Problem z phpMyAdmin w Xampp
Wyniki 1 do 5 z 5

Temat: Problem z phpMyAdmin w Xampp

  1. #1
    Nowicjusz
    Dołączył
    16-04-2007
    Wpisy
    26
    Punkty
    10

    Domyślny Problem z phpMyAdmin w Xampp

    Witam!

    Mam problem; zainstalowałem xampp. Kiedy w przeglądarce wpisuję: http://localhost/ wyświetla się strona apache
    http://localhost/xampp wyświetla się strona xamppa z info. o tym, że instalacja przebiegła poprawnie.

    Joomlę wrzuciłem do katalogu joomla w htdocs, więc po wpisaniu
    http://localhost/joomla wyświetla mi się strona instalacyjna.

    Natomiast za Chiny Ludowe nie mogę uruchomić programu phpMyAdmin.
    Kiedy wpisuję do przeglądarki (Firefox lub IE)
    http://localhost/phpmyadmin/ pasek ładowania się strony przesuwa się do 20% i tak sobie stoi, nic się nie dzieje.

    Jedyne co udało mi się uruchomić to:
    http://localhost/phpmyadmin/scripts/setup.php

    Tam mam czerwoną ramkę z informacją:
    Not secure connection

    You are not using secure connection, all data (including sensitive, like passwords) are transfered unencrypted! If your server is also configured to accept HTTPS request follow this link to use secure connection.

    Proszę o pomoc w rozwiązaniu mojego problemu z phpMyAdmin. Bez niego nie mogę założyć bazy danych i mam smuteks.

    eGregor

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2
    Nowicjusz
    Dołączył
    16-04-2007
    Wpisy
    26
    Punkty
    10

    Domyślny

    Niestety po odinstalowaniu Xampp'a i zainstalowaniu Krasnala, wciąż phpMyAdmin nie może się uruchomić. Nie wczytuje się. Idzie, idzie.... i idzie... ale nie dochodzi. Czy ktoś może wie, co może być przyczyną tego zjawiska?

  4. #3
    Senior zwiastun awatar
    Dołączył
    20-09-2005
    Wpisy
    27 300
    Punkty
    1136

    Domyślny

    Bo to i pomysł wyśmienity przyznać trzeba odinstalować coś co jest aktualne i zastąpić nieaktualnym, zamias rozwiązać problem. A problemem jest najpewniej nieustawione hasło do bazy danych. Może złą nazwa (w nazwie phpMyAdmin są wielkie i małe litery). Trudno zgadywac na odlegość.
    Korzystaj i ciesz się!
    ===============
    Zwiastun
    Biblioteka Elektronicznej Dokumentacji Joomla!

  5. #4
    Nowicjusz
    Dołączył
    16-04-2007
    Wpisy
    26
    Punkty
    10

    Domyślny

    No dobrze. Załóżmy, ale ani w poradniku do krasnala, ani w poradniku Xampp'a nic nie było o ustawianiu hasła do bazy danych. Było: zainstaluj xampp'a / krasnala a teraz uruchom phpmyadmin, żeby móc skonfigurować swoją bazę danych. Hasła do bazy danych nie ustawiałem. Wydawało mi się, że po to właśnie jest phpmyadmin, żeby można taką bazę sobie utworzyć. Krasnal domyślnie ustawia hasło do phpmyadmina.

  6. #5
    Nowicjusz
    Dołączył
    16-04-2007
    Wpisy
    26
    Punkty
    10

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez zwiastun Zobacz wiadomość
    Bo to i pomysł wyśmienity przyznać trzeba odinstalować coś co jest aktualne i zastąpić nieaktualnym, zamias rozwiązać problem. A problemem jest najpewniej nieustawione hasło do bazy danych. Może złą nazwa (w nazwie phpMyAdmin są wielkie i małe litery). Trudno zgadywac na odlegość.
    Zwiastun,

    Hasło do bazy danych było ustawione. Wszystko zostało zrobione jak należy. Wina tkwiła w systemie Windows, który pracował dość anormalnie (np. po zainstalowaniu różnych programów, pomimo komunikatu o pomyślnej instalacji, programy nie chciały się uruchamiać). W końcu system padł totalnie. Po wykonaniu świeżej instalacji, Xampp działał wyśmienicie. Oczywiście wyśmienicie i bezproblemowo działa na xpku. Z Vistą jest już troszkę inna bajka.

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •