3.10.11 na 4.2.6 - 6 godzin walki i przegrana
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Wyniki 1 do 10 z 12

Temat: 3.10.11 na 4.2.6 - 6 godzin walki i przegrana

  1. #1
    Przeglądacz
    Dołączył
    21-03-2010
    Wpisy
    40
    Punkty
    13

    Domyślny 3.10.11 na 4.2.6 - 6 godzin walki i przegrana

    Mam Joomla 3.10.11 i od 6 godzin próbuję ją zaktualizować do Joomla 4.2.6. Próbowałem już wszystkiego co przychodzi mi do głowy.
    Wywaliłem wszystkie dodatki który były zaznaczone przed aktualizacją poza SimplePie oraz PHPMailer bo ich się nie da usunąć oraz wyłączyć.

    Gdy aktualizuję Joomlę poprzez Live lub wgranie pliku przez stronę to po rzekomej aktualizacji (dochodzi do 100%) za każdym razem i tak mam Joomlę 3. Gdy chcę potem wejść w ponowną aktualizację to pojawia się komunikat:
    "Call to undefined method Joomla\CMS\Document\HtmlDocument::getWebAssetManag er()
    /administrator/components/com_joomlaupdate/layouts/joomla/toolbar/containeropen.php:17"

    Innym razem gdy przez FTP wgrywam pliki z aktualizacji
    "This package is for performing updates from Joomla! 3.10 and previous 4.x releases to 4.2.6."
    na serwer i rozpakowywuję je przez serwer to wtedy strona oraz zaplecze nie nadają się do działania, tak jakby brakowało szablonu Atom do zaplecza.
    Zdjęcia daję poniżej. Proszę o pomoc w czym jest problem bo już nie mam siły na dalszą walkę.


    Attached Images Attached Images

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2
    Wyga siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    3 117
    Punkty
    292

    Domyślny

    To jakby się ta aktualizacja robiła tylko częściowo i system plików zostaje uszkodzony.
    Na jakim hostingu masz stronę?
    Jaka wersja PHP?

    Jak coś to możesz pisać na PW, coś poradzimy.
    Na Forum pomagam bezpłatnie ad maiorem Joomla gloriam
    Mimo pomocy na forum nie dajesz rady? Potrzebujesz by ekspert "zrobił to" za Ciebie?
    Napisz do mnie na PW. Argentum et Aurum nie zawsze jest konieczne ;)

  4. #3
    Przeglądacz
    Dołączył
    21-03-2010
    Wpisy
    40
    Punkty
    13

    Domyślny

    Na home.pl. Nawet testowo zainstalowałem czystą wersję 4 i działa dobrze.
    Wersja php 8.2

  5. #4
    Wyga siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    3 117
    Punkty
    292

    Domyślny

    Dobra, spróbuj tak:

    1. Zaktualizuj do najnowszej wersji Joomla 4.
    2. Pobierz instalkę dla najnowszej Joomli 4
    3. Wypakuj sobie na dysku
    4. Usuń katalog "installation"
    5. Wgraj wszystkie pozostałe pliki i katalogi do systemu plików Joomli, która aktualizowałeś w pkt. 1
    6. Zaloguj się do zaplecza i zobacz czy działa.
    7. Przejdź do Rozszerzenia -> Zarządzaj -> Baza danych i zobacz czy masz jakieś błędy. Kliknij Napraw jeśli tak.
    Na Forum pomagam bezpłatnie ad maiorem Joomla gloriam
    Mimo pomocy na forum nie dajesz rady? Potrzebujesz by ekspert "zrobił to" za Ciebie?
    Napisz do mnie na PW. Argentum et Aurum nie zawsze jest konieczne ;)

  6. #5
    Przeglądacz
    Dołączył
    21-03-2010
    Wpisy
    40
    Punkty
    13

    Domyślny

    Niestety nic nie pomogło, ale dzięki temu wiem, że problem leży w bazie danych.
    Zainstalowałem czystą Joomlę 3, i bez problemu się zaktualizowała.
    Potem jeszcze raz zainstalowałem czystą Joomlę 3. Skasowałem wszystkie pliki z problematycznej strony poza configuracją i htacess. Skopiowałem pliki z czystej joomli i wciąż ten sam błąd. Muszę sprawdzić gdzie jest błąd w bazie danych.

  7. #6
    Wyga siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    3 117
    Punkty
    292

    Domyślny

    Dobra tylko komunikat:

    "Call to undefined method Joomla\CMS\Document\HtmlDocument::getWebAssetManag er()
    /administrator/components/com_joomlaupdate/layouts/joomla/toolbar/containeropen.php:17"

    Nie jest związany z bazą danych. Mówi on o niezidentyfikowanej metodzie getWebAssetManager().
    To znaczy, ze metoda została wywołana ale jej deklaracja nie została odnaleziona.
    Problemy z bazą danych objawiały by się innymi błędami.
    Tutaj raczej ewidentnie jest coś w plikach.
    Obniż też wersję PHP do 8.0.
    Na Forum pomagam bezpłatnie ad maiorem Joomla gloriam
    Mimo pomocy na forum nie dajesz rady? Potrzebujesz by ekspert "zrobił to" za Ciebie?
    Napisz do mnie na PW. Argentum et Aurum nie zawsze jest konieczne ;)

  8. #7
    Przeglądacz
    Dołączył
    21-03-2010
    Wpisy
    40
    Punkty
    13

    Domyślny

    Próbowałem na innych wersjach php. Nie mam pojęcia co jest przyczyną, ślad idzie już tylko do pliku configuration.php. W starej stronie ma on aż 103 linijki, w świeżej Joomli 3 tylko 65, ale to też później podmieniałem.

    Zrobiłem kolejne testy:
    1. Założyłem nową Joomlę 3 - "STRONA 2". Skasowałem w niej w phpadmin wszystkie tabele w bazie danych.
    2. Zapisałem w pliku z uszkodzonej strony STRONA 1 (ta która się nie chce zaktualizować) wszystkie tabele z bazy danych w phpadmin.
    3. Skopiowane tabele z uszkodzonej STRONA 1 zaimportowałem do bazy danych STRONA 2.
    4. Zaktualizowałem STRONA 2 do Joomla 4. Po tej akcji wszystko działa poprawnie. Mam całą treść z uszkodzonej strony. Póki co nie zauważyłem żadnych błędów.

    Dziwne, bo wszystkie pliki poza configuration.php zostały skasowane w uszkodzonej STRONA 1 i zamienione te które miała czysta instalacja STRONA 2 a mimo to nie chce się zaktualizować.
    Wcześniej też wgrałem do uszkodzonej strony plik configuration.php ze świeżej instalacji Joomla 3, zamieniając wiersze:
    public $user
    public $db
    public $log_path
    public $tmp_path
    public $secret
    Zaplecze otwierało się normalnie a mimo to strona nie chciała się zaktualizować. Zastanawia mnie pozycja "public $secret" czy ona może mieć coś z tym wspólnego. Bo jak spojrzałem w starsze kopie zapasowe to miała ona inną wartość.

  9. #8
    Wyga siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    3 117
    Punkty
    292

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez plseba Zobacz wiadomość
    4. Zaktualizowałem STRONA 2 do Joomla 4. Po tej akcji wszystko działa poprawnie. Mam całą treść z uszkodzonej strony. Póki co nie zauważyłem żadnych błędów.
    Czyli udało się ostatecznie? Z opisu wynika, że struktura plików mogła być uszkodzona jeszzce w wersji 3, dlatego nie wszystkie pliki zostały podmienione i pojawiał się błąd.
    Na Forum pomagam bezpłatnie ad maiorem Joomla gloriam
    Mimo pomocy na forum nie dajesz rady? Potrzebujesz by ekspert "zrobił to" za Ciebie?
    Napisz do mnie na PW. Argentum et Aurum nie zawsze jest konieczne ;)

  10. #9
    Przeglądacz
    Dołączył
    21-03-2010
    Wpisy
    40
    Punkty
    13

    Domyślny

    Dziękuję za pomoc.


    Problem już został rozwiązany a przyczyną była włączona opcja w przekierowaniu domeny.
    W ustawieniach domeny na home.pl do wyboru jest:
    Podkatalog z separacją serwisu - to powodowało błąd
    Podkatalog bez separacji serwisu - tutaj nie ma błędu


    20 godzin prób i walk z powodu tak błachego ustawienia.
    Problem został odktyry gdy wszystko działało prawidłowo na stronach testowych wchodzonych przez link serwer....home.pl/katalog/
    Gdy potem z ciekawości wszedłem na problematyczną stronę nie poprzez www nazwadomeny pl a również przez serwer....home.pl/katalog/ to problem z aktualizacją zniknął.


    Tak czy siak, wielkie dzięki pomaganie

  11. #10
    Wyga siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    3 117
    Punkty
    292

    Domyślny

    Łobosz
    Na Forum pomagam bezpłatnie ad maiorem Joomla gloriam
    Mimo pomocy na forum nie dajesz rady? Potrzebujesz by ekspert "zrobił to" za Ciebie?
    Napisz do mnie na PW. Argentum et Aurum nie zawsze jest konieczne ;)

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Podobne tematy

  1. Grzebię w rabatach już kilka godzin i lipa :(
    przez wspolpraca na forum VirtueMart
    Odpowiedzi: 30
    Ostatni post/autor: 04-02-2011, 19:07
  2. Przegrana walka z tłem w jt_simplicity_orange
    przez viatrak na forum Szablony graficzne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post/autor: 23-05-2007, 18:40
  3. Uwaga pojedynek pozycjonerów masz odwagę stań do walki!!!
    przez Tytanmaxi na forum Ogłoszenia i komunikaty
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post/autor: 21-05-2007, 01:53
  4. Walka z JosDirectory - przegrana walka
    przez MacKuz na forum Administracja składnikami
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post/autor: 06-05-2007, 08:21
  5. Joomla 1.0.11 nadchodzi w ciągu 24 godzin
    przez stone na forum Ogłoszenia i komunikaty
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post/autor: 25-08-2006, 09:33

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •