Mechanizm tłumaczenia nie działa lub jest jakiś błąd w J4.2.5 - Strona 3
Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Wyniki 21 do 30 z 30

Temat: Mechanizm tłumaczenia nie działa lub jest jakiś błąd w J4.2.5

  1. #21
    Wyjadacz
    Dołączył
    03-12-2007
    Skąd
    Lublin
    Wpisy
    678
    Punkty
    48

    Domyślny

    Wracam do tematu mam podobny problem z innym tłumaczeniem. Ten sam efekt.
    Tym razem konkrety chodzi o dodatek SP Easy Image Gallery. Jest on bezpłatny więc spokojnie można go pobrać.
    Napisałem do niego tłumaczeni. Jedna z klientek nie mogła się odnaleźć w języku angielskim. W ramach usługi postanowiłem wprowadzić tłumaczenie a że nie wymagało zbyt wiele pracy więc postanowiłem je opublikować dla wszystkich.
    Plik instalacyjny można pobrać z https://github.com/rkonikpl/SP-Easy-.../pkg.pl-PL.zip
    Natomiast całość jest na Githubie https://github.com/rkonikpl/SP-Easy-...sh-Translation

    W tym tłumaczeniu mam podobny problem jak opisywałem wcześniej.
    @siristru jak tutaj możesz zerknąć na konkretnym przykładzie będę wdzięczny za opinię. U mnie np nie działa tłumaczenie o stałej
    Kod:
    COM_SPEASYIMAGEGALLERY_GLOBAL_THUMB_WIDTH
    Ta stała jest w opcjach komponentu w zapleczu.

    Z góry dziękuję za każde uwagi i pomoc czemu występuje taki problem. Może coś źle wykonuję

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #22
    Wyga siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    3 237
    Punkty
    302

    Domyślny

    Działa https://prnt.sc/swlWChF06G-x
    Zobacz jak wyglądają nazwy plików językowych w strukturze. Nie mają już przedrostków z językiem.

    https://prnt.sc/AIJNOAV615iv
    Na Forum pomagam bezpłatnie ad maiorem Joomla gloriam
    Mimo pomocy na forum nie dajesz rady? Potrzebujesz by ekspert "zrobił to" za Ciebie?
    Napisz do mnie na PW. Argentum et Aurum nie zawsze jest konieczne ;)

  4. #23
    Wyjadacz
    Dołączył
    03-12-2007
    Skąd
    Lublin
    Wpisy
    678
    Punkty
    48

    Domyślny

    Zaskoczyłeś mnie.
    U mnie mimo tej zmiany nazwy pliku nie działa. Co gorsza coś namieszałem w manifeście i mi nie instaluje plików językowych w odpowiednim miejscu.

  5. #24
    Wyga siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    3 237
    Punkty
    302

    Domyślny

    Tak, instalacja faktycznie nie wrzuca plików z tłumaczeniem.
    Nawet jak wrzucisz ręcznie i zmienisz im nazwę to nie tłumaczy?
    Na Forum pomagam bezpłatnie ad maiorem Joomla gloriam
    Mimo pomocy na forum nie dajesz rady? Potrzebujesz by ekspert "zrobił to" za Ciebie?
    Napisz do mnie na PW. Argentum et Aurum nie zawsze jest konieczne ;)

  6. #25
    Wyjadacz
    Dołączył
    03-12-2007
    Skąd
    Lublin
    Wpisy
    678
    Punkty
    48

    Domyślny

    Tak.
    Wrzucenie ręcznie do katalogu zgodnie z Twoim zrzutem to nie działa tłumaczenie.
    Dlatego udostępniłem cały kod na GitHub by można działać na konkretnych plikach. Dokładnie tak samo miałem z innym tłumaczeniem o którym pisałem na początku.

    Zdaję sobie sprawę, że mogłem popełnić błąd ale nie potrafię go odnaleźć. Co robię nie tak?

    Jednocześnie wielkie podziękowanie za włożony wysiłek w sprawdzenia czy działa.

  7. #26
    Wyga siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    3 237
    Punkty
    302

    Domyślny

    Ciężko mi powiedzieć co robisz nie tak. Miałem zainstalowana Joomla 4 w najnowszej wersji. Zainstalowałem galerię, wrzuciłem pliki do katalogu i zmieniłem im nazwy... i to wszystko.
    A robiłeś debug języka?
    Co w konsoli loguje?
    Na Forum pomagam bezpłatnie ad maiorem Joomla gloriam
    Mimo pomocy na forum nie dajesz rady? Potrzebujesz by ekspert "zrobił to" za Ciebie?
    Napisz do mnie na PW. Argentum et Aurum nie zawsze jest konieczne ;)

  8. #27
    Wyjadacz terra awatar
    Dołączył
    26-05-2017
    Skąd
    Wrocław
    Wpisy
    913
    Punkty
    87

    Domyślny

    Jeśli masz w pakiecie instalacyjnym katalog language, a w pliku instalacyyjnym XML strukturę com_ , mod_ , tpl_
    Kod:
    <languages folder="language">
            <language tag="en-GB">en-GB/tpl_nazwa.ini</language>
            <language tag="en-GB">en-GB/tpl_nazwa.sys.ini</language>
            <language tag="pl-PL">pl-PL/tpl_nazwa.ini</language>
            <language tag="pl-PL">pl-PL/tpl_nazwa.sys.ini</language>        
        </languages>
    to musi działać. Problem może pojawić się tylko w dwóch przypadkach
    1. tłumaczenia umieściłeś w pliku *.ini , a jest wymagane w *.sys.ini lub odwrotnie
    2. w treści nie ma zmiennej łańcuchowej, którą tłumaczysz, tylko tekst jest wpisany na "sztywno"

    Możesz to ominąć, ręcznie tworząc pliki na serwerze, we właściwym katalogu i pod właściwą nazwą, skoro nie ma tłumaczenia polskiego, to przy aktualizacji, nie powinny zostać nadpisane

    Sprawdź, czy nigdzie w tłumaczeniu nie używasz znaków specjalnych np. ` ' i czy wszędzie masz zamknięty cudzysłów

  9. #28
    Wyjadacz
    Dołączył
    03-12-2007
    Skąd
    Lublin
    Wpisy
    678
    Punkty
    48

    Domyślny

    Znalazłem problem przy instalacji. Zamiast:
    Kod:
    <files folder="admin" target="administrator/language/pl-PL">
            <filename>com_speasyimagegallery.ini</filename>
            <filename>com_speasyimagegallery.sys.ini</filename>
        </files>
    powinno być:
    Kod:
    <files folder="admin" target="administrator/language/pl-PL">
            <file>com_speasyimagegallery.ini</file>
            <file>com_speasyimagegallery.sys.ini</file>
        </files>
    Natomiast borykam się z tłumaczeniem ponieważ niektóre serwery ładnie tłumaczą a inne nie. Ciekawe zjawisko którego nie rozumiem.

  10. #29
    Wyga siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    3 237
    Punkty
    302

    Domyślny

    Doba ale co pokazuje konsola kiedy debugujesz język?
    Na Forum pomagam bezpłatnie ad maiorem Joomla gloriam
    Mimo pomocy na forum nie dajesz rady? Potrzebujesz by ekspert "zrobił to" za Ciebie?
    Napisz do mnie na PW. Argentum et Aurum nie zawsze jest konieczne ;)

  11. #30
    Wyjadacz
    Dołączył
    03-12-2007
    Skąd
    Lublin
    Wpisy
    678
    Punkty
    48

    Domyślny

    Debugowanie języka jest ok. Jak się ręcznie wrzucało to tłumaczenia były problem był jak chciałem zrobić to poprzez instalację rozszerzenia file

    Plik manifestu jeszcze miał jeden błąd. Tylko to dziwny błąd bo na niektórych serwerach instalował a na niektórych nie. A w niektórych niby zainstalował ale nie działało wszystko poprawnie. Na tą chwilę udało mi się opanować plik manifestu i wszystko działa poprawnie.

    Dzięki za pomoc. Może komuś się przyda tłumaczenie do tego rozszerzenia.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Podobne tematy

  1. Joomla 3 - mechanizm ładowania arkusza stylów do szablonu
    przez marian_mk na forum Programowanie pod Joomla!
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post/autor: 27-09-2014, 11:36
  2. Mechanizm do logowania
    przez masterek na forum Administracja - ogólnie
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post/autor: 03-04-2014, 10:00
  3. potrzebuje na jomla 1.5.26 jakiś moduł do robienia chmury tagów i jakiś konponet do
    przez szaiba na forum Instalacja, aktualizacja, migracje
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post/autor: 16-03-2013, 21:27
  4. Mechanizm przekazywania sesji w łańcuchu URL
    przez skejven na forum Administracja - ogólne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post/autor: 16-04-2009, 16:15
  5. Mechanizm szablonów.
    przez mateofi na forum Szablony graficzne
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post/autor: 17-03-2007, 22:19

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •