[Rozwiązane] Błąd tworzenia nowych artykułów i edycji po aktualizacji serwera php do wersji 8.1.2
Wyniki 1 do 8 z 8

Temat: Błąd tworzenia nowych artykułów i edycji po aktualizacji serwera php do wersji 8.1.2

  1. #1
    Przeglądacz
    Dołączył
    15-10-2008
    Wpisy
    46
    Punkty
    10

    Domyślny Błąd tworzenia nowych artykułów i edycji po aktualizacji serwera php do wersji 8.1.2

    Dzień dobry
    Jak w temacie zapisałem, mam problem z dodawaniem nowych i edycją starych artykułów oraz galerią PhocaG. Problem pojawił się tydzień temu po aktualizacji przez admina serwera PHP do wersji PHP Version 8.1.2-1ubuntu2.14 (nie pamiętam jak była poprzednia). Mam Joomla 3.10.12.
    Strona postawiona już kilka lat temu, dodawane są tylko artykuły i zdjęcia. Nic nie zmieniałem, były tylko potrzebne aktualizacje, ale to też kilka tygodni temu. Do zaplecza mogę się zalogować, lecz próba uruchomienia nowego artykułu kończy się błędem:
    "Ta strona nie działa HTTP ERROR 500".
    Gdy chcę dodać zdjęcia lub kategorię do PgocaGallery pojawia się błąd:
    "Wystąpił błąd. 0 implode(): Argument #2 ($array) must be of type ?array, string given"

    Ja nie instalowałem nic nowego, admin twierdzi, że on nic nie może zrobić. Admin podesłal mi kilka linijek błędu (powtarzają się dwie):
    PHP Warning: Undefined array key 1 in /home/.../Content/SingleArticle.php on line 95 oraz
    PHP Warning: Undefined array key 1 in /home/.../Content/Item.php on line 68

    W linijce 95 SingleArticle.php i 68 Item.php jest to samo: $linkContent = $matches[1];

    Może ktoś z Forumowiczów spotkał się z takimi błędami? Czy ja ze swej strony mogę to naprawić, czy to musi zrobić admin PHP? Proszę o pomoc, jakieś sugestie

    Pozdrawiam

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2
    Bywalec Frodoo awatar
    Dołączył
    26-08-2018
    Skąd
    Łódź
    Wpisy
    182
    Punkty
    18

    Domyślny

    Po pierwsze wersje php można cofnąć. Proszę cofnij do 7.3.x i zobacz co się stanie.

    Po drugie. To można bardzo prosto naprawić
    zamień to przypisanie do zmiennej tak:
    Kod:
    if(!empty($matches[1]))
    $linkContent = $matches[1];
    else
    $linkContent = '';
    Uwaga nie sprawdzałem.
    Na forum pomagam bezpłatnie, ale nie koniecznie

  4. #3
    Przeglądacz
    Dołączył
    15-10-2008
    Wpisy
    46
    Punkty
    10

    Domyślny

    Dziękuję za błyskawiczną odpowiedź. Zanim sprawdzę kod, czy możesz podać jak "cofnąć" wersję php?
    Sprawdziłem zmianę tego kodu, nie poszło to. Jest bez zmian

  5. #4
    Bywalec Frodoo awatar
    Dołączył
    26-08-2018
    Skąd
    Łódź
    Wpisy
    182
    Punkty
    18

    Domyślny

    Podaj nazwę hostingu. Hostingi mają pomoc. W wyszukiwarce wpisz "jak zmienić wersję php" w pomocy hostingu

    - - - Updated - - -

    Po zmianie php musisz chwilę odczekać
    Na forum pomagam bezpłatnie, ale nie koniecznie

  6. #5
    Przeglądacz
    Dołączył
    15-10-2008
    Wpisy
    46
    Punkty
    10

    Domyślny

    Witam,
    Jest to darmowy hosting no i niestety nie ma tam pomocy.
    Teraz, gdy spojrzałem na inne strony na tym serwerze to widzę że spora część z nich nie działa. Więc może to admin powinien coś zrobić, jeśli zechce ?

  7. #6
    Bywalec Frodoo awatar
    Dołączył
    26-08-2018
    Skąd
    Łódź
    Wpisy
    182
    Punkty
    18

    Domyślny

    Niech on nie wprowadza w błąd bo bez problemu i konsekwencji można cofnąć wersję php. A dlaczego zwiększył wersję?
    Napisz do mnie. Podaj w wiad. prywatnej adres styrony.
    Na forum pomagam bezpłatnie, ale nie koniecznie

  8. #7
    Wyjadacz terra awatar
    Dołączył
    26-05-2017
    Skąd
    Wrocław
    Wpisy
    922
    Punkty
    87

    Domyślny

    jeśli jest problem z innymi stronami to z pewnoscią nie jest to problem joomla, a srodowiska na którym uruchomiono stronę.

  9. #8
    Przeglądacz
    Dołączył
    15-10-2008
    Wpisy
    46
    Punkty
    10

    Domyślny

    Witam
    Problem rozwiązany przez Webmaster VSSM forum .jooml.org
    https://forum.joomla.org/viewtopic.php?t=996461
    Dziękuję wszystkim za pomoc

Podobne tematy

  1. Odpowiedzi: 5
    Ostatni post/autor: 27-10-2018, 18:45
  2. brak możliwości edycji i tworzenia nowych artykułów
    przez jacusb12 na forum Administracja Joomla!
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post/autor: 20-01-2010, 19:20
  3. brak możliwości edycji i tworzenia nowych artykułów
    przez jacusb12 na forum Administracja - ogólne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post/autor: 20-01-2010, 10:42
  4. brak możliwości edycji i tworzenia nowych artykułów
    przez greggor78 na forum Administracja Joomla!
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post/autor: 09-11-2009, 19:40

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •