[Rozwiązane] Dodatkowe informacje w szegółach artykułu
Wyniki 1 do 7 z 7

Temat: Dodatkowe informacje w szegółach artykułu

  1. #1
    Przeglądacz
    Dołączył
    19-11-2010
    Wpisy
    43
    Punkty
    10

    Domyślny Dodatkowe informacje w szegółach artykułu

    Witam,
    być może ktoś już kiedyś miał podobny problem lub pomysł dlatego nie będę wyważał drzwi i zapytam na forum. Chodzi mianowicie o dodanie dodatkowych informacji do szczegółów artykułu. Mianowicie chodzi o to aby prócz informacji z jakiej kategorii jest artykuł kiedy został opublikowany/utworzony dołożyć np. miejsce i czas. Chciałbym aby moje wyświetlane artkuły były czymś w rodzaju wydarzeń i w szczegółach posiadały właśnie te informacje. Nie chce instalować dodatkowego kombajnu do zarządzania wydarzeniami które maja takie opcje bo wydarzenia będą wyświetlane bardzo rzadko i raptem kilka w roku.
    Chodzi mi o coś zbliżonego jak na stronie
    E-konferencja – Drewno w architekturze – PLGBC

    Data wydarzenia -> to może byc data utworzenia artykułu wiec juz jakby jest, ale jak dołożyć poniższe
    Godzina:
    Miejsce
    Cena (opcjonalnie)

    Dotyczy Joomla 4

    Dzięki za pomoc

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2
    Wiarus siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    2 936
    Punkty
    283

    Domyślny

    Do tego możesz wykorzystać dodatkowe pole które były dostępne już w Joomla 3.
    Możesz dzięki niem zbudować niemal wszystko.

    Na przykład charakterystykę produktu z pokazem zdjęć: http://zwerfvuilzuiger.nl/sidewalk-s...-135-bt-2.html
    Lub wydarzenie z datami początku, zakończenia i miejscem: https://muzeum.szczecin.pl/wystawy/c...schodniej.html
    Do tego odrobina przeróbek w widoku (by pokazywać mapkę z lokalizacją).

    W twoim przypadku to proste 4 pola, może to wymagać drobnej przeróbki widoku wpisu (artykułu) by wyświetlało się to w jakiś określony sposób czy w jakimś miejscu.
    Na Forum pomagam bezpłatnie ad maiorem Joomla gloriam
    Mimo pomocy na forum nie dajesz rady? Potrzebujesz by ekspert "zrobił to" za Ciebie?
    Napisz do mnie na PW. Argentum et Aurum nie zawsze jest konieczne ;)

  4. #3
    Przeglądacz
    Dołączył
    19-11-2010
    Wpisy
    43
    Punkty
    10

    Domyślny

    Hej, dzięki za info że jest taka opcja. Czy jest coś od czego mogę zacząć aby wdrożyć nowe pola? W sumie 2 filmiki na YT i chyba wszystko jasne

  5. #4
    Przeglądacz
    Dołączył
    19-11-2010
    Wpisy
    43
    Punkty
    10

    Domyślny

    Jednak mały problem... dodatkowe pola wyświetlają się jako lista czyli punktory... a chciałbym aby każde pole miało ikone np. kalendarza, lokalizacji itd... jakaś sugestia jak moge to zastąpić?
    https://test3.reksio.net

    /majan

  6. #5
    Senior Bazyl awatar
    Dołączył
    02-08-2008
    Skąd
    Skierniewice
    Wpisy
    7 645
    Punkty
    568

    Domyślny

    Trzeba to z robić w nadpisanym szablonie + css

    PS Gdzie masz te pola dodatkowe?!

  7. #6
    Przeglądacz
    Dołączył
    19-11-2010
    Wpisy
    43
    Punkty
    10

    Domyślny

    Hej, domyślam się, że trzeba nadpisac szablon + css tylko nie wiem jak się za to zabrać...
    https://test3.reksio.net/index.php/koncerty
    Wszystkie pola są w grupie więc być może trzeba będzie to rozbić na pojedyncze pola...

    /majan

  8. #7
    Wiarus siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    2 936
    Punkty
    283

    Domyślny

    W widoku artykułu czyli ROOT/com_content/tmpl/article jest plik default.php
    Kopiujesz go do ROOT/templates/<tewoj-szablon>/html/com_content/article (jeśli nie masz tych katalogów to je tworzysz.
    Teraz edytujesz plik default.php.

    Ta zmienna przechowując tablicę z dodatkowymi polami:

    Kod PHP:
    $this->item->jcfields 
    Wywołując

    Kod PHP:
    <?php print_r($this->item->jcfields); ?>
    Możesz zobaczyć jak to wygląda. I teraz możesz wyświetlić przez polecenie echo daną wartość z tablicy np.

    Kod PHP:
    <?php echo $this->item->jcfields['0']->rawvalue?>
    Wyświetli wartość rawvalue pierwszego obiektu w tablicy.
    Na Forum pomagam bezpłatnie ad maiorem Joomla gloriam
    Mimo pomocy na forum nie dajesz rady? Potrzebujesz by ekspert "zrobił to" za Ciebie?
    Napisz do mnie na PW. Argentum et Aurum nie zawsze jest konieczne ;)

Podobne tematy

  1. Joomla 2.5 Tutorial - Jak usunąć "Zamknij informacje" "Otwórz informacje" w Beez 20
    przez Jarekkal na forum Szablony, formatowanie wyglądu
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post/autor: 18-04-2016, 20:33
  2. Kontakt - tekst w Dodatkowe informacje
    przez m3ss na forum Różne
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post/autor: 23-08-2009, 14:10
  3. Odpowiedzi: 9
    Ostatni post/autor: 22-06-2009, 14:12
  4. Dodatkowe informacje w artykule
    przez emilioz na forum Różne
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post/autor: 29-11-2008, 21:31
  5. Dodatkowe informacje o systemie.
    przez martynka na forum Instalacje (Joomla!, składników)
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post/autor: 13-01-2007, 15:52

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •