    // Stick the #nav to the top of the window
        var nav = $('.art-nav');
        var navHomeY = nav.offset().top;
        var isFixed = false;
        var $w = $(window);
        $w.scroll(function() {
            var scrollTop = $w.scrollTop();
            var shouldBeFixed = scrollTop > navHomeY;
            if (shouldBeFixed && !isFixed) {
                nav.css({
                    position: 'fixed',
                    top: 0
                });
                isFixed = true;
            }
            else if (!shouldBeFixed && isFixed)
            {
                
                if(screen.width > 1064){
                
                    nav.css({
                        position: 'absolute',
                        top: 128
                    });
                
                }else{
                    nav.css({
                        position: 'relative'
                    });                
                }
                isFixed = false;
            }
        });
    });
    Tutaj masz nadanie zmiennych
    Kod:
    var nav = $('.art-nav');    
    var navHomeY = nav.offset().top;
        var isFixed = false;
        var $w = $(window);
    Tutaj masz gdy zjedziesz w dół nadana jest reguła fixed dla menu. Fixed z top 0 oznacza, że przyklei się menu do górnej krawędzi
    Kod:
       
    $w.scroll(function() {
    var scrollTop = $w.scrollTop();
            var shouldBeFixed = scrollTop > navHomeY;
            if (shouldBeFixed && !isFixed) {
                nav.css({
                    position: 'fixed',
                    top: 0
                });
                isFixed = true;
            }
    Tutaj co ma się stać gdy menu już nie jest poza ekranem czyli powrócenie wartości na początku
    Kod:
    else if (!shouldBeFixed && isFixed)
            {
                
                if(screen.width > 1064){
                
                    nav.css({
                        position: 'absolute',
                        top: 128
                    });
                
                }else{
                    nav.css({
                        position: 'relative'
                    });                
                }
                isFixed = false;
            }
    Musisz sobie to sam przerobić. Bo np top: 128 czyli odległość od górnej krawędzi okna powinna być w każdym szablonie inna więc musisz sobie to dostosować. Tak wklejam kod bo nikt nie odpowiedział jak zrobić
    Na forum pomagam bezpłatnie, ale nie koniecznie

  7. #6
    Debiutant
    Dołączył
    16-01-2022
    Wpisy
    2
    Punkty
    2

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez Frodoo Zobacz wiadomość
    Generalnie musisz zastosować taki kod jquery dla elementu o klasie art-nav
    https://dobrzepisac.pl/
    Wielkie dzięki za pomoc!

Podobne tematy

  1. Pływające menu
    przez m4r1usz na forum Szablony, formatowanie wyglądu
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post/autor: 01-07-2015, 16:16
  2. pływające górne menu
    przez wini74 na forum Rozszerzenia - problemy z obsługą, zarządzaniem
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post/autor: 05-01-2015, 01:04
  3. Moduł pływającego menu
    przez Mystically na forum Rozszerzenia - problemy z obsługą, zarządzaniem
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post/autor: 28-03-2014, 23:26
  4. Pływające menu przestało "pływać"
    przez sir_morgot na forum Szablony, formatowanie wyglądu
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post/autor: 20-03-2013, 15:20
  5. Odpowiedzi: 8
    Ostatni post/autor: 25-01-2013, 00:45

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •