zmienne w artykule
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Wyniki 1 do 10 z 11

Temat: zmienne w artykule

  1. #1
    Wyjadacz qrdziel awatar
    Dołączył
    04-11-2005
    Wpisy
    578
    Punkty
    20

    Joomla! 4.x zmienne w artykule

    Jeszcze tego nie rozkminiałem. Mam wiele artykułów w wielu językach na których są ceny, numery telefonu lub adres. Gdy zmienię np nr telefonu - to muszę to brabiać we wszystkich artykułach. Czy jest możliwość utworzenia jednej strony z telefonami, adresami, cenami z której inne strony będą pobierać te dane. Jeśli zmieni mi się cena lub adres - to zmiany te można zobaczyć na innych stronach - coś a'la global variables?

    Prawdopodobnie najlepszy serwis komputerowy w Londynie -> https//ictlaboratory.com




  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2
    Wyga siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    3 046
    Punkty
    287

    Domyślny

    Hmmm, dużo zależy jak masz umieszczone te ceny i telefon.
    Tak na szybko próbowałbym to rozwiązać tworząc moduły dla cen, maila, telefonu i adresu. Każdy moduł w innym języku. Moduł "własny" z treścią, ten podstawowy w Joomli.
    Następnie osadziłbym je w artykułach w odpowiednich miejscach.
    A potem wystarczyłoby zmieniać wartości w modułach.

    Można by tez sprawdzić czy ogarną to dodatkowe pola przy czym należałoby operować "domyślną wartością". Potem osadzać wartości pola w artykule.
    Ta domyślana wartość będzie stałą językową.
    I pozostanie tylko dodanie tłumaczenia dla stałej dla każdego języka.

    Wciąż lepiej niż edytowanie kilkudziesięciu artykułów.

    Zawsze też można zmodyfikować widok dla artykułu, połączyć to z dodatkowymi polami i stałymi językowymi... ale to dla PRO.
    Na Forum pomagam bezpłatnie ad maiorem Joomla gloriam
    Mimo pomocy na forum nie dajesz rady? Potrzebujesz by ekspert "zrobił to" za Ciebie?
    Napisz do mnie na PW. Argentum et Aurum nie zawsze jest konieczne ;)

  4. #3
    Wyjadacz qrdziel awatar
    Dołączył
    04-11-2005
    Wpisy
    578
    Punkty
    20

    Domyślny

    a może chociaż jak umieścić skrypt php w artykule?
    jakiś działający plug in?

    Prawdopodobnie najlepszy serwis komputerowy w Londynie -> https//ictlaboratory.com




  5. #4
    Wyga siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    3 046
    Punkty
    287

    Domyślny

    Chyba, ze napiszesz plugin B w widoku artykuły cały tekst jest przechowywany przez zmienną. Można by przetwarzać zawartość tej zmiennej by wykrywała jakiś znacznik... tylko po co skoro możesz zrobić jak napisałem. Ten sposób dla PRO
    Na Forum pomagam bezpłatnie ad maiorem Joomla gloriam
    Mimo pomocy na forum nie dajesz rady? Potrzebujesz by ekspert "zrobił to" za Ciebie?
    Napisz do mnie na PW. Argentum et Aurum nie zawsze jest konieczne ;)

  6. #5
    Wyjadacz qrdziel awatar
    Dołączył
    04-11-2005
    Wpisy
    578
    Punkty
    20

    Domyślny

    zainstalowałem Soucerer plugin i działa - sprawdzałem, ale nie mogę pobrać i wyświetlić Nazwę artykułu.
    PrObowałem:
    Kod HTML:
    <h1>{source}<?php
                    echo $title; ?>{/source}</h1>
    Ale nic z tego. Jak wyświetlić tytuł artykułu?

    Prawdopodobnie najlepszy serwis komputerowy w Londynie -> https//ictlaboratory.com




  7. #6
    Wyga siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    3 046
    Punkty
    287

    Domyślny

    $title skąd tą zmienna i co przechowuje
    W widoku artykułu to jest raczej $this->item->title
    Na Forum pomagam bezpłatnie ad maiorem Joomla gloriam
    Mimo pomocy na forum nie dajesz rady? Potrzebujesz by ekspert "zrobił to" za Ciebie?
    Napisz do mnie na PW. Argentum et Aurum nie zawsze jest konieczne ;)

  8. #7
    Wyjadacz qrdziel awatar
    Dołączył
    04-11-2005
    Wpisy
    578
    Punkty
    20

    Domyślny

    niestety
    Kod HTML:
                -	{source}		<?php			echo $this->item->title;		?>	{/source}
    strona nie pokazuje się wogóle

    Prawdopodobnie najlepszy serwis komputerowy w Londynie -> https//ictlaboratory.com




  9. #8
    Senior Bazyl awatar
    Dołączył
    02-08-2008
    Skąd
    Skierniewice
    Wpisy
    7 663
    Punkty
    568

    Domyślny

    Dodatek Soucerer chyba nie działa w ten sposób.
    Możesz wstawić własny kod, ale nie możesz "wyciągać" zawartości i używac informacji z widoków artykułów

  10. #9
    Wyga siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    3 046
    Punkty
    287

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez siristru Zobacz wiadomość
    Zawsze też można zmodyfikować widok dla artykułu, połączyć to z dodatkowymi polami i stałymi językowymi... ale to dla PRO.
    Nom, dokładnie. To co próbujesz robić to moja powyższa rada... tylko, że robisz to od niewłaściwego końca
    Na Forum pomagam bezpłatnie ad maiorem Joomla gloriam
    Mimo pomocy na forum nie dajesz rady? Potrzebujesz by ekspert "zrobił to" za Ciebie?
    Napisz do mnie na PW. Argentum et Aurum nie zawsze jest konieczne ;)

  11. #10
    Wyjadacz qrdziel awatar
    Dołączył
    04-11-2005
    Wpisy
    578
    Punkty
    20

    Domyślny

    czyli nie można w templatce ustawić aby zmienne działały globalnie - nawet z poziomu artykułu?

    Prawdopodobnie najlepszy serwis komputerowy w Londynie -> https//ictlaboratory.com




Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Podobne tematy

  1. sobi 2 i zmienne meta tagi?
    przez zasit na forum Administracja składnikami
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post/autor: 26-05-2008, 22:05
  2. jak dołączyć zmienne non-SEF do url
    przez krs na forum Programowanie pod Joomla!
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post/autor: 14-02-2008, 12:37
  3. Zmienne bannery flashowe
    przez adamo na forum Szablony graficzne
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post/autor: 23-11-2006, 10:40
  4. znikające zmienne globalne?
    przez ladyB na forum VirtueMart
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post/autor: 26-05-2006, 17:27
  5. Zmienne Logo
    przez Celac na forum Szablony graficzne
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post/autor: 24-11-2005, 11:18

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •