Formatowanie prawej kolumny
Wyniki 1 do 6 z 6

Temat: Formatowanie prawej kolumny

  1. #1
    Bywalec Frodoo awatar
    Dołączył
    26-08-2018
    Skąd
    Łódź
    Wpisy
    132
    Punkty
    15

    Domyślny Formatowanie prawej kolumny

    Znajomość css nie wystarczyła aby naprawić to dla czego dzisiaj piszę ten post. Mianowicie jest sobie stronka https://poznajlublin.pl, która ma lewą i prawą kolumnę. Tyle tylko, że ta prawa wskakuje pod lewą na dół. Nie możemy tego ustawienia zmienić nawet zmniejszając wymiary. Odkryłem że prawa kolumna nie jest zawarta w znaczniku main o klasie sp-component. Znacznik ten nie jest wokół prawej kolumny. Szukałem tego w plikach szablonu ale znalazłem tylko taki kod php

    <main id="sp-component" class="<?php echo $data->settings->className; ?>">
    <div class="sp-column <?php echo $data->settings->custom_class; ?>">
    <jdoc:include type="message" />


    <?php if ($doc->countModules('content-top')): ?>
    <div class="sp-module-content-top clearfix">
    <jdoc:include type="modules" name="content-top" style="sp_xhtml" />
    </div>
    <?php endif ?>


    <jdoc:include type="component" />


    <?php if ($doc->countModules('content-bottom')): ?>
    <div class="sp-module-content-bottom clearfix">
    <jdoc:include type="modules" name="content-bottom" style="sp_xhtml" />
    </div>
    <?php endif ?>
    </div>
    </main>
    Na forum pomagam bezpłatnie, ale nie koniecznie

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2
    Wyga siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    3 046
    Punkty
    287

    Domyślny

    A ja widzę na stronce, ze są w kodzie obok siebie: https://prnt.sc/GFIznw089szf
    Więc może tak właśnie jest w szablonie...
    Kontener row ma flexa więc można wykorzystać ordering by zmienić kolejność kontenerów potomnych:

    https://css-tricks.com/almanac/properties/o/order/
    Na Forum pomagam bezpłatnie ad maiorem Joomla gloriam
    Mimo pomocy na forum nie dajesz rady? Potrzebujesz by ekspert "zrobił to" za Ciebie?
    Napisz do mnie na PW. Argentum et Aurum nie zawsze jest konieczne ;)

  4. #3
    Bywalec Frodoo awatar
    Dołączył
    26-08-2018
    Skąd
    Łódź
    Wpisy
    132
    Punkty
    15

    Domyślny

    Tak bo teraz to zmieniliśmy żeby były dwie kolumny po lewo. Gdy pisałem tego posta 2 dni temu to jeszcze było nie zmienione. Właściciel stronki zadecydował żeby to tak ustawić bo nikt nie wie jak to zmienić.
    Na forum pomagam bezpłatnie, ale nie koniecznie

  5. #4
    Senior Bazyl awatar
    Dołączył
    02-08-2008
    Skąd
    Skierniewice
    Wpisy
    7 663
    Punkty
    568

    Domyślny

    Otwórz sobie stronę na telefonie: żeby dojść do głównej treści musisz przewijać kolumny, czyli źle...

    Cytat Wysłane przez Frodoo Zobacz wiadomość
    nikt nie wie jak to zmienić
    Zapewne jest błąd w plikach szablonu - trzeba to po prostu zobaczyć i zmienić

  6. #5
    Wyga siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    3 046
    Punkty
    287

    Domyślny

    A możesz mi przesłać pliki szanlonu na PW? Wtedy zobaczę jak to jest w kodzie.

    Ale spróbuj z orderingiem w flex. To może też rozwiązać problem z wyświetlaniem w mobilkach.
    Na Forum pomagam bezpłatnie ad maiorem Joomla gloriam
    Mimo pomocy na forum nie dajesz rady? Potrzebujesz by ekspert "zrobił to" za Ciebie?
    Napisz do mnie na PW. Argentum et Aurum nie zawsze jest konieczne ;)

  7. #6
    Wyga siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    3 046
    Punkty
    287

    Domyślny

    Szablon oparty jest na Helixie, więc jego układ jest dynamiczny. Zainstalowany wprost z paczki daje prawidłowe wyświetlanie:

    https://prnt.sc/rwmLcgRxdDnk

    W designerze jest ustawiony po lewej i po prawej. Jeśli przy takim układzie wskakuje POD kolumnę główną (component) to najpewniej gdzieś w kolumnie głównej znajduje się niedomknięty tag <div>... najpewniej w treści, która wyświetlana jest w tej kolumnie.
    Na Forum pomagam bezpłatnie ad maiorem Joomla gloriam
    Mimo pomocy na forum nie dajesz rady? Potrzebujesz by ekspert "zrobił to" za Ciebie?
    Napisz do mnie na PW. Argentum et Aurum nie zawsze jest konieczne ;)

Podobne tematy

  1. jak pozbyc się prawej kolumny i miec całą stronę na strodku bez prawej kolumny
    przez matiz2500 na forum Szablony, wygląd, formatowanie
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post/autor: 27-03-2012, 15:05
  2. Odpowiedzi: 4
    Ostatni post/autor: 27-12-2006, 17:16
  3. Ukrywanie prawej kolumny
    przez hesper na forum Szablony graficzne
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post/autor: 15-06-2006, 00:25
  4. Ukrywanie kolumny prawej
    przez gab.skim na forum Szablony graficzne
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post/autor: 22-05-2006, 18:11
  5. Wyjątkowy komponent bez prawej kolumny
    przez onion na forum Szablony graficzne
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post/autor: 28-03-2006, 13:04

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •