Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Wyniki 1 do 10 z 12

Temat: Zoom Media Gallery utf->iso

  1. #1
    Debiutant
    Dołączył
    04-05-2007
    Wpisy
    3
    Punkty
    16

    Domyślny switek

    HEH nie mowcie że nikt nie potrafi tego zrobić bo ja zrobiłem.
    To COS (konwersja kodowania) tajemniczego z polskimi znakami.A mianowicie tak:

    - w pliku zoom.class.php
    zmienilem funkcje htmlnumericentities($str) na taka:

    function htmlnumericentities($str) {
    $str2 = iconv("UTF-8","ISO-8859-2",$str);
    $str2 = htmlspecialchars($str2, ENT_QUOTES);
    return $str2;

    Dzieki temu zapisuje sie poprawnie nazwa z polskimi znakami w bazie danych.

    - w pliku gallery.class.php
    zmieniłem to:

    $this->_name = utf8_decode($this->stripslashesSafe($row->catname));
    $this->_descr = utf8_decode($this->stripslashesSafe($row->catdescr));

    na to:

    $this->_name = $row->catname;
    $this->_descr = $row->catdescr;

    a dzieki tej zmianie dokonuje sie poprawny odczyt z bazy danych.
    i u mnie wszystko działa jak powinno mam nadzieje ze wam sie tez uda w razie czego pisać na dswitek@wp.pl lub d.switon@remedia.pl
    MAM NADZIEJE ZE TO KOMUS SIE PRZYDA BO JA ZEBY DO TEGO DOJSC TO SLEDZILEM CALY KOD KROK PO KROKU CALY DZIEŃ

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2
    Bywalec floyd awatar
    Dołączył
    14-02-2007
    Skąd
    Tarnowskie Góry
    Wpisy
    238
    Punkty
    45

    Domyślny

    Zastosowałem w zOOm Media Gallery 2.5.1 RC4, gdzie dotychczas (po przesiadce z wcześniejszej wersji) nie czytał wszystkich polskich znaków. Wynik rewelacyjny. Wyświetla i zapisuje wszystko. Wielkie dzięki z włożony wysiłek.

  4. #3
    Bywalec qrdziel awatar
    Dołączył
    04-11-2005
    Wpisy
    491
    Punkty
    19

    Domyślny

    czy ktoś to sprawdził ?

  5. #4
    Debiutant
    Dołączył
    22-02-2007
    Wpisy
    8
    Punkty
    10

    Domyślny

    niestety po tych modyfikacjach efekt jest taki ze galerie z panelu administratora wogole sie nie dodaja wiec lipa....:o:o

  6. #5
    Debiutant
    Dołączył
    22-02-2007
    Wpisy
    8
    Punkty
    10

    Domyślny

    niestety po tych modyfikacjach efekt jest taki ze galerie z panelu administratora wogole sie nie dodaja wiec lipa...

  7. #6
    Debiutant
    Dołączył
    22-02-2007
    Wpisy
    8
    Punkty
    10

    Domyślny

    niestety to nie dziala bo wogole nie mozna dodac zadnej galerii po zastosowaniu zmian sugerowanych przez Ciebie

  8. #7
    Debiutant
    Dołączył
    01-11-2007
    Skąd
    Olecko
    Wpisy
    2
    Punkty
    10

    Kodowanie

    O ile mi wiadomo narzędzie "Gżegżółka" sama rozpoznaje kodowanie i świetnie sobie radzi z konwersją zarówno deklaracji, jak i znaczków, nawet w kodzie php. Bardzo przydatny programik i może zaoszczędzić wiele stresu oraz czasu poświęconego na wyszukiwanie przyczyn "innego" kodowania.
    Pozdrawiam
    www.gzegzolka.com
    Żeby być wielkim, trzeba być kiedyś małym

  9. #8
    Debiutant
    Dołączył
    12-12-2006
    Wpisy
    4
    Punkty
    10
    Witaj,

    ja miałem problem z tworzeniem galerii w joomli przekonwertowanej na utf. W bazie ok, ale wyświetlały się krzki. Wystarczyło, że zmieniłem jedynie:



    Cytat Wysłane przez Dawid Świtoń Zobacz wiadomość
    - w pliku gallery.class.php
    zmieniłem to:

    $this->_name = utf8_decode($this->stripslashesSafe($row->catname));
    $this->_descr = utf8_decode($this->stripslashesSafe($row->catdescr));

    na to:

    $this->_name = $row->catname;
    $this->_descr = $row->catdescr;
    Dzięki za wskazówkę. Naprawdę mi pomogłeś
    Pozdrawiam, Maciek

    "W dniu, w którym uważasz, że wygrałeś, powinieneś zabrać zabawki i więcej nie wracać"

  10. #9
    Wyjadacz
    Dołączył
    09-03-2006
    Wpisy
    641
    Punkty
    12

    Domyślny

    Niestety u mnie cokolwiek bym nie przerabiał zamiast polskich znaków mam znaki zapytania (?). Zaproponowane zmiany u mnie nie działają na Joomla 1,013 UTF-8 + zOOm Media Gallery 2.5.1 RC4. Może ktoś ma pomysł co trzeba zmienić?

  11. #10
    Nowicjusz
    Dołączył
    23-05-2008
    Wpisy
    13
    Punkty
    9

    Domyślny

    Brawo! Znakomite rozwiązanie! W moim przypadku wystarczyła druga poprawka.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •