J4 - speed 100/100
Wyniki 1 do 6 z 6

Temat: J4 - speed 100/100

  1. #1
    Wyjadacz qrdziel awatar
    Dołączył
    04-11-2005
    Wpisy
    608
    Punkty
    21

    Rozwiązano J4 - speed 100/100

    Witam. Chciałbym napisać tylko jako ciekawostkę. Chciałem zobaczyć co najwięcej sprawia problemów w renderowaniu stron na j4.
    Z tego powodu utworzyłem templatkę bez żadnych dodatków. Jak to zrobić:
    1. utwórz folder simple_template
    2. umieść w nim dwa pliki:
      • index.php
        Kod:
        <html>
        <head></head>
        <body>
                    <jdoc:include type="component" />
        </body>
        </html>
      • templateDetails.xml
        Kod:
        <?xml version="1.0" encoding="utf-8"?><extension version="4.2" type="template" client="site">
            <name>Simple template</name>
            <version>1.0</version>
            <creationDate>September 2022</creationDate>
            <author>Wojciech Kurdziel</author>
            <authorEmail>qrdziel@gmail.com</authorEmail>
            <copyright>(C) 2017 iCTlaboratory.com</copyright>
            <description>Simple template</description>
            <files>
                <filename>index.php</filename>
            </files>
        </extension>

    3. spakuj cały folder
    4. zainstaluj jako dodatek
    5. ustaw tą templatkę jako domyślną

    Na pierwszej stronie ustawiłem, że będzie się wyświetlać pojedyncza strona a w niej napisałem tylko
    Kod:
    <p>hello word</p>
    Działa i w testach google speed jest 100/100.
    Myślę, że jest to dobry punkt wyjściowy, aby sprawdzić co w stronie sprawia największe problemy.

    Prawdopodobnie najlepszy serwis komputerowy w Londynie -> https//ictlaboratory.com




  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2
    Wyjadacz terra awatar
    Dołączył
    26-05-2017
    Skąd
    Wrocław
    Wpisy
    852
    Punkty
    80

    Domyślny

    Sry, ale to mi pachnie metodą "króla ćwieczka", po co wyważać otwarte drzwi, skoro są narzędzia, które raportują ze szczegółami problemy wydajnościowe.

  4. #3
    Wyjadacz qrdziel awatar
    Dołączył
    04-11-2005
    Wpisy
    608
    Punkty
    21

    Domyślny

    Oczywiście to jako ciekawostkę podałem.
    Poza tym teraz dokładam polecenie i za każdym razem sprawdzam szybkość wczytywania i wiem kiedy spowolni i szukam innych rozwiązań.

    np. gdy dodałem skrypt fontawesome zaobserwowałem spadek prędkości o 7pkt na komórce 1pkt na desktop, a np.: ion-icon - tylko 2pkt wydajności straty. Oczywiście lepiej pobrać odpowiednie ikony w formacie svg i umieszczać na stronie.

    Prawdopodobnie najlepszy serwis komputerowy w Londynie -> https//ictlaboratory.com




  5. #4
    Wyjadacz
    Dołączył
    03-12-2007
    Skąd
    Lublin
    Wpisy
    657
    Punkty
    48

    Domyślny

    a jak wdrożysz takie rozwiązanie jak Cloudflare to co się stanie?
    Nie wiem co chcesz uzyskać ale wynik 100/100 otrzymujesz w ściśle określonych warunkach. Co w sytuacji gdy masz kiepskie połączenie 3G? Co gorsza jakie będziesz miał wyniki? Czy to w takiej sytuacji problem Joomli, serwera, data center, operatora 3G czy może klienta który ogląda tą stronę?
    Tak jak napisał @terra wyważasz otwarte drzwi.

  6. #5
    Wyjadacz terra awatar
    Dołączył
    26-05-2017
    Skąd
    Wrocław
    Wpisy
    852
    Punkty
    80

    Domyślny

    Dodałbym jeszcze, że speed 100, choć ekstra, nie przekłada się znacząco na korzyści, np. na ranking w google'u. Jeśli zwrócicie uwagę na strony z najwyższym rankingiem, to często ich predkość ładowania jest porażająco niska, a są jednak na szczycie.

  7. #6
    Wyjadacz terra awatar
    Dołączył
    26-05-2017
    Skąd
    Wrocław
    Wpisy
    852
    Punkty
    80

    Domyślny

    Najbardziej korzystne będzie 100/100, tak jak chce qrdziel , ale tylko wtedy gdy prędkość ładowania będzie jedynym kryterium branym pod uwagę przy pozycjonowaniu strony, a tak niestety nie jest.
    Jeśli strony, bedą miały wszystkie inne parametry (które znane są tylko google ) takie same, to wtedy decydującym może być prędkość.

Podobne tematy

  1. Jak uzyskać 100/100 punktów Google Site Speed Insight
    przez Wojciech Babicz na forum Optymalizacja i wydajność
    Odpowiedzi: 22
    Ostatni post/autor: 13-10-2017, 13:43
  2. Szablon 100% x 100% z jednym polem
    przez manoa na forum Szablony, formatowanie wyglądu
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post/autor: 05-04-2014, 18:32
  3. Page Speed - Optymalizacja strony
    przez erper na forum Wydajność, optymalizacja
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post/autor: 29-12-2011, 10:58
  4. [CSS] height: 100%; ? problem
    przez adamutonos na forum Szablony graficzne
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post/autor: 31-08-2006, 05:06

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •